Αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει νόμος του κράτους και θα μπορεί να εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους
«Εφ' όπλου λόγχη» βρίσκονται διαδηλωτές και αστυνομία, εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Γαλλία για... τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Ενάντια στη μεταρρύθμιση, που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που βγάζει μήνες τους πολίτες στους δρόμους διαμαρτυρόμενους, έχουν προσφύγει εργατικά συνδικάτα, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Τη γνώμη του δικαστηρίου έχει ζητήσει και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
Στο Παρίσι, έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ έχουν απαγορευθεί όλες οι διαδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή και έχουν κλείσει ορισμένοι σταθμοί του μετρό. Επίσης έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας σε ύψος τριών μέτρων και περιπολίες. Πάντως, σε διάφορα σημεία της πόλης είναι σε εξέλιξη συγκεντρώσεις και πορείες.
Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δρόμους και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, ενώ η αστυνομία έχει περιορίσει την πρόσβαση στο κέντρο πόλεων όπως η Μασσαλία και η Ρουέν, σε βιομηχανική περιοχή στη Χάβρη, ενώ τοποθεσίες στο Στρασβούργο και τη Λιλ έχουν αποκλειστεί. Σε άλλες περιοχές, όπως στο Περπινιάν, οι διαδηλωτές κλείνουν σιδηροδρομικές γραμμές.
Το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του εντός της ημέρας. Αν εγκρίνει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση προωθεί παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, καθώς εκεί δεν έβρισκε επαρκή στήριξη, τότε ανοίγει ο δρόμος για να γίνει νόμος του κράτους και θα μπορεί να εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μια ευνοϊκή για εκείνη απόφαση θα μπορούσε να δώσει τέλος σε μήνες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, που έχουν εξελιχθεί σε κύμα οργής κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι πολίτες που διαμαρτύρονται υποστηρίζουν ότι πρέπει να προστατευθούν το ευρύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αύξηση της ελάχιστης επιλέξιμης ηλικίας για σύνταξη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ενώ ο πληθυσμός γερνάει.
Νομικοί και συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο αποκλείεται να απορρίψει το σύνολο των συνταξιοδοτικών αλλαγών. Επίσης, εκτιμούν ότι είναι πιθανό να απορριφθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 αναμένεται να εγκριθεί.
Εάν πάντως απορριφθεί το σύνολο της μεταρρύθμισης, το πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο και τη κυβέρνησή του θα είναι πολύ βαρύ.
Το δικαστήριο θα αποφασίσει επίσης για το αίτημα πολιτικών της Αριστεράς να διενεργηθεί δημοψήφισμα επί της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Αν αυτό εγκριθεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συγκεντρώσουν σχεδόν 5 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει εννέα μήνες και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, «Θα τοποθετούσε μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας για εννέα μήνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου