19.4.23

Εκλογικό μορατόριουμ Μητσοτάκη-Ερντογάν...


Το Πάσχα του 2017 ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο Α/ΓΓΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκαν στο Αγαθονήσι... και το Καστελόριζο για να ευχηθούν στους άντρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων (φωτό κάτω). Η παράδοση των επισκέψεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στα ακριτικά μας νησιά τηρείται κάθε χρόνο ως ένα έθιμο εμψύχωσης και ταυτόχρονα μήνυμα προς όσους επιβουλεύονται την εδαφική μας κυριαρχία.

Και πέρυσι, ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής Νίκος Χαρδαλιάς (φωτό κάτω) που επισκέφτηκαν τις στρατιωτικές μονάδες των νησιών μας, την περίοδο πριν το Πάσχα, κι ενώ τόσο ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι εξέπεμπαν “πολεμικά” μηνύματα και αμφισβητούσαν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Αίφνης, φέτος, κανένας εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ δεν βρέθηκε στα ακριτικά νησιά, μια “αποχή” αναμφίβολα αξιοσημείωτη που, όμως, εντάσσεται σε ένα ιδιότυπο εκλογικό μορατόριουμ που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβη κατόπιν παροτρύνσεως της αμερικανικής πλευράς προκειμένου να υπάρξουν ήρεμα νερά ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων της 14ης Μαϊου στην Τουρκία και της 21ης Μαϊου στην Ελλάδα. Το μορατόριουμ επισημαίνει με κεντρικό της θέμα και η “Καθημερινή”.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η θετική απάντηση της ελληνικής αποχής από επισκέψεις στα ακριτικά νησιά για το Πάσχα από την τουρκική πλευρά ήταν η ματαίωση της επίσκεψης που είχε προγραμματίσει να κάνει ο Ερντογάν στα κατεχόμενα στην Κύπρο.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξή του προ ημερών στα “Παραπολιτικά” ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία, μετά τις εκλογές, με ατζέντα τις θαλάσσιες ζώνες. Αρκετοί παρατήρησαν, όμως, πως ο όρος που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός ήταν ευρύτερος και δεν περιορίστηκε στην οριοθέτηση των οικονομικών θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) που αποτελεί την πάγια εθνική θέση.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, προτίμησε να επισκεφθεί το κέντρο εκπαίδευσης των ΟΥΚ, την τρίτη μέρα του Πάσχα, και να μιλήσει για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς, όμως, να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία. Παρότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, το ιδιότυπο μορατόριουμ έσπασε από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως οι αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Αγκυρας θα επιστρέψουν.

Οι συνεννοήσεις για “ήρεμα νερά” και η εκκίνηση του διαλόγου μετά τις κάλπες
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αποχή από ενέργειες που θα μπορούσαν να χαλάσουν το θετικό κλίμα που αναπτύχθηκε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, ειδικότερα μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μαβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ σχετική επικοινωνία λέγεται πως υπήρξε και μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουράνη και του εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. Η παρότρυνση, όμως, ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ η Άγκυρα εξασφάλισε παράλληλα ένα πρώτο “δώρο” από την Ουάσιγκτον με την έγκριση από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου της αναβάθμισης ενός αριθμού τουρκικών F16. Παρότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού προγράμματος αναβάθμισης και αγοράς νέων μαχητικών που επιδιώκει η Τουρκία, η κίνηση των ΗΠΑ θεωρείται μια κίνηση υποστήριξης του Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν τις εκλογές και καθώς οι προβλέψεις δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί. Τουναντίον, πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να ανακάμπτει.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το έδαφος, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, για την έναρξη διαλόγου, πρώτα σε θέματα χαμηλής πολιτικής, και υπό προϋποθέσεις στη συνέχεια και στα μείζονα. Οι “ίσες αποστάσεις” που τηρούν ωστόσο οι ΗΠΑ δημιουργούν ερωτηματικά για το πλαίσιο ενός τέτοιου διαλόγου που η Τουρκία επιδιώκει να είναι διευρυμένος, πέραν, δηλαδή, της μίας και μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως εάν νικήσει ο Ερντογάν οι συνθήκες γίνονται ευκολότερες, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ με νίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης το τοπίο δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί εύκολα και οποιεσδήποτε κινήσεις θα πάρουν χρόνο...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: