Το Documento φέρνει στο φως ένα νέο στοιχείο για το σκάνδαλο της απροκάλυπτης κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης με φόντο τις αλυσιδωτές αποκαλύψεις και την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου, καταδεικνύοντας πως εκείνοι που εκλέχθηκαν για να αποκαταστήσουν τη δήθεν κατάλυση των θεσμών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται οι πιο... συστηματικοί παραχαράκτες της διάκρισης των εξουσιών.
Το πρωί του Σαββάτου (8/4) ο πρώην –πλέον– αντιπρόεδρος του Αρειου Πάγου δεν συναντήθηκε με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» στο ξενοδοχείο Lycabettus, αλλά με μεγαλοεπιχειρηματία, με τον οποίο διατηρεί μακρά φιλία. Ωστόσο ο εν λόγω μεγαλοπαράγοντας του ντόπιου επιχειρείν τυχαίνει να είναι προνομιακός συνομιλητής και του πρωθυπουργού.
Με την ιδιότητα αυτή μετέφερε τη δεύτερη κυβερνητική προειδοποίηση στον ανυποψίαστο πρώην ανώτατο δικαστικό, ο οποίος φέρεται να θεωρούσε ότι επρόκειτο για έναν πρωινό καφέ ρουτίνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες τοποθετήσεις του Χρ. Τζανερίκου, ο μεγαλοεπιχειρηματίας πρόσφερε στον τότε πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρειου Πάγου το «τυράκι» της αξιοποίησης μετά την αφυπηρέτησή του, υπογραμμίζοντας την πρωθυπουργική πρόθεση για τοποθέτησή του στο τιμόνι ανεξάρτητης αρχής εάν και εφόσον συνεργαζόταν για το εκλογικό «φρένο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη.
Αυτές οι δυσώδεις πρακτικές θυμίζουν έντονα τις εποχές Κόκκινου στο Θέμιδος Μέλαθρον, οδηγώντας ακόμη και τη μεροληπτική Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) να αντιδράσει δημόσια. Κι αυτό διότι μετά την επιβεβαιωμένη μεν, αποτυχημένη δε προσπάθεια άσκησης επιρροής του Γιώργου Γεραπετρίτη στον Χρ. Τζανερίκο, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας αποπειράθηκε να διαδραματίσει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να «εξαγοράσει» τη δικαστική κρίση του πρώην αρεοπαγίτη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πρωθυπουργικές επιδιώξεις.
Οταν δε ο κ. Τζανερίκος τα έβγαλε όλα στη φόρα το Μέγαρο Μαξίμου προσέφυγε στη συνήθη μανιέρα της δολοφονίας χαρακτήρα, παρουσιάζοντας τον πρώην αρεοπαγίτη πότε ακροδεξιό και πότε συριζαίο. Γι’ αυτό, όμως, που δεν είπε κουβέντα η κυβέρνηση είναι ότι οι προφάσεις και οι ισχυρισμοί περί ενίσχυσης του κύρους της απόφασης από την ολομέλεια του τμήματος και όχι από την πενταμελή σύνθεση αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού επί των αντιθεσμικών και αντισυνταγματικών πρωτοβουλιών.
Πέραν τούτου, η συνάντηση του αντ’ αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, την οποία αποκάλυψε το documentonews.gr και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει ήδη τον υπουργό Επικρατείας σε παραίτηση. Οι προφάσεις του Μάκη Βορίδη στη Βουλή περί «θεμιτής και επιβαλλόμενης συνάντησης» στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τρίτη κατά σειρά τροπολογία κατά του «κόμματος» Κασιδιάρη δεν είναι γελοίες, αλλά επικίνδυνες.
Η ΝΔ και ο πρωθυπουργικός φίκος (Γιάννης Οικονόμου) παριστάνουν πως «ξέχασαν» τις κατηγορίες που είχαν εξαπολύσει κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, τον οποίο μάλιστα εξαίρεσαν από την προανακριτική επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί είχε επισκεφθεί τον Αρειο Πάγο την περίοδο που την επικαιρότητα μονοπωλούσε το σκάνδαλο Novartis. Κυρίως παριστάνουν ότι «ξέχασαν» γιατί και πώς οδήγησαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου για δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Ελένης Ράικου, τη στιγμή που ο σύζυγός της είχε λάβει εμβάσματα από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.
Μυστικός δείπνος με… ρυθμιστικό ρόλο
Πριν το ντόμινο με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να επηρεαστεί η δικαστική κρίση του πρώην προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρειου Πάγου μια ομάδα ανώτατων δικαστικών φέρεται να συναντήθηκε και να δείπνησε μυστικά, προετοιμάζοντας τα κυβερνητικά βήματα που οδήγησαν στην κατάθεση της τρίτης κατά σειρά ρύθμισης για το εκλογικό μπλόκο στη νέα εκδοχή της Χρυσής Αυγής υπό τον Κασιδιάρη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα αυτή, η οποία έχει βλέψεις για την επόμενη μέρα στην περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών, φέρεται να γνώριζε τα προσκόμματα που θα αντιμετώπιζε για λόγους νομιμότητας η διάταξη που «πέρασε» τον Φεβρουάριο με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διατυπώνοντας την πρόταση η απόφαση για τη συμμετοχή του «κόμματος» του νεοναζί να ληφθεί από την ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος και όχι από το πενταμελές τμήμα αυτό καθαυτό, με σκοπό να αφαιρεθεί από τον Χρ. Τζανερίκο η δυνατότητα ορισμού της σύνθεσης του Α1 Τμήματος.
Επ’ αυτού ο Γιάννης Μαντζουράνης έθεσε το εξής ερώτημα κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή: «Σε οικία που βρίσκεται στου Παπάγου πότε συναντήθηκαν τέσσερις “πολεμοχαρείς αμαζόνες” του Αρείου Πάγου; Γιατί συναντήθηκαν; Τι συζήτησαν; Μήπως συζήτησαν το σχέδιο της τροπολογίας που κατετέθη και ψηφίστηκε;». Επειτα από σχετικό ερώτημα ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα υποστήριξε ότι οι τρεις εξ αυτών των «πολεμοχαρών αμαζόνων» είναι μέλη του Α1 Τμήματος που θα κληθεί να αποφανθεί για τη συμμετοχή ή μη του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές, συμπληρώνοντας πως «μετά την ψήφιση της τροπολογίας Βορίδη οι κυρίες αυτές θα συμμετέχουν στην ολομέλεια του τμήματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε δημοσίευμα (εφημερίδα «Δημοκρατία») που κατονόμαζε τρεις ανώτατες δικαστικούς, με τη μία εξ αυτών να απασχολεί έντονα τη δημοσιότητα την τελευταία περίοδο, οι οποίες φέρονται να εμπνεύστηκαν την επίμαχη κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του Αρειου Πάγου, χωρίς να προκύπτει κάποια διάψευση από την πλευρά τους...
Άγγελος Προβολισιάνος
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου