Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που διερεύνησε την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Πιο συγκεκριμένα, στο... πόρισμα αναφέρεται ρητά, ότι η τριμελής επιτροπή του ΟΣΕ, δεν θα έπρεπε να είχε κάνει δεκτή την αίτηση του Βασίλη Σαμαρά για μετάταξη στον οργανισμό.
Όπως επισημαίνεται στο πολυσέλιδο πόρισμα «από την εκτίμηση όλων των παραπάνω προκύπτει, ότι το Τριμελές Όργανο αξιολόγησης της αίτησης μετάταξης του ΧΧΧ όφειλε να την απορρίψει λόγω έλλειψης του πρόσθετου απαιτούμενου προσόντος, δηλαδή της μη υπέρβασης του 48ου έτους ηλικίας και να μην παράσχει τη σύμφωνη γνώμη του». Μάλιστα στο πόρισμα αναφέρεται και το εξής, «και τούτο διότι κατά τον χρόνο αυτόν, ήτοι την 13η-05-2022 που συνεδρίασε δεν είχε εκδοθεί ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΟΣΕ με την παραπάνω απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με αριθμό 157192/20-05-2022 που δημοσιεύτηκε στις 30-05-2022 (Β΄ 2623/30-05-2022) και στο άρθρο 33 της οποίας προβλέφθηκε ρητά ότι ο υπό μετάταξη υπάλληλος πρέπει να κατέχει τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα για την θέση στην οποία μετατάσσεται, εκτός της ηλικίας».
Πέρα από το σοβαρότατο ζήτημα του ορίου ηλικία, στο πόρισμα τονίζεται ότι ο περιβόητος σταθμάρχης δεν τηρούσε τις απαραίτητες γνώσεις για την συγκεκριμένη θέση.
Χαρακτηριστικά «σημειώνεται ότι για την παραπάνω θέση, από τον φορέα υποδοχής απαιτούνταν ως πρόσθετο απαιτούμενο προσόν η ικανότητα του υπό μετάταξη υπαλλήλου να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο υποψήφιος σταθμάρχης ΧΧΧ προσκόμισε βεβαίωση της Νομαρχίας Λάρισας ότι παρακολούθησε Πρόγραμμα Κατάρτισης ΔΥ στην Πληροφορική. Όμως, κατά τον έλεγχο γνησιότητας της βεβαίωσης, η Δ/ση Διοίκησης της Περιφέρειας Λάρισας στις 25-05-2022 πληροφορεί ότι δεν τηρεί σχετικό αρχείο και δεν μπορεί να βεβαιώσει τη γνησιότητα της βεβαίωσης».
Να υπενθυμίσουμε ότι στην τοποθέτησή του για το πόρισμα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, ανέφερε τα εξής:
«Η τηλεδιοίκηση στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούσε από τον Ιούλιο του 2019
» Στη Λάρισα λειτουργούσε τοπικός πίνακας χειρισμού και όχι τηλεδιοίκηση, όπως επέμενε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ ο σταθμάρχης «έβλεπε» το τρένο μόνο για 2,8 χλμ από την έξοδο της Λάρισας και όχι για 12 χλμ που έλεγε η κυβέρνηση.
» Το σύστημα ETCS, που δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη Καραμανλή, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
» Η εκπαίδευση του μοιραίου σταθμάρχη ήταν ελλιπής και ανεπαρκής, ενώ η μετάταξή του κακώς έγινε».
Τέλος, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίζει τη συγκάλυψη. Οι ευθύνες του είναι βαρύτατες»...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου