8.4.23

Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου αποδομούν την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη...



Εξαπολύοντας ευθείες βολές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάνουν λόγο για «ατυχή ανάθεση» αλλά και για «αδιανόητη» κίνηση. 
Με νέα παρέμβαση επιχείρησε η κυβέρνηση να μπλοκάρει το ενδεχόμενο καθόδου του κόμματος «Έλληνες» (του πρωτόδικα καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη) στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου...

Η νέα τροπολογία δεν έχει αλλαγές στην ουσία της υπάρχουσας νομοθεσίας, όπως αυτή ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά απλώς προβλέπει ότι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μετέχει το σύνολο των δικαστών του Αρείου Πάγου και όχι η πενταμελής επιτροπή, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι δύο προηγούμενες νομοθετικές κινήσεις της υπήρξαν ατελείς, όπως είχαν προειδοποιήσει έγκριτοι συνταγματολόγοι και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τώρα, γνωστοί καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου αποδομούν την τροπολογία, εξαπολύοντας ευθείες βολές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου και Κώστας Χρυσόγονος μίλησαν στο ethnos.gr και χρησιμοποίησαν εκφράσεις από «ατυχής ανάθεση» έως «αδιανόητη» κυβερνητική κίνηση. 

Μεταξύ άλλων, η κ. Καμτσίδου τονίζει πως «η ρύθμιση αυτή γεννά επιφυλάξεις και προβληματισμούς αφενός διότι προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική ηγεσία του κόμματος, ένα κρατικό όργανο όπως είναι ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να διεισδύσει στην εσωκομματική ζωή. Αφετέρου επειδή τόσο η προθεσμία όσο και η διαδικασία καθιστούν πρακτικά ανέφικτη τη συλλογή αξιόπιστων αποδείξεων σχετικά με την συνδρομή αυτή  της προϋπόθεσης».

Η καθηγήτρια σημειώνει πως «είτε η ρύθμιση κινδυνεύει να παραμείνει ανεφάρμοστη, είτε να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που να θίγει το δημοκρατικό χαρακτήρα των θεσμών μας», επισημαίνει πως η αποτροπή της εισόδου ναζιστών στη Βουλή δεν μπορεί να γίνει με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα όπως αυτά που εισάγει ο νόμος και υπογραμμίζει πως «η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία και με διαδικασία εξπρές συζήτηση αυτής, να βάλει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη είναι «αδιανόητη». 

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσόγονος χαρακτηρίζει ατυχή την ανάθεση στο Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου της αρμοδιότητας να αποφαίνεται για την αποδοχή ή μη των δηλώσεων συνδυασμών κομμάτων και υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας πως θα ήταν προτιμότερο, η αρμοδιότητα αυτή να ανατεθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Επίσης, ο κ. Χρυσόγονος τονίζει πως η σχέση του Αρείου Πάγου και των μελών του με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ένα διαχρονικά ανοιχτό ζήτημα, παραθέτοντας στο σημείο αυτό μια σειρά από ιστορικά γεγονότα και περιστατικά.

→ Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: