11.4.23

«Υπάρχουν νησιά αμφισβητούμενου καθεστώτος στο Αιγαίο»...


Αναφορά στα ελληνοτουρκικά έκανε σε συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αν και προσεκτικός στις περισσότερες διατυπώσεις του, δεν απέφυγε τον...πειρασμό να πει για μία... ακόμη φορά δημοσίως ότι κάποια από τα νησιά του Αιγαίου έχουν αμφισβητούμενο καθεστώς.

«Για να είναι διαρκής αυτή η θετική ατμόσφαιρα χρειάζεται να γίνουν βήματα για την επίλυση ζητημάτων που έμειναν επί χρόνια άλυτα. Κατ’ αρχάς για να γίνουν αυτά τα βήματα θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα. Δηλαδή, τα δύο συνδέονται στην πραγματικότητα μεταξύ τους. Για να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα θα πρέπει κατ’ αρχάς να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο. Θα πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις.

Επίσης, στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία. Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός, αλλά πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματα τα δικά μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”. Αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν η Ελλάδα, η Κύπρος (και λέω Κύπρος αναφερόμενος και στις δύο πλευρές), το Ισραήλ – υπάρχουν πολλές χώρες, όχι μόνο εμείς – η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Συρία (όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες), η Λιβύη, η Παλαιστίνη. Τελικά, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τη συνεργασία.

Όσον αφορά στα θέματα του Αιγαίου, υπάρχουν τα νησιά που είναι αμφισβητούμενου καθεστώτος, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου –έχουν διεκδικήσεις για πάνω από 6 μίλια, στα 10 μίλια. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες δηλώσεις για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά είναι αντικείμενα διαφωνιών. Θέματα που δεν επιλύθηκαν επί χρόνια.

Τώρα, με αυτή τη θετική ατμόσφαιρα πρέπει αυτά να τα διαπραγματευτούμε και να αποφασίσουμε το πώς θα τα λύσουμε. Θα τα λύσουμε με διαπραγματεύσεις; Θα τα πιάσουμε ένα-ένα; Κατά την άποψή μου πρέπει να λυθούν ως πακέτο. Γιατί αν λύσεις το ένα και δεν λύνεις το άλλο και ένταση θα συνεχιστεί. Είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα. Ως εκ τούτου δεν αρκεί να λυθεί μόνο το ένα (πρόβλημα).

Είτε “εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος”… Πιθανώς… Και στο παρελθόν έγινε. Από την ελληνική πλευρά. Είναι και για την Τουρκία ευαίσθητο θέμα, αλλά στην ελληνική πλευρά η πίεση είναι μεγαλύτερη. Θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο;

Αλλά και για να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να συμπεριφερθούμε επιλεκτικά. Πρέπει να προσφύγουμε για το σύνολο των ζητημάτων, αν θα γίνει κάτι τέτοιο. Είτε… μήπως θα επιλεγεί μια εναλλακτική οδός; Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για σύγκρουση ή άλλες εναλλακτικές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: