Βραχυκυκλωμένος στις διαφορετικές γραμμές που αναπτύχθηκαν γύρω από την ουσία της απλής αναλογικής εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έλλειψη δυνητικών κυβερνητικών εταίρων αλλά και η απουσία θελκτικού προγραμματικού λόγου διευρύνουν τα ελλείμματα στρατηγικής στις τάξεις της Ν.Δ., με αποτέλεσμα το φυλλορρόημα των ψηφοφόρων της. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός ανασύρει ακροδεξιές συνταγές και... -όπως έδειξε με την επέκταση του φράχτη του Έβρου- καταφεύγει στα fake news κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κ. Μητσοτάκης, εσχάτως, επιχειρεί να αναβαθμίσει τη σημασία της πρώτης κάλπης. Τα καμπανάκια του κινδύνου για ενίσχυση της ψήφου διαμαρτυρίας ή του ρεύματος της αποχής θορύβησαν το Μαξίμου μετά τις περιφρονητικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων έναντι της απλής αναλογικής. Η τοποθέτηση, μάλιστα, της Ντόρας Μπακογιάννη -που ήταν προϊόν συνεννόησης με το κυβερνητικό επιτελείο- ότι η Ν.Δ. μετά την 21η Μαΐου δεν θα κάνει καμία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αξιολογήθηκε ως «αυτοκαταστροφική». Οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού κατέληξαν στη διαπίστωση, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, ότι οι επίσημες αναφορές που απαξιώνουν την απλή αναλογική υπονομεύουν τον στόχο της επαναπροσέγγισης των αποστασιοποιημένων γαλάζιων ψηφοφόρων. Αναγνωρίζουν ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να προσδώσει καθαρό κυβερνητικό περιεχόμενο στην ερχόμενη κάλπη δημιουργεί το έδαφος για τη συσπείρωση ψηφοφόρων γύρω από την Κουμουνδούρου.
Εμφανώς θορυβημένος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πλέον ότι είναι αποκλειστικά προσηλωμένος στις επόμενες εκλογές. Λανσάρει, μάλιστα, ξανά το αφήγημα της «πολιτικής τερατογένεσης», θεωρώντας ότι μαθηματικά μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων ανάμεσα στους Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Σημειώνεται ότι 27.280 ευρώ κόστισε η οργάνωση της ομιλίας Μητσοτάκη στον φράχτη του Έβρου. Το παραπάνω ποσό φέρεται να δόθηκε με απευθείας ανάθεση, ώστε να ενοικιαστεί εξοπλισμός για την εκδήλωση σε εταιρεία που συστάθηκε πριν από έναν μήνα.
Ο κυβερνητικός πήχης έχει τεθεί στις επόμενες εκλογές στο 33%-34% προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος της αυτοδυναμίας στην αναμέτρηση -αν χρειαστεί- του Ιουλίου. Οι μετρήσεις, εντούτοις, που έχουν φτάσει στο Μαξίμου καταδεικνύουν ότι η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά αρκετά κάτω από την οροφή του 30%, καθώς δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του 2019 που -ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών- μετακινήθηκαν στη ζώνη των αναποφάσιστων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη γαλάζια φθορά, αλλά διαπιστώνουν ενίσχυση της τάσης της «αντισυστημικής ψήφου», δείχνοντας προς τη μεριά του Κ. Βελόπουλου.
Εμεινε με τη Μελόνι
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε νεύμα προς το υπερσυντηρητικό-ακροδεξιό ακροατήριο από τον Έβρο, καθώς τα ποσοστά της Ν.Δ., ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθούν καθοδική πορεία. Ως γνωστόν, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο, με κεντρική στόχευση να περιοριστούν οι διαρροές προς τα δεξιά του κόμματος. Οι κατηγορίες του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης -υποστήριξε ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη- επιβεβαιώνουν τους τοξικούς δρόμους που θα ακολουθήσει μέχρι την 21η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός προσπέρασε το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ΕΛΚ (όπως και οι ομάδες των Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Αριστερών και Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο) αντιτάχθηκε στην κοινοτική χρηματοδότηση των φραχτών. Πρόκειται για στοιχείο που αποτυπώνει την απομόνωση της Ν.Δ. στις γραμμές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με αποτέλεσμα ο Κ. Μητσοτάκης να συμβαδίζει πλέον μόνο με την Τζόρτζια Μελόνι. Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το ίδιο «θρανίο» των συνόδων κορυφής. Τα πιο μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. προειδοποιούν ότι η οξύτητα της πρωθυπουργικής ρητορικής σε συνδυασμό με τα διχαστικά παραληρήματα του Άδωνι Γεωργιάδη λειτουργούν απωθητικά προς το κεντρώο ακροατήριο. Όπως αναφέρουν, οι ψηφοφόροι που δεν έχουν δεσμούς με τη Ν.Δ. αλλά εμπιστεύτηκαν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 «για να ενισχύσει τη μεσαία τάξη» αξιώνουν ήπιο λόγο και απτές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα.
Διαφοροποίηση Δένδια
Το επικοινωνιακό επιτελείο, στη σκιά αυτών των διαπιστώσεων, επιδιώκει να ανοικοδομήσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αρέσκεται στην εξύμνηση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συντελεστεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ., προκαλώντας τριγμούς ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η σαφής διαφοροποίηση του Νίκου Δένδια έναντι «της αποθέωσης των ιδιωτικοποιήσεων» αξιολογήθηκε ως ηχηρή ηγετική παρέμβαση -με ιδεολογικά χαρακτηριστικά- του υπουργού Εξωτερικών ενόψει της «επόμενης ημέρας». Οι δηλητηριώδεις γλώσσες μάλιστα εντός της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι, σε περίπτωση που η παράταξη καταγράψει εκλογικές χαμηλές πτήσεις την 21η Μαΐου, οι προβολείς θα στραφούν αυτόματα προς τον Νίκο Δένδια.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου