24.4.23

Τα δύο προβλήματα Μητσοτάκη και Τσίπρα...


Με αποκλειστικό σκοπό την αυτοδυναμία πορεύεται προς την κρίσιμη αναμέτρηση της απλής αναλογικής στις 21 Μαϊου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γνωρίζει πως αυτή η πρώτη... κάλπη θα προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό τι θα συμβεί με τις διερευνητικές εντολές αμέσως μετά, κυρίως, όμως, εάν θα σταθεί εφικτό το αποτέλεσμα που θα λάβει η Ν.Δ να αποτελέσει “βατήρα” για την επίτευξη του στόχου να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην επόμενη αναμέτρηση της 2ας Ιουλίου.

Όλα αυτά, βεβαίως, εφόσον κατορθώσει να εξέλθει νικητής από τις εκλογές της απλής αναλογικής -όπως περίπου προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις- με ποσοστό μεταξύ 33-35%. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν, δηλαδή, η Ν.Δ κινηθεί μεταξύ λίγο πάνω από το 30%, ο στόχος αυτός απομακρύνεται έως καθίσταται πρακτικά ανέφικτος.

Ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται σε δύο παραμέτρους:

Πρώτη, να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό της “Ελληνικής Λύσης”, ει δυνατόν, μάλιστα, να κατορθώσει να “επαναπατρίσει” υπερδεξιούς ψηφοφόρους που έχουν στηρίξει στις εκλογές του 2019 το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Δημοσκοπικά, η “Ελληνική Λύση” εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ελαφριά κάμψη, ή, αλλιώς, έχει ανακοπεί η τάση σημαντικής αύξησης των ποσοστών της, με εξαίρεση την Βόρεια Ελλάδα όπου η επιρροή του παραμένει μεγάλη.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την έμμεση αποπομπή των βουλευτών Μυλωνάκη, Αβδελά και Αλεξοπούλου (μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Kontranews την περασμένη Πέμπτη) αποδόθηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Βελόπουλο σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις τους με τη Ν.Δ για μετακίνησή τους μετά την δεύτερη κάλπη και εφόσον η Ν.Δ έχει προσεγγίσει τον στόχο της αυτοδυναμίας και χρειαστεί την …ενίσχυση κάποιων βουλευτών. Ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” έχει υπονοήσει εδώ και καιρό -και από το βήμα της Βουλής- πως εξυφαίνονται σενάρια αποστασίας, ενώ ο εμμέσως αποπεμφθείς βουλευτής Αντώνης Μυλωνάκης τον κατηγορεί ότι όλα έγιναν επειδή διαφώνησε με το σχέδιο Βελόπουλου για ένταξη χρυσαυγιτών στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Δημοσκοπικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτή η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα Βελόπουλου θα το επηρεάσουν εκλογικά και ίσως θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την εκπροσώπησή του στην επόμενη Βουλή, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει προσώρας πολύ δύσκολο.

Δεύτερος προβληματισμός -και ίσως ακόμα σοβαρότερος- για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η κινητικότητα στην ακροδεξιά. Μπορεί με την τροπολογία Γεραπετρίτη και την διαφαινόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου (μετά και την θορυβώδη και καταγγελτική παραίτηση του επικεφαλής του πολιτικού τμήματος αντιεισαγγελέα Χρήστου Τζανερίκου) το κόμμα Κασιδιάρη (“Έλληνες”) να θεωρείται βέβαιο πως θα αποκλειστεί από τις εκλογές, ο ελιγμός, όμως, του για μερικές ημέρες προέδρου του, πρώην αντιεισαγγελέα του ΑΠ Αναστασίου Κανελλόπουλου να επαναφέρει στο προσκήνιο το κόμμα “ΕΑΝ” που είχε ιδρύσει πριν ένα χρόνο αλλάζει τα δεδομένα.

Με την δημοσιότητα που εξασφάλισε ο κ. Κανελλόπουλος είναι πιθανό, εφόσον κατέλθει στις εκλογές με την άδεια του ΑΠ, να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 3% υποδεχόμενος του ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη. Στο παρασκήνιο γίνονται, δε, συνεννοήσεις για συνεργασία του “ΕΑΝ” με την Πατριωτική Ένωση του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και άλλους παράγοντες της δεξιάς, όπως ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος. Είτε καταλήξουν οι συνενννοήσεις, είτε το “ΕΑΝ” κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, ο κίνδυνος μιας επτακομματικής Βουλής προκαλεί φόβο στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ, καθώς έτσι καθίσταται απίθανη η αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πάντως, μιλώντας στον Realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε πως “η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος έκανε κάθαρση, δεν δεχόμαστε σκιές, βγήκαν δημοσιεύματα και κάναμε το αυτονόητο: να διαφυλάξουμε το κόμμα από τις υποψίες για χρηματισμό”. Και επιτέθηκε στον Αντώνη Μυλωνάκη ότι δεν έστειλε ποτέ επιστολή στην επιτροπή δεοντολογίας, λέγοντας πως έδειξε ασέβεια. “Δεν σας φαίνεται περίεργο πως η Ν.Δ δεν είπε τίποτε για όλα αυτά;”, αναρωτήθηκε. “Είχαμε ενδείξεις και οδηγηθήκαμε στην κάθαρση. Μας βομβαρδίζουν συνεχώς περί συνεργασίας με τη Ν.Δ. Δεν ισχύει τίποτε απ΄ όλα αυτά. Για μένα είναι περίεργη η στάση κάποιων μέσων ενημέρωσης”, ανέφερε.

Ο πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Από την άλλη πλευρά, η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει με προβληματισμό την δημοσκοπική ενίσχυση του Μερα25 που φαίνεται ότι ελκύει την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων που αποτελούν προνομιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται μετεκλογικά να κάνει συνεννοήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ τον έχει απορρίψει ως συνομιλητή σε μία τέτοια συζήτηση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο προβληματισμός εντάθηκε με όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης -και στελέχη του κόμματός του- περί το σχεδίου “Δήμητρα” στην περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν οι τράπεζες και να βρεθούμε εκτός ευρώ. Το προτεινόμενο από το Μερα25 σχέδιο παράλληλων πληρωμών αξιοποιήθηκε από τη Ν.Δ για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την “τερατογέννεση” μιας κυβέρνησης συνεργασίας “με υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επί της ουσίας, τα παραπάνω “καίνε” την αξιοπιστία μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην οποία θα μετείχε και το Μερα25, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως οι μετεκλογικοί συσχετισμοί θα δημιουργήσουν δυναμική που μπορεί να κατευνάσει τις σημερινές αντιθέσεις...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: