11.4.23

Γιατί ο Μητσοτάκης έκανε κυβίστηση για την απλή αναλογική...


Σε αλλαγή γραμμής αναφορικά με τη στάση της Ν.Δ. μετά τις επόμενες εκλογές εξαναγκάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τα στρατηγικά κενά τής παράταξης. 

Ο πρωθυπουργός στις τελευταίες παρεμβάσεις του επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να δηλώσει πώς... θα αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, διότι δεν γνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σημειώνει δε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης μέχρι πρότινος δήλωνε ότι θα καταθέσει τη διερευνητική εντολή μόλις την παραλάβει, ώστε να «κάψει» το εκλογικό σύστημα της πρώτης Κυριακής. Επιπλέον, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο (28.3) προεξόφλησε και τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. 

Νωρίτερα, στην ίδια συνεδρίαση, είχε ανακοινώσει -έπειτα από διαδοχικές παλινωδίες- την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με το σύστημα της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου.

Κομματικοί αξιωματούχοι αποδίδουν την αλλαγή στάσης του Κ. Μητσοτάκη στα δυσοίωνα μηνύματα που εκπέμπουν οι μετρήσεις -μετά την τραγωδία των Τεμπών- για την απήχηση της Ν.Δ. Η παράταξη καταγράφει ποσοστά κάτω από την οροφή του 30% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου, με το γαλάζιο επιτελείο να υποστηρίζει πως η ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κλείσει στο 3%-4%. 

Οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν θέσει ως εκλογικό στόχο εντούτοις την κατάκτηση ενός ποσοστού της τάξης του 33%-34%, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βατήρας για την αυτοδυναμία σε πιθανές δεύτερες εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πως ο στόχος της αυτοδυναμίας έχει απομακρυνθεί οριστικά και ότι πλέον διακυβεύεται η εκλογική πρωτιά. 

Οι περιφρονητικές, μάλιστα, δηλώσεις, του πρωθυπουργού και άλλων κεντρικών στελεχών έναντι της απλής αναλογικής ενίσχυσαν τις τάσεις αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων-υποστηρικτών του κόμματος...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: