19.4.23

Ωρα απολογίας για τον πατέρα Αντώνιο...



 Στις 25 Απριλίου αναμένεται να απολογηθεί ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος κατηγορείται και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε πρόκληση σωματικών βλαβών, για τις οποίες ως φυσικοί αυτουργοί διώκονται επτά πρώην εργαζόμενοι στην οργάνωση...

Θα είναι η πρώτη φορά που ο πατήρ Αντώνιος θα βρεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, όπου θα ακολουθήσει την υπερασπιστική γραμμή που περιλαμβάνει το υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία Ανηλίκων: θα αρνηθεί πλήρως όσα του καταλογίζονται και θα κάνει λόγο για «προφανείς σκοπιμότητες» και «σκευωρία». Το τελευταίο διάστημα έχει συνεχείς συναντήσεις με τους τρεις συνηγόρους του προετοιμάζοντας την απολογία του, ενώ έχει διαβουλεύσεις και με άλλους δικηγόρους (όπως ο Αλέξης Κούγιας) αφού είναι πιθανό στην πορεία να αλλάξει η νομική εκπροσώπησή του.

Για το βαρύτατο αδίκημα της ασέλγειας θα πρέπει να αντικρούσει τις καταγγελίες ενός 19χρονου, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενου σε σπίτι της «Κιβωτού» στην επαρχία, και ενός 15χρονου, σήμερα, αγοριού. Ο χρόνος τέλεσης των πράξεων προσδιορίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος θα χαρακτηρίσει τον 19χρονο ως έναν από τους «σκευωρούς» του, όπως και μια 38χρονη εργαζόμενη στη ΜΚΟ που απολύθηκε τον Αύγουστο του 2018. Για τον πρώτο αναμένεται να κάνει λόγο για ψευδή και αυτοαναιρούμενη καταγγελία, ενώ θα χαρακτηρίσει εκδικητικά τα κίνητρα της δεύτερης.

Παιχνίδι αθωότητας

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση σε κάποια μέλη της νέας διοίκησης της «Κιβωτού», τα οποία εγκαλεί για συκοφαντική δυσφήμηση. Ισχυρίζεται ότι η νέα διοίκηση, κάνοντας λόγο για αλλαγή σελίδας στην οργάνωση, υιοθετεί άκριτα το κατηγορητήριο και καταπατά το τεκμήριο της αθωότητάς του. Ηδη έχει στείλει εξώδικο στη νέα διοίκηση, καλώντας την σε πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά της οργάνωσης, για τα οποία όμως ο ίδιος ελέγχεται από την Οικονομική Αστυνομία. Αυτό που διερευνάται είναι αν έχουν τελεστεί από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας προκύπτει ότι το 2015, δηλαδή την περίοδο των capital controls, αγοράστηκαν παραδοσιακά σπίτια στη λίμνη των Ιωαννίνων με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ δεν δικαιολογούνται τα 350.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού στον Κολωνό.

Επιβαρυντική για τη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ιερέας είναι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, στις σελίδες της οποίας περιγράφονται οι συνθήκες μεσαίωνα που βίωναν οι ανήλικοι τρόφιμοι με σκληρές τιμωρίες, εξαναγκασμό σε διακοπή φοίτησης και πολύωρη εργασία, ξυλοδαρμούς και απομόνωση.

Η έρευνα του Συνηγόρου (την οποία υπογράφουν ο επικεφαλής Ανδρέας Ποττάκης και η βοηθός Συνηγόρου, Θεώνη Κουφονικολάκου) ξεκίνησε έπειτα από αναφορές που δέχτηκε το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2022 σχετικά με όσα εκτυλίσσονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου». Η Αρχή έλεγξε καταγγελίες για αντιπαιδαγωγικές ή κακοποιητικές συμπεριφορές και διαβίβασε στον εισαγγελέα αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση φιλοξενουμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση (στοιχεία της οποίας δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Καθημερινή»), το μοντέλο λειτουργίας της «Κιβωτού» βασιζόταν στην κρίση και τις απόψεις του πατρός Αντωνίου για τη διαπαιδαγώγηση και μεταχείριση των παιδιών και δεν επιδεχόταν κριτική ή αμφισβήτηση. «Το κύρος και η ευρεία κοινωνική αποδοχή που περιέβαλλε τη δημόσια εικόνα του είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι τα φιλοξενούμενα παιδιά υποβάλλονταν σε σύστημα αξιολόγησης.

Ο ρόλος της πρεσβυτέρας

Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης κέρδιζαν προνόμια, όπως δικαίωμα εξόδου με φίλους. Διαφορετικά υφίσταντο συνέπειες που περιλάμβαναν «συναισθηματικά επώδυνες τιμωρίες», όπως ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης με την οικογένειά τους ή απομόνωση που μπορούσε να διαρκέσει μέχρι αρκετές εβδομάδες. Ως μέτρο σωφρονισμού εφαρμοζόταν και η διακοπή της σχολικής φοίτησης και μάλιστα σε μία περίπτωση διεκόπη οριστικά η υποχρεωτική φοίτηση στο Γυμνάσιο ενός αγοριού, το οποίο υποχρεώθηκε να δουλεύει σε αποθήκη στο υπόγειο του παραρτήματος της «Κιβωτού» στον Κολωνό.

Στην έκθεση αποτυπώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της πρεσβυτέρας, για την οποία αναφέρεται ότι διατηρούσε τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε περιστατικά σωματικής βίας φαίνεται ότι είχαν και κάποιοι εργαζόμενοι που ήταν στενοί συνεργάτες του ζευγαριού. Οι καταγγέλλοντες «εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε πλήρη γνώση των πρακτικών αυτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνεργάτες του ήταν πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να θέσουν υπόψη του περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει», υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: