6.4.23

«Ειλικρινής και εποικοδομητική»...


...η συνάντηση, αλλά ο Μακρόν δεν έπεισε τον Σι...
Πιέσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, προς τον πρόεδρο της Κίνας να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή του με το Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που η Μόσχα απέρριπτε το ενδεχόμενο να δεχθεί μεσολάβηση για λήξη των εχθροπραξιών...

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, είπε ότι υπολογίζει στον Σι Τζινπίνγκ «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι «η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή», τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει «θετική και ομαλή εξέλιξη».


Αλλά η συνέντευξη Τύπου έδειξε και τη διάσταση απόψεων στο ουκρανικό. Ο Κινέζος πρόεδρος συχνά φαινόταν ανυπόμονος και ενοχλημένος καθώς ο Μακρόν συνέχιζε να μιλάει, ενώ απέφυγε να καταδικάσει ρητά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει «να ξαναρχίσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των νομοθετικών οργάνων και των στρατευμάτων», αλλά συμπεριέλαβε τη Γαλλία επαναλαμβάνοντας μια συχνή φράση που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να επικρίνει τις ΗΠΑ. «Η Κίνα και η Γαλλία θα συνεχίσουν να… αντιτίθενται στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση μπλοκ, ενώνοντας τα χέρια για την αντιμετώπιση όλων των τύπων παγκόσμιων προκλήσεων», είπε ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που συνοδεύεται στο ταξίδι του από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς θα πραγματοποιηθεί και τριμερής σύνοδος Κίνας, Γαλλίας και Ε.Ε., συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιάνγκ, αλλά και με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί, με τους οποίους συζήτησε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε οικονομικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο.

Γαλλο-κινεζική έκκληση για ειρήνευση

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Κίνας μετά τη συνάντησή τους απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή σε πυρηνικά. Η Γαλλία χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ηγετών «ειλικρινή και εποικοδομητική».

Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ ο κινέζος ομόλογός του είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ενώ καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», καθώς και οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τετ-α-τετ συνάντησή τους στο Πεκίνο. Ο Σι κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλεισθούν πλήρως από την σύρραξη.

«Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς την Ρωσία η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στην Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Πιέσεις και από την πρόεδρο της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε επίσης δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ, στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Στο ουκρανικό, αν και το Πεκίνο εμφανίζεται επισήμως ουδέτερο, ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ποτέ καταδικάσει την ρωσική εισβολή, ούτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου οι δυο πλευρές προέβαλαν τη συμμαχία τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία αντιδυτικού μετώπου.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα Πέμπτη αναμένεται να υπογραφούν πολλές και σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα.

Η Μόσχα αρνείται μεσολάβηση

Η έκκληση των δύο ηγετών πάντως μάλλον δεν εισακούστηκε στη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Από την αρχή πάντως που η Κίνα παρουσίασε το σχέδιό της για την ειρήνευση στην Ουκρανία, το Κίεβο υπογραμμίζει συχνά πως η ειρήνη περνάει από τον αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ' όλο το έδαφός της. Η Μόσχα από την πλευρά της, το ελάχιστο που θέλει είναι να παραιτηθεί το Κίεβο από πέντε περιφέρειες, τις οποίες έχει προσαρτήσει ο Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: