Το εμπόριο έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ιδίως εκείνων που έχουν μεγάλη αξία, μπορεί να προσελκύσει εγκληματίες για «ξέπλυμα χρημάτων».
Ο διακυβερνητικός οργανισμός παρέχει συμβουλές για διεθνείς πολιτικές, με έμφαση στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από...
παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφει την έλξη που ασκεί η αγορά τέχνης και αρχαιοτήτων στο οργανωμένο έγκλημα, λίγες εβδομάδες πριν αποκαλυφθεί ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο στον Καναδά και προκύψουν πληροφορίες για την απόπειρα ένοπλης ληστείας κοσμημάτων στην περσινή έκθεση τέχνης Tefaf Maastricht.
δολάρια».
Ο διακυβερνητικός οργανισμός παρέχει συμβουλές για διεθνείς πολιτικές, με έμφαση στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Το εμπόριο έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ιδίως εκείνων που έχουν μεγάλη αξία, μπορεί να προσελκύσει εγκληματίες που επιδιώκουν να ξεπλύνουν τα έσοδα από τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, της διαφθοράς και άλλων εγκλημάτων», αναφέρει εκπρόσωπος της FATF.
Η έκθεση επαναλαμβάνει μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση του τομέα, ιδίως γύρω από τη χρήση του ισχυρισμού του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του 2011, ότι τα παράνομα έσοδα από το διακρατικό έγκλημα που αφορά την τέχνη και τα πολιτιστικά αγαθά θα μπορούσαν να είναι «τόσο υψηλά όσο 6,3 δισ. δολάρια».
Η 60σέλιδη δημοσίευση μακροχρόνιων ερευνών υπογραμμίζει τους τομείς ευπάθειας στον χώρο της τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του διαδικτυακού εμπορίου, των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των επεκτεινόμενων μεθόδων χρηματοδότησης της τέχνης, με τα ευρήματα να προσανατολίζονται στην υποστήριξη των κυβερνήσεων για τη ρύθμιση του τομέα.
Οι εκθέσεις τέχνης σημειώνονται επίσης ως ευάλωτες επειδή «δεν είναι υποχρεωμένες» να τηρούν προϋποθέσεις όπως «η επιβεβαίωση της προέλευσης των προς πώληση πολιτιστικών αντικειμένων» ή η ταυτότητα των αγοραστών και η πηγή των κεφαλαίων τους.
Αν και η ίδια η έκθεση παρέχει λίγες νέες πληροφορίες, η χρονική στιγμή της δημοσίευσής της θα προσελκύσει την προσοχή. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση, η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε περισσότερα από 1.000 έργα και συνέλαβε οκτώ υπόπτους που εμπλέκονται σε πλαστογραφίες έργων που υποτίθεται ότι είναι του καλλιτέχνη Norval Morrisseau. Το γεγονός ότι στο δίκτυο εμπλέκεται ένα μέλος της οικογένειας του εκλιπόντος καλλιτέχνη ενίσχυσε τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την έκταση και το εύρος του εγκλήματος στην αγορά τέχνης.
Η Telegraph ανέφερε επίσης πρόσφατα ότι η ολλανδική αστυνομία πλησιάζει στην ταυτοποίηση των υπόπτων που συνδέονται με την ένοπλη ληστεία στο Tefaf Maastricht πέρυσι, με πηγές να υποστηρίζουν ότι συνδέονται με την περιβόητη εγκληματική οργάνωση Pink Panthers Balkans.
Το κατά πόσον η πίεση προς τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες θα μεταφραστεί σε δράση μένει να φανεί.
Με πληροφορίες από artnewspaper
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου