10.4.23

Οι φόβοι του Μητσοτάκη...


Δεν κρύβεται πλέον ο φόβος του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο χαλαρής ψήφου και ψήφου διαμαρτυρίας στην κάλπη... της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου. Ενδεχόμενο το οποίο βέβαια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τροφοδοτεί τόσο καιρό με τη στρατηγική που έχει επιλέξει, να απαξιώνει τη συγκεκριμένη κάλπη και να ποντάρει τα ρέστα του στην ενδεχόμενη δεύτερη που πρόκειται να γίνει με τον δικό του εκλογικό νόμο και την οποία οι κυβερνητικές πηγές τοποθετούν στις 2 Ιουλίου.

Εξ ου και ξαφνικά τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι η κάλπη της απλής αναλογικής «είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα» (προεκλογική επίσκεψη στο Κουκάκι), ενώ έχει αρχίσει τις ασάφειες σε σχέση με το αν μετά την πρώτη κάλπη θα παραδώσει αμέσως τη διερευνητική εντολή, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «θα σεβαστώ απόλυτα τις προβλέψεις του Συντάγματος» (στον ΣΚΑΪ και στη Νεφέλη Μεγκ).

Αλλά τους φόβους του για τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας τούς ομολόγησε χθες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης (εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»), όπου σήκωσε το δάχτυλο στους πολίτες κινδυνολογώντας: «Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. [...] Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές και απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί, προσέξτε, τίποτα από τα δύο δεν θα διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός φοβάται και το ενδεχόμενο αποσυσπείρωσης για το κόμμα του στη Θεσσαλονίκη λόγω της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια. Εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επισήμως ότι η τρίτη του υποψηφιότητα (μετά τη Δυτική Αθήνα και τον Εβρο) θα είναι η εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού, δηλαδή η Α’ Θεσσαλονίκης.

Το άλλο μεγάλο άγχος του Κυρ. Μητσοτάκη αφορά τις διαρροές ψηφοφόρων του στα ακροδεξιά της Ν.Δ., τις οποίες προσπαθεί να συγκρατήσει ποντάροντας στη σκληρή αντιπροσφυγική ρητορική. Η οποία βέβαια δέχτηκε πλήγμα μετά την απουσία της -εκλεκτής του στην ευρωομάδα της Ν.Δ. και εκπροσώπου Τύπου της- Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ψηφίστηκε (και από αρκετούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ) η τροπολογία κατά της ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών (για την οποία το Μαξίμου βγήκε στα κάγκελα), παρότι η ίδια η Α.-Μ. Ασημακοπούλου είναι αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής (διαδεχόμενη τον Γιώργο Κύρτσο μετά τη ρήξη του με τον Κυρ. Μητσοτάκη).

Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί η κ. Ασημακοπούλου είπε ότι ως αναπληρωματικό μέλος έχει δικαίωμα ψήφου μόνο αν δεν παραστεί κάποιο τακτικό μέλος. Αλλά βέβαια, όπως επισημαίνουν έμπειροι παρατηρητές, είχε δικαίωμα λόγου που δεν το άσκησε προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της Ν.Δ., ενώ θα μπορούσε να πρωτοστατήσει και σε σχετικές ζυμώσεις στην ομάδα της. Το εσωκομματικό θέμα εδώ είναι ότι προκειμένου να προστατευτεί η εκλεκτή του Μαξίμου, κάποιοι πήγαν να διαχύσουν την ευθύνη και στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., που όμως δεν είναι μέλη της επιτροπής...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: