Σε μια ξαναζεσταμένη ρητορική από το... 2015 ποντάρει τα ρέστα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να στηρίξει εκεί τις... ελπίδες του για τις επιδόσεις του κόμματός του στις εκλογές του 2023.
Η ανασκαφή αυτή στα γεγονότα του 2015, που βέβαια κρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, είναι μια τακτική στην οποία εδώ και καιρό έχει στραφεί ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας μέσω αυτής να αναθερμάνει το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» που βρίσκεται σε αποσύνθεση μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τώρα βέβαια, αξιοποιώντας τη συζήτηση για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, έχει πάει την τακτική αυτή σε άλλο επίπεδο, αφού επιλέγει να επιμένει στα περί σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων» (παρότι διαψεύδονται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ), την οποία χαρακτηρίζει «πολιτική τερατογένεση», προκειμένου να υψώνει ως φόβητρο προς συγκεκριμένα ακροατήρια -κατά βάση με κεντρογενή προέλευση- το ενδεχόμενο της οποιασδήποτε σύμπραξης του Γιάνη Βαρουφάκη σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.
Και με αυτήν την τακτική ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιχειρεί μόνο να χτυπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω Βαρουφάκη, ούτε μόνο να προσελκύσει ψηφοφόρους που ήταν προσκείμενοι στο πάλαι ποτέ «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Επιχειρεί και να επαναπροσεγγίσει δικούς του ψηφοφόρους του 2019 που απομακρύνθηκαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά κυρίως προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το όποιο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη χθεσινή προεκλογική περιοδεία του σε Σχηματάρι, Θήβα και Λιβαδειά, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε ακατάπαυστα σε αυτήν την τακτική και στην κινδυνολογία περί σεναρίων καταστροφής της χώρας λέγοντας: «Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αυτή η κυβέρνηση των ηττημένων. Μαθηματικά είναι μια πιθανότητα. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών, “Δήμητρες” -πώς το λένε;-, διάφορα άλλα ωραία πράγματα. Σκεφτείτε τώρα αντί για ευρώ να πληρώνεστε με “Δήμητρες”, με κλειστές τράπεζες. Ε, όχι, δεν τα θέλουμε αυτά. Τα ζήσαμε το 2015. Φτάνει πια. Πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα μία φορά, μην τους αφήσουμε να το ξανακάνουν» (Λιβαδειά).
Συνέντευξη στον Alpha
Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε ότι «κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν το 2015. [...] Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα αυτά τα σενάρια καταστροφής της χώρας» (Θήβα), ενώ είπε: «Λοιπόν, τους λέμε ξεκάθαρα: Σταματήστε να παίζετε “Monopoly” με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ώς εδώ αυτές οι σαχλαμάρες» (Σχηματάρι).
Τα ίδια είπε και στη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να προκύψει πράγματι κυβέρνηση ηττημένων που θα συμπεριλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βαρουφάκη», ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αποκήρυξε τον τελευταίο. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, δείχνει ότι έχει αναγάγει την παραπάνω ρητορική σε κεντρική προεκλογική του τακτική.
Κατά τα λοιπά στην ίδια συνέντευξη προχώρησε σε υποσχέσεις για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας, ενώ είπε ότι έχει καταλήξει στη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. (το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή), επισημαίνοντας ότι δεν θα περιλαμβάνει «εκπροσώπους του σταρ σίστεμ». Και βέβαια αρνήθηκε ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων σε αυτές τις εκλογές, τασσόμενος μόνο υπέρ ενός ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Την όποια πιθανότητα ντιμπέιτ μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα τη μετέθεσε για τις ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες, με το επιχείρημα ότι αυτές δεν θα γίνουν με την απλή αναλογική που δεν έχει μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, αλλά με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ. που έχει. Κι έτσι παραμένει το οξύμωρο ο πρωθυπουργός να λέει ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά να αρνείται ένα ντιμπέιτ των δύο...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου