9.4.23

Έβρος: Πίσω από τον φράχτη...


Μία περιοχή σε απόλυτη εγκατάλειψη...
Διαχρονική «κατάρα» για τους περισσότερους φαντάρους, εξού και το προσβλητικό «Γκατζολία» (εκ του γκατζολιού, του γαϊδουριού στην τοπική διάλεκτο), ο Έβρος βγαίνει ξανά και ξανά από τη σκουριασμένη πια επικοινωνιακή φαρέτρα κάθε φορά που μια δεξιά κυβέρνηση θέλει να κρατήσει περιφραγμένο το υπερσυντηρητικό κομμάτι του εκλογικού της ακροατηρίου...

Το προεκλογικού χαρακτήρα σόου Μητσοτάκη για την επέκταση του φράχτη είχε ως αποκλειστικούς αποδέκτες τους τηλεθεατές (τρία χρόνια μετά την υπερπαραγωγή της αποτραπείσας «εισβολής»), αλλά και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Intrakat που ανέλαβε έναντι 80 εκατ. ευρώ το έργο. Λίγα, όμως, είχε να πει στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και δεν την αναπολούν μόνο όταν... ανασύρουν ιστορίες από τη θητεία τους. «Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φροντίσουμε για έναν τοίχο, σε πολλά εισαγωγικά, που θα κρατήσει τον κόσμο μέσα στον Νομό Έβρου» αναφέρει σκωπτικά ο Στέφανος Χριστούδης, επιχειρηματίας του πρωτογενούς τομέα που ζει στην Ορεστιάδα. Από το 2011 ο δήμος των 30.000 κατοίκων έχει μειωθεί κατά 6.000 ανθρώπους, «τα γύρω χωριά έχουν ερημώσει και κανείς δεν προτείνει τίποτα για να αντιστραφεί αυτό». Όταν ο Στ. Χριστούδης αποπειράθηκε μέσω του συσκευαστηρίου φρούτων του να προωθήσει τα «εξαιρετικά πεπόνια ΠΟΠ» που καλλιεργεί φίλος του στο Τυχερό, συνειδητοποίησε ότι το κόστος των μεταφορικών ήταν ίσο με την τιμή που θα αγόραζε τα πεπόνια το αθηναϊκό σούπερ μάρκετ. «Η σωτηρία του αγρότη στον Έβρο θα κριθεί από την επιδότηση των μεταφορικών, ένα μεταφορικό ισοδύναμο στην ξηρά, αντίστοιχο με των νησιών. Ο κ. Μητσοτάκης πριν από δύο-τρεις μήνες το υποσχέθηκε για την επόμενη τετραετία». Χωρίς επιχειρήσεις μεταποίησης στον βόρειο Έβρο και με το κόστος παραγωγής σε πρωτοφανή επίπεδα, το περιθώριο κέρδους ανά στρέμμα έχει συρρικνωθεί για τους παραγωγούς. Ως αποτέλεσμα, «οι μικροί δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, πουλάνε όσο-όσο και έτσι βρίσκουν ευκαιρίες εταιρείες που αγοράζουν στρέμματα φτηνά και είτε τα καλλιεργούν είτε βάζουν φωτοβολταϊκά».
 

Ψωνίζουν βενζίνη εκτός συνόρων λόγω ακρίβειας

Ο βόρειος Έβρος (δήμοι Διδυμότειχου και Ορεστιάδας), υποστηρίζουν οι κάτοικοι, μοιάζει με τον φτωχό συγγενή του νότιου τμήματος. Καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται στο νότιο άκρο του μακρόστενου νομού, για να πάει σε κάποια υπηρεσία ένας κάτοικος από τα Πετρωτά (165 χλμ. μακριά) ή το Ορμένιο (157 χλμ.) πρέπει να ταξιδέψει σχεδόν δύο ώρες με Ι.Χ. αφού δεν υπάρχει τακτική καθημερινή σύνδεση με μέσα μεταφοράς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: