25.4.23

Ψυχαναλύοντας το 6%...


Ενα νούμερο βρίσκεται σταθερά στο τραπέζι του προεκλογικού πρωινού καφέ στο Μαξίμου: το 6%. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες... της «Κ», κυμαινόταν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών η διαφορά της σημερινής δημοσκοπικής επίδοσης της Ν.Δ. από την κάλπη του 2019. Η τελευταία μέτρηση έδειξε πως η Ν.Δ. σήμερα κινείται στο 33,5%, έχει χάσει δηλαδή πάνω από 6 μονάδες από το 39,85% του 2019.

Στον επαναπατρισμό αυτού του 6% είναι που εστιάζει η στρατηγική του τελευταίου μήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ποσοστό αυτό είναι μοιρασμένο. Οι μισοί αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι προέρχονται από το Κέντρο και οι άλλοι μισοί από τη Δεξιά. Οπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, το 3% που «προέρχεται από τον μεσαίο χώρο έχει μετακινηθεί σίγουρα στους αναποφάσιστους», ενώ το άλλο 3% είναι «καθαρόαιμο» δεξιό και πιθανότατα έχει μετακινηθεί σε άλλο κόμμα δεξιά της Ν.Δ.

Η περαιτέρω ποιοτική ανάλυση αυτού του κρίσιμου 6%, που γίνεται με επιμέρους ερωτήματα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων τους, δείχνει πως το κεντρώο 3% που έχει μετακινηθεί στην γκρίζα ζώνη μπορεί πιο εύκολα να επιστρέψει στη Ν.Δ. Ο λόγος είναι, όπως εξηγεί στην «Κ» έμπειρος αναλυτής, πως η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας έχει εμπεδώσει το κεντρώο προφίλ της, όπως φαίνεται σε όλες τις έρευνες, διατηρώντας την απήχησή της στους κεντρώους πολίτες, που, επιπλέον, επιδεικνύουν πιο «συστημική» συμπεριφορά από εκείνους που κινούνται στις παρυφές της Δεξιάς. Με τη σειρά της, η ανάλυση του έτερου 3% δείχνει πως οι πολίτες που έφυγαν από τη Ν.Δ. και κινήθηκαν δεξιότερα έχουν τελείως διαφορετικά κριτήρια από τους κεντρώους και θέλουν πιο συναισθηματική προσέγγιση.

Το κοινό που κοιτάζει προς τα δεξιά εντοπίζεται κυρίως στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, κάτι που εξηγεί και την πρόσφατη αποστροφή του κ. Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, όπου ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ. να προτρέψουν συμπολίτες τους που κοιτάνε προς «κόμματα ή κομματίδια» στα δεξιά του κόμματος, να σκεφθούν ποιος έχει ακολουθήσει «πατριωτική πολιτική».

Αυτό που θα προτάξει η Ν.Δ. ακόμη περισσότερο έως τις εκλογές, είναι όλες οι πολιτικές που εφάρμοσε κατά την τετραετία στην εθνική άμυνα, στο μεταναστευτικό και στην εξωτερική πολιτική, θυμίζοντας και την πολιτική Τσίπρα που έκανε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι».

Μία ακόμη λεπτομέρεια που λίγοι έχουν προσέξει, είναι πως η Ν.Δ. δίνει μεγάλη έμφαση στη σχέση με τις κεφαλές της Εκκλησίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης σε όλες τις περιοδείες του συναντά τους κατά τόπους μητροπολίτες, επιχειρώντας την ενίσχυση των σχέσεων.

Η συντονισμένη προσπάθεια να επιστρέψει ένα κομμάτι αυτού του 3% των δεξιών στη Νέα Δημοκρατία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού έως τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε τέσσερις νομούς στη Βόρεια Ελλάδα έως τις 21 Μαΐου, αναλογία που είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη γεωγραφική περιοχή της χώρας. Συγκεκριμένα θα επισκεφθεί την Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη για την κεντρική προεκλογική ομιλία την Τετάρτη 17 Μαΐου, ενώ στο πρόγραμμα είναι η επίσκεψη σε δύο νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας πέριξ της Θεσσαλονίκης, πριν ή μετά την κεντρική του ομιλία.

Ο στόχος

Το 33,5% που δίνουν οι μετρήσεις στη Ν.Δ. στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου θεωρείται ικανοποιητική βάση εκκίνησης. Η εκτίμηση, που συζητιέται διαρκώς στον πρωινό καφέ, είναι πως η Ν.Δ. με οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 33% θα μπορεί να ατενίσει με αισιοδοξία τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, που φαίνονται (σχεδόν) αναπόφευκτες. Η δημοσκοπική ανάλυση, ωστόσο, δείχνει πως για να αποφευχθεί μαθηματικά η περίπτωση σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», θα πρέπει η Ν.Δ. να κινηθεί πάνω από το 35%, που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή της λείπει τουλάχιστον 1,5%, το οποίο πρέπει να επιστρέψει από το 6% που έφυγε. Εξ ου και ο διμέτωπος αγώνας που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος αφενός στο Κέντρο, προτάσσοντας το DNA της κυβέρνησής του, που είναι αναμφίβολα μεταρρυθμιστικό και αφετέρου στην παραδοσιακή Δεξιά, με τον τρόπο που προειπώθηκε.

Οι πρώην πρόεδροι
O Αντώνης Σαμαράς, μετά την τοποθέτησή του την περασμένη Παρασκευή στην Καλαμάτα, όπου στήριξε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μιλήσει και στην εκδήλωση της 9ης Μαΐου στο Ζάππειο για την επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν πως η τοποθέτηση θα είναι «εφ’ όλης της ύλης», που σημαίνει πως θα αναφερθεί και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή σημειώνουν πως η δική του ομιλία στο Ζάππειο αναμένεται να κινηθεί κυρίως γύρω από τη σχέση της Ελλάδας και της Ευρώπης και το πώς εξελίχθηκε στον χρόνο έως σήμερα. Με δεδομένο, ωστόσο, πως η εκδήλωση θα γίνει μόλις 12 ημέρες πριν από τις εκλογές, της δίνει ούτως ή άλλως προεκλογική χροιά, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο από τον κ. Καραμανλή. Πριν από τις εκλογές δε, αναμένεται και δήλωσή του στην κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη...

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: