Στον απόηχο της παρουσίασης της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία και τα «κόκκινα» δάνεια, η Νέα Δημοκρατία... επιχείρησε να πάρει… επικοινωνιακό κεφάλι δείχνοντας ότι μπορεί να παρέμβει υπέρ των πολιτών ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και έχει σχέση με την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, ανεβάζοντας τις μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώνουν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.
Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε κάνει αρκετές συναντήσεις με τους εκπρόσωπους των τραπεζών ζητώντας λύση στο πρόβλημα της αύξησης των επιτοκίων, αλλά οι ανακοινώσεις πήραν αναβολή ολίγων ημερών ώστε να συμπέσουν με την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία.
Μια τρύπα στο νερό
Ετσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων κατά 30% ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ευάλωτων δανειοληπτών που θα επιδοτήσουν οι τράπεζες με κάλυψη του μισού της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων τους που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων για δώδεκα μήνες στα 60.000 άτομα – με κριτήριο για ένα άτομο το ετήσιο εισόδημα έως 9.100 ευρώ και ακίνητη περιουσία ως 156.000 και για ζευγάρι με δύο παιδιά με εισόδημα έως 22.750 ευρώ και σύνολο ακίνητης περιουσίας ως 215.000 ευρώ.
Κατόπιν οι τράπεζες ανακοίνωσαν το πάγωμα για ένα χρόνο όλων των επιτοκίων βάσης με τα οποία υπολογίζεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων. Το μέτρο αυτό αφορά μόνο τους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, δηλαδή το 90% των στεγαστικών δανείων, αλλά όχι τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Πρακτικά το πάγωμα των επιτοκίων που θα γίνει στα επίπεδα της 30ής Μαρτίου 2023 σημαίνει ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μείνουν στα επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα χωρίς να πάρουν άλλη αύξηση – την τελευταία αύξηση 0,5% στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η ΕΚΤ ως το καλοκαίρι. Δηλαδή ότι οι δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις αυξημένες δόσεις που τους ήρθαν ως τον Μάρτιο αλλά δίχως άλλες αυξήσεις.
Τι ανακούφιση θα προσφέρουν στους δανειολήπτες αυτά τα προγράμματα; Κάποιο όφελος θα έχουν από την επιδότηση της αύξησης της μηνιαίας δόσης τους οι 60.000 πολύ φτωχοί και λιγότερο φτωχοί δανειολήπτες που θα την πάρουν, αλλά μένει ακάλυπτο το 1 εκατομμύριο δανειοληπτών που έχουν 1,3 εκατ. ρυθμισμένα δάνεια υψηλού κινδύνου τα οποία κατά την ΤτΕ διατρέχουν ισχυρό κίνδυνο να «κοκκινίσουν» ακόμη και εντός του 2023.
Ενα παράδειγμα
Ακόμη πιο περιορισμένο θα είναι εξάλλου το όφελος από το πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για το σύνολο των δανειοληπτών, καθώς λόγω της αύξησης των επιτοκίων κατά 3% που είχε προηγηθεί μέσα στους τελευταίους εννιά μήνες πληρώνουν ήδη μεγάλες αυξήσεις, από τις οποίες εννοείται ότι δεν απαλλάσσονται. Ενδεικτικά, η δόση για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και διάρκεια εξόφλησης τα 20 χρόνια, από 560 τον περασμένο Ιούνιο, τον Μάρτιο ήταν 720 ευρώ, δηλαδή είχε πάρει αύξηση 160 ευρώ μηνιαίως.
Αυτή την αύξηση, που ισοδυναμεί με ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση 1.920 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ένα πρόσθετο «καπέλο» τριών δόσεων, οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να την πληρώνουν κανονικά –όσοι μπορούν, όπως μπορούν–, παρά τον αυξημένο πληθωρισμό και την καθίζηση της ανάπτυξης με την είσοδο στο 2023. Αλλά τα φιλικά προς τη ΝΔ media, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, εδώ και τρεις μέρες λένε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου