16.3.23

SOS για τη Γέφυρα Σερβίων από την οποία περνούν δεκάδες πολίτες...


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας και σε άλλα σημεία της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα μετά από αυτή του Ρίου-Αντιρρίου, που περνά πάνω από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, αφήνει ο μηχανικός της... Εγνατίας Οδού Α.Ε., Παναγιώτης Πανέτσος. 

Ο κ. Πανέτσος πραγματοποίησε τεχνική επιθεώρηση μαζί με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο στο επίμαχο σημείοτης γέφυρας. Το πρόβλημα στους δύο από τους τέσσερις τένοντές της, μεταξύ του έκτου και έβδομου βάθρου  δεν είχε εντοπιστεί αρχικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγιναν οι αυτοψίες ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίον θα ενισχυθεί η γέφυρα εκεί. 

Οι ρωγμές εντοπίστηκαν σε ένα άνοιγμα της γέφυρας στο άκρο του προβόλου. Εκεί βρέθηκαν κάποιοι κομμένοι οπλισμοί γεγονός που έχει μειώσει την ικανότητα του φέροντος οργανισμού της γέφυρας. Ήδη εδώ και λίγες μέρες απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επισκευής.

Εξωτερικά δεν φαινόταν το πρόβλημα της γέφυρας

«Σε ένα επικίνδυνο σημείο που προσπαθήσαμε να το ανατάξουμε προέκυψε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και θέλει περισσότερα προληπτικά και πιο αυστηρά μέτρα. Ήμασταν πολύ τυχεροί που βρήκαμε αυτή την βλάβη τώρα και όχι αργότερα. Φαντάζεστε να μην την εντοπίζαμε τώρα τι θα γίνονταν...».  Εξωτερικά δεν φαινόταν το πρόβλημα. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλο πρόβλημα τρωτότητας σε άλλο σημείο της γέφυρας. Για αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και στα άλλα σημεία προκειμένου να γίνουν όλες οι ενέργειες ενίσχυσης και να μην υπάρχει κίνδυνος» εξηγεί ο κ. Πανέτσος.

Απαιτούνται πολλοί μήνες για να διερευνηθεί αν έχουν πρόβλημα και άλλα σημεία της γέφυρας 

Οι εργασίες, που ξεκίνησαν στην υψηλή γέφυρα Σερβίων την περασμένη εβδομάδα, αφορούν σε πολύ εξειδικευμένες τεχνικές παρεμβάσεις μεγάλης ισχύος, που θα ενισχύσουν την αντοχή της γέφυρας σε δύο αρθρώσεις της, όπου εντοπίστηκαν σημαντικές ζημιές. Ήδη εγκαθίστανται αισθητήρες για την παρακολούθηση ταλαντώσεων και ρωγμών του φαινομένου σε 6 σημεία, όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα.

«Αν λύσουμε αυτό το σημείο και αναλάβει ο μελετητής της γενικής αναβάθμισης της γέφυρας να προσχωρήσει σε διερευνήσεις σε πολλά σημεία- μια διαδικασία που απαιτεί που πολλούς μήνες-τότε θα φανεί αν έχει και αλλού αντίστοιχη βλάβη ή δεν έχει. Οπότε τα πράγματα με μια επισκευή και με μια αναβάθμιση θα πάνε την γέφυρα για άλλα 20-30 χρόνια».

Όπως εξηγεί ο κ. Πανέτσος πέρα από τα ασφαλτικά, συντηρήσεις δεν έχουν γίνει σε καμιά γέφυρα στις παλιές εθνικές οδούς. Ενδεικτικό είναι ότι η τελευταία επιθεώρηση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων είχε γίνει το 1995, έπειτα από τον σεισμό του Μαΐου εκείνης της χρονιάς

«Ουσιαστική συντήρηση-όχι απλά αλλάζω ασφαλτικό-δεν ξέρει κανείς να την κάνει. Δεν υπάρχουν προϋπολογισμοί και  αυτή η φιλοσοφία. Μέχρι τώρα είχαμε την φιλοσοφία ότι πάει μόνη της η γέφυρα μέχρι να πεθάνει…. Συντήρηση με τη λογική να κατέβω με ειδική εξέδρα να καθαρίσω τα σκυροδέματα να τα βάψω προληπτικά αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην γέφυρα Σερβίων»...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: