«Όλες οι τράπεζες που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν. Καλά ξεμπερδέματα» ήταν η γεμάτη νόημα αντίδραση του Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστού οικονομολόγου, ο οποίος είχε προβλέψει και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην Silicon Valley και στην Signature Bank...
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter λίγο αργότερα επανήλθε και εξέφρασε και την απορία: «Ποια είναι η λογική της προστασίας των καταθετών της Signature Bank, μιας τράπεζας που απερίσκεπτα αποφάσισε να πηδήξει στον άθλιο βόθρο των κρυπτονομισμάτων και να ποντάρει τα πάντα στην επιχείρηση shitcoins; Μητέρα όλων των ηθικών κινδύνων. Επιβράβευση απατεώνων και εγκληματιών. Αρρωστημένο!».
Σημειώνεται πως τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν πρωτοφανή άνοδο τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην προστασία των καταθετών της υπό κατάρρευση Silicon Valley Bank και η HSBC αγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της τράπεζας. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 10% στις 3 π.μ. ώρα Ελλάδας στα 22.560,20 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών. Αντίστοιχη, αλλά μικρότερη άνοδο είχαν το Ether, και τα Solana και Avalanche.
Bloomberg: Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία
Στο μεταξύ στην σχέση των εν λόγω τραπεζών με τα κρυπτονομίσματα αναφέρεται και το Bloomberg. «Το κλείσιμο της Signature Bank δίνει άλλο ένα χτύπημα στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων», τιτλοφορείται χαρακτηριστικό άρθρο.
Σύμφωνα με το Bloomberg το κλείσιμο της Signature Bank, που μετρούσε ως πελάτες της έναν αριθμό εταιρειών κρυπτογράφησης, σηματοδοτεί άλλο ένα σημαντικό πλήγμα για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καθώς ο κλάδος αποκόπτεται όλο και περισσότερο από το τραπεζικό σύστημα.
Το κλείσιμο έρχεται λίγο μετά τη διπλή κατάρρευση της Silvergate Capital Corp. και της Silicon Valley Bank. Όλες οι τράπεζες συγκαταλέγονταν, τουλάχιστον κάποια στιγμή, στα πιο φιλικά προς την κρυπτογράφηση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, τονίζει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η Signature είχε αρχίσει να αποσύρεται από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αλλά στις 8 Μαρτίου εξακολουθούσε να κατέχει 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πελατών σχετικές με τα κρυπτονομίσματα.
Η Signature και η Silvergate επέτρεψαν επίσης γρήγορες πληρωμές μεταξύ πελατών, όπως τα hedge funds και τα χρηματιστήρια, υποστηρίζοντας τη ρευστότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, λέει το Bloomberg και σημειώνει ακόμη ότι η Signature διηύθυνε το Signet, ένα δίκτυο πληρωμών που επέτρεπε στους εμπορικούς πελάτες κρυπτονομισμάτων να πραγματοποιούν πληρωμές σε πραγματικό χρόνο σε δολάρια ανά πάσα στιγμή, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Μετά το κλείσιμο του δικτύου SEN της ανταγωνίστριας Silvergate στις αρχές Μαρτίου, το Signet ήταν το μοναδικό εργαλείο για πολλούς πελάτες κρυπτογράφησης όταν επρόκειτο να στείλουν γρήγορα πληρωμές σε ανταλλακτήρια και προμηθευτές ή να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία.
Εάν το Signet τεθεί εκτός λειτουργίας, οι χρήστες ενδέχεται να έχουν πρόβλημα κάτι που θα επηρέαζε δραματικά τη ρευστότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου