Το βρετανικό παράρτημα της Silicon Valley Bank φέρεται να μοίρασε πάνω από 15 εκατομμύρια λίρες (18 εκατομμύρια δολάρια) σε μπόνους λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία διάσωσής της αυτή την εβδομάδα από την HSBC.
Σύμφωνα με... όσα μετέδωσε το Sky News οι πληρωμές στο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων στελεχών, υπογράφηκαν από την HSBC νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην προστασία των καταθετών της υπό κατάρρευση Silicon Valley Bank και η HSBC αγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της τράπεζας.
Το δημοσίευμα ανέφερε ακόμη ότι τα μπόνους δεν θα είχαν καταβληθεί αυτή την εβδομάδα εάν η SVB UK δεν είχε εξαγοραστεί.
Το Sky News επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες ανέφεραν ότι το ποσό των μπόνους ήταν «μέτριο» και ανερχόταν σε 15 έως 20 εκατομμύρια λίρες. Η SVB UK και η HSBC δεν απάντησαν όταν το Reuters ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Στις ΗΠΑ, η μητρική εταιρεία SVB Financial Group δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση για αναδιοργάνωση υπό δικαστική εποπτεία στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης του κεφαλαίου 11 για να αναζητήσει αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία.
Το ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, είναι εάν και κατά πόσον η οικονομική κρίση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δύναται να επιφέρει «ντόμινο» συνεπειών και να συγκριθεί με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Το ιστορικό της κατάρρευσης
Η SVB υπέστη την περασμένη εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην αμερικανική ιστορία. Την προηγούμενη Παρασκευή, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έλαβαν δράση μετά από μια σειρά μαζικών αναλήψεων σε διάστημα 48 ωρών που δημιούργησαν ένα bank run.
Στο πλαίσιο των συνεπειών, ένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, η Signature Bank, έκλεισε δύο ημέρες αργότερα από τις αρχές, οι οποίες φοβήθηκαν ότι η διατήρηση της τράπεζας ανοιχτής θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ενώ τα νέα της προηγούμενης Παρασκευής θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χιονοστιβάδα, ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Νουριέλ Ρουμπινί τόνισε ότι είναι κυρίως μια μικρή ομάδα μικρών και μεσαίων τραπεζών που κινδυνεύουν, όχι ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Σημείωσε ότι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν πιθανή κατάρρευση είναι περιφερειακές τράπεζες που δεν διαθέτουν μεγάλη καταθετική βάση, έχουν πολλά χρεόγραφα που έχουν χάσει την αξία τους και των οποίων το κεφάλαιο θα εξανεμιζόταν εάν τα χρεόγραφα αυτά πωλούνταν στην τιμή της αγοράς. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει», διαμηνύει πάντως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου