7.3.23

Η κυβέρνηση ψάχνει άμυνα...


Για έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων -και, συγκεκριμένα, μέχρι τις εκλογικές αναμετρήσεις της Άνοιξης και του... καλοκαιριού (;) προετοιμάζονται όλοι στο πολιτικό σκηνικό, καθώς χθες ήταν η πρώτη μέρα μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη κατά την οποία το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι αν στο Μαξίμου επιμένουν ότι «η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το δυστύχημα και με τίποτα άλλο», έχει δείξει ότι διαμορφώνει ήδη την γραμμή άμυνας έναντι των ομαδικών πυρών που ήδη εξαπολύονται από την αντιπολίτευση, την ώρα που σκέφτεται σοβαρά και το πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα για την διεξαγωγή των εκλογών.

Σενάρια και γραμμή άμυνας
Εξάλλου, όσα κάνει ήδη από την Κυριακή ο πρωθυπουργός δείχνουν ότι πλέον ασχολείται με την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης: η συγκρότηση της «επιτροπής Γεραπετρίτη», η αλλαγή γραμμής με το σημείωμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι μερικά μόνο από τα δείγματα της στρατηγικής που αρχίζει να ξεδιπλώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, με το σημείωμά του, πέρασε από την γραμμή «η κύρια αιτία ήταν το ανθρώπινο λάθος» στη γραμμή του «συγγνώμη» -έστω κι αν αυτό εκφράστηκε με όρους… διαχρονικούς και εκ μέρους «όλων όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια».
Συν τοις άλλοις, η επιστολή στον Ισίδωρο Ντογιάκο έχει προκαλέσει σφοδρές πολιτικές -και όχι μόνο- αντιδράσεις, καθώς αφενός θεωρείται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, αφετέρου η απόφαση Μητσοτάκη να «υποδείξει» στον εισαγγελέα να συμπεριλάβει στη δικογραφία το πόρισμα της «επιτροπής Γεραπετρίτη» θεωρείται επιχείρηση επηρεασμού της τελικής δικογραφίας. Ο πρωθυπουργός, ως γνωστόν, ζήτησε από τον κ. Ντογιάκο εκ ΄μέρους της κυβέρνησης, «την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνει, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».

Η ώρα του Γεραπετρίτη

Εξάλλου, πέραν όλων αυτών, την υπεράσπιση της κυβέρνησης αναλαμβάνει ενεργά και ο νέος, μεταβατικός, υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης: ο ίδιος μετέβη στα Τέμπη, σήμερα περιοδεύει και στην Θεσσαλονίκη και αύριο θα δώσει συνέντευξη Τύπου εξειδικευοντας την γραμμή άμυνας της κυβέρνησης. Όλα τούτα, ενόσω ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μες στο σαββατοκύριακο τις τελικές του αποφάσεις για την διεξαγωγή των εκλογών, αν και πλέον όλα δείχνουν ότι η πλάστιγγα μάλλον γέρνει προς όσους τού ζητούν να μεταθέσει τις εξελίξεις για την Κυριακή, 21 Μαΐου και τις δεύτερες κάλπες για τις 2 Ιουλίου -ώστε να έχει χρόνο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να απορροφήσει τους «κραδασμούς». Εντωμεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο να προβεί σε νέα παρέμβαση, αφού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης τα σιδηροδρομικά: με άλλα λόγια, το υπουργικό συμβούλιο θα λειτουργήσει σαν πολιτικό όργανο χάραξης υπερασπιστικής γραμμής, ενώ οι εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό δρομολογούνται για την επόμενη εβδομάδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: