15.3.23

ΣΥΡΙΖΑ: Στο κάδρο των ευθυνών ο άφαντος κι ο ανήξερος...


Με προσεκτικά βήματα είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τις παρεμβάσεις του όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη το οποίο εκτιμά πως θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πολλώ δε μάλλον που έχει προκαλέσει κύμα κοινωνικής οργής και κοινωνικής διαμαρτυρίας, καθώς ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως πλέον το... πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά, ότι η τραγωδία των Τεμπών ήταν μια «τομή» κι ένα «σημείο καμπής», επομένως σε αυτό το άδηλο τοπίο με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής οργής που είναι έτοιμη να στραφεί κατά πάντων οι χειρισμοί πρέπει να είναι ιδιαιτέρως λεπτοί και προσεκτικοί.

Εξ ου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άφησε να περάσουν δύο εβδομάδες μένοντας πιο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας αποφεύγοντας, σε ένδειξη πένθους, να μπει στη διαδικασία της αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους και μόλις χθες προχώρησε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη για και με αφορμή το δυστύχημα, δίνοντας σήμα ότι «ανεβαίνουν οι ταχύτητες».

Όπως έχει καταγραφεί ως τώρα η Κουμουνδούρου εστιάζει:

-Στις αναλυτικές απαντήσεις για τα δικά της πεπραγμένα αναφορικά με τον σιδηρόδρομο και τις επίμαχες συμβάσεις για τη σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση και το σύστημα ελέγχου ETCS, με βασικό επιχείρημα ότι επί των ημερών της τα τρένα ήταν ασφαλή καθώς υπήρχαν τρεις τουλάχιστον δικλείδες ασφαλείας (δεύτερος σταθμάρχης στη βάρδια, 25 σταθμάρχες στην Λάρισα και όχι 10 που ήταν σήμερα, δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, λειτουργούσε το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης, κλπ).

Ήδη, ο κατά την κυβέρνηση «εξαφανισμένος» Σπίρτζης έχει κάνει ήδη δύο παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες, την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ και τη Δευτέρα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ως αρμόδιος πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

-Στις προτάσεις για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου το οποίο είναι κρατικό, με υποδομές και προσωπικό επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο.

-Στην κριτική βεβαίως προς την κυβέρνηση και την αποδόμηση των επιχειρημάτων της, σε δύο επίπεδα, και πάλι όπως και στις υποκλοπές.

Πρώτον στο επίπεδο των πεπραγμένων σε όλη τη διάρκεια της 4ετούς θητείας της, των πράξεων και κυρίως των παραλείψεων και των καθυστερήσεων μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει, είχε παραδώσει έτοιμες το 2019. Εξ ου και η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να έρθουν στη Βουλή όλα τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης του δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δείχνουν μεταξύ άλλων υπαναχώρηση της ιταλικής εταιρείας από δεσμεύσεις για επενδύσεις ύψους 600 εκ. ευρώ και της ελληνικής πλευράς από τις δεσμεύσεις για την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας.

· Και δεύτερον, στο επίπεδο των χειρισμών της μετά το δυστύχημα που σύμφωνα με την κριτική της Κουμουνδούρου, στοχεύουν στην συγκάλυψη μέσω της αρχικής πρωθυπουργικής «ετυμηγορίας» περί «τραγικού ανθρώπινου λάθους» (σταθμάρχης), και στη συνέχεια μέσω της διάχυσης των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα σε διάστημα 20ετίας, και γενικώς μέσω της μετατόπισης της ατζέντας σε επιμέρους πτυχές, τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους και του δημοσίου, τους δημόσιους υπαλλήλους, το βαθύ κράτος, κλπ.

-Στην αξιοποίηση των θεσμικών εργαλείων δηλαδή, του ρόλου της Βουλής, γι’ αυτό και ήδη υπέβαλε την ΑΚΕ για την διαπραγμάτευση Hellenic Train – δημοσίου και το αίτημα για άμεση σύγκληση της Θεσμών και διαφάνειας. Μένει να φανεί αν σε επόμενο χρόνο ο Τσίπρας θα προκαλέσει τον πρωθυπουργό και σε προ ημερησίας συζήτηση.

Ένα ακόμη στοιχείο της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει αναδειχθεί σε κομβικό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κι αυτό είναι το ύφος και η ένταση της αντιπαράθεσης. Η οδηγία Τσίπρα προς τα στελέχη του κόμματος είναι η αυτοσυγκράτηση: κοινώς η αποφυγή, άστοχων δηλώσεων, ανούσιων αντιπαραθέσεων και «σκυλοκαβγάδων», ειδικά στα κανάλια, η αποφυγή κάθε αναφοράς που μπορεί να θεωρηθεί «τυμβωρυχία» και μικροκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας και των 57 θυμάτων, η απόκρουση των κυβερνητικών και μιντιακών αντιπερισπασμών.

Όλα αυτά ουσιαστικά περιγράφουν μια προσπάθεια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν μια σφιχτή παρουσία με κριτική απολύτως επικεντρωμένη στα ουσιώδη και αποφυγή κάθε πεπονόφλουδας που μπορεί να στρέψει την οργή και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα άλλωστε λένε κάποιοι εκ των κορυφαίων της Κουμουνδούρου είναι η οργή να μετουσιωθεί σε θετική πολιτική δράση, κάτι που χρειάζεται υπομονή και όχι κραυγές.

Όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις πρωθυπουργικές μετατοπίσεις από το «ανθρώπινο λάθος» στις «υποκριτικές» συγνώμες και την διάχυση ευθυνών και από κει στην επανάληψη του σχήματος πως «δεν γνώριζε». 

Όπως ανάφερε πιο συγκεκριμένα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η εικόνα που επικρατεί στους σιδηροδρόμους, «δεν είχε μεταφερθεί» στον πρωθυπουργό, επιρρίπτοντας ευθύνες στους «αρμόδιους» που όφειλαν να ξέρουν. Ο ίδιος παρέπεμψε στην παραίτηση Καραμανλή, λέγοντας πως «υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη και γι’ αυτό τον λόγο».

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το ότι ο πρωθυπουργός και «εμπνευστής» του επιτελικού κράτους δεν γνώριζε. Αντιθέτως, θεωρεί ότι τα διάφορα αφηγήματα για το τι έφταιξε που «σερβίρει» η κυβέρνηση δεν πείθουν, άρα επείγει αυτή τη στιγμή η αποκοπή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το κάδρο των ευθυνών.

Έτσι η Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να υπογραμμίσει την «αφηγηματική μανιέρα» του Μαξίμου ανέτρεξε και στις αμέσως προηγούμενες κρίσεις, λέγοντας διά της Πόπης Τσαπανίδου, πως ο πρωθυπουργός «δε γνώριζε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ οδηγεί με βεβαιότητα σε θανάτους δε γνώριζε για τις υποκλοπές δε γνώριζε και για την κατάσταση στον ΟΣΕ, για την οποία οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν επίμονα με εξώδικα. Τέσσερα χρόνια τώρα, μοιράζει ευθύνες σε όλους και δεν αναλαμβάνει καμία ο ίδιος»...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: