15.3.23

Βαρύ όνομα, ελαφρύ εκτόπισμα...


Παραμονές των εκλογών του 2019 η Νέα Δημοκρατία μάζευε από παντού. Κι ας ήταν ρώγες. Και πρώην αριστερούς που γοητεύτηκαν από τον μητσοτακικό νεοφιλελευθερισμό και κεντρώους που πίστεψαν ότι ο αρχηγός της Δεξιάς θα αλλάξει τη Δεξιά. Με αυτό το υλικό φτιάχτηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ομως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το... κλίμα οργής που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και υποθέσεις όπου εμπλέκονται στελέχη της παράταξης με τις οποίες ασχολείται η Δικαιοσύνη έχουν προκαλέσει παγωμάρα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προσχωρήσεις από γειτονικούς χώρους. Αντιθέτως, έχουμε αποχωρήσεις.

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντογιαννόπουλος είχε ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Ηλεία. Προφανώς ήταν σε συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος. Επικαλούμενος την τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε να αποσυρθεί. Αυτή είναι η δική του εκδοχή. Υπάρχει όμως και άλλη. Αναγκάστηκε να το κάνει, υποστηρίζουν όσοι ξέρουν, επειδή κατάλαβε ότι δεν θα έχει τύχη αφού στην ίδια περιοχή θα είναι υποψήφιος ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είτε ισχύει η πρώτη εκδοχή είτε η δεύτερη, η ζημιά είναι δεδομένη και μάλιστα σε μια εκλογική περιφέρεια όπου είναι βουλευτής μέχρι τώρα ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, γνωρίζοντας ότι δεν τον θέλουν στην παράταξη, έχει πυκνώσει την κριτική του εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, διχάζοντας το εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ.

Η άλλη αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή της Σοφίας Νικολάου. Είχε ανοίξει εκλογικά γραφεία στην Εύβοια, προφανώς με την έγκριση της ηγεσίας του κόμματος, είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, αλλά η εικόνα άλλαξε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι είναι υπό έρευνα για την περίοδο που ήταν γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στην αρχή στηρίχτηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και από κορυφαίους υπουργούς. Αυτό της δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν διατρέχει κίνδυνο. Φαίνεται όμως πως στο μέγαρο Μαξίμου κέρδισαν έδαφος δεύτερες σκέψεις. Ισως γιατί τα στοιχεία εις βάρος της κ. Νικολάου ήταν ισχυρά. Οπότε ξεκίνησε μια προσπάθεια υπονόμευσής της.


Αυτή πίεζε για σαφή στήριξη, αλλά δεν την έπαιρνε. Οι διαρροές στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης με πηγή το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι η υποψηφιότητά της δεν είναι κλειδωμένη. Απαίτησε ξεκάθαρη απάντηση η κ. Νικολάου και όταν την πήρε παρασκηνιακά αποφάσισε να αποσυρθεί, εκτοξεύοντας και μια σοβαρή κατηγορία κατά του κόμματός της, το οποίο υποτίθεται πως ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο που θα την προστάτευε από τις άδικες, όπως έλεγε, επιθέσεις των πολιτικών αντιπάλων της: «Η ηθική μου δεν μου επιτρέπει να είμαι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία». Πότε συνειδητοποίησε ότι η προσωπική ηθική της και η ηθική του κόμματός της είναι σε σύγκρουση; Καλό ερώτημα.

Και οι δύο αποχωρήσεις (Κοντογιαννόπουλος, Νικολάου) θα αφήσουν τραύμα στο σώμα της παράταξης, είναι όμως διαχειρίσιμες. Μια άλλη υπόθεση είναι πολύ πιο δύσκολη. Και εδώ μέχρι τώρα δεν έχουμε αυτοθέλητη αποχώρηση, όπως θα επιθυμούσε το μέγαρο Μαξίμου, αλλά επιμονή στην υποψηφιότητα. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μην είναι υποψήφιος ο κ. Καραμανλής. Θέλει επίσης να το κάνει με δική του πρωτοβουλία και να μην υποχρεωθεί να τον αποπέμψει γιατί είναι αχθοφόρος μεγάλου ονόματος. Θα του κάνει τη χάρη ο κ. Καραμανλής; Φοβάται -και με το δίκιο του- πως η αποχώρησή του μπορεί να σημάνει το τέλος της καριέρας του. Κι αυτό δεν θα το αντέξει. Ως γόνος πολιτικής δυναστείας έχει εκπαιδευτεί από τα μικράτα του ότι είναι προορισμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είτε το αξίζει, είτε όχι. Το βαρύ όνομα μετράει και όχι τα προσόντα.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: