5.3.23

Συνεχείς προκλήσεις από την Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη...


Απανωτές οι προκλήσεις από την τριμελή Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση για να διερευνήσει... «τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά» με τους φόβους για όχημα απόπειρας συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της χειρότερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα να ενισχύονται...

Χθες ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος παραιτήθηκε από μέλος της Επιτροπής, μετά τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις εξαιτίας της θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη μνημονιακή περίοδο 2010-2015, που συμμετείχε στο «σπάσιμο» του παλαιού ΟΣΕ σε κομμάτια και ανέλαβε εκείνο της λειτουργίας, που αργότερα πουλήθηκε στην ιταλική Ferrovia dello Stato (FSI). 

Σήμερα άλλο μέλος o Βασίλειος Προφυλλίδης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που είχε διατελέσει και σύμβουλος στον ΟΣΕ στη δεκαετία του 1980, φρόντισε να δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για αμερόληπτη έρευνα από τη δική του σκοπιά.

Ωστόσο, απαντώντας στην κριτική για τον τρόπο συγκρότησης της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν το αφορά το πώς συνεστήθη για να προσθέσει προκλητικά ένα επιχείρημα, το οποίο όμως μάλλον ενισχύει την αντίθετη άποψη, αυτή που λέει ότι θα έπρεπε η επιτροπή να είναι διακομματική.

«Να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι στο τρένο δεν είχαν διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το πως ψηφίζουν. Πρέπει κάποτε να δούμε τα πολλά που μας ενώνουν ενώ αντιλαμβάνομαι την αγωνία όλων κομμάτων» είπε συγκεκριμένα και ισχυρίστηκε πως από την πλευρά του «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η επιστημονική αλήθεια, που είναι η δουλειά μου, να προκύψει στο μέγιστο βαθμό. Αυτό θα γίνει με πλήρη αφοσίωση στο έργο μας και πλήρη ανάλυση και μελέτη».

«Ακούω πολλά. Όταν μου ανετέθη η συγκεκριμένη θέση ευθύνης, κάτι τέτοιο εμένα δεν μου έγινε ειπώθηκε. Η μόνη πίεση που υπάρχει, είναι από την αλήθεια» σημείωσε προσθέτοντας ότι αφενός ούτε θα αλλά κωλυσιεργήσουμε ούτε θα πάει και στις ελληνικές καλένδες και αφετέρου ότι στο όνομα του "να τελειώνουμε γρήγορα" δεν πρόκειται να γίνει ούτε κάτι επιφανειακό ούτε κάτι πρόχειρο" είπε αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πόρισμα άμεσα για να μπορέσει να πάει σε εκλογές.

Θυμίζουμε ότι ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε την Επιτροπή κατά παράβαση του νόμου, 5014, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο Ιανουάριο και δεν προβλέπει «ad hoc επιτροπές» αλλά τη σύσταση συγκεκριμένου φορέα με την ονομασία «Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: