«Έγινε τράκα», είπε ο Βασίλης κι ήταν στον κόσμο του. Ο τρόπος έκφρασης, ο τόνος της φωνής του… προφανώς και δεν είχε αντίληψη... της σοβαρότητας και των συνεπειών της κατάστασης.
Η τράκα, όπως τη χαρακτήρισε ο Βασίλης, σε κάθε περίπτωση δεν ήταν μια απλή σύγκρουση δύο τρένων.
Ήταν τράκα που κόστισε 57+2 ζωές.
Ήταν τράκα με την τεχνολογία, την οποία ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξοστράκισαν από τους οργανισμούς τους, θεωρώντας την ξένο σώμα. Όλα χειροκίνητα, όλα με ξεπερασμένες μεθόδους, όλα στο πρόχειρο και όπου πάει… για τις δύο εταιρείες.
Ήταν τράκα με την κοινωνία. Ο ΟΣΕ επί πολλά χρόνια βάδιζε κόντρα στην κοινωνία, μέχρι που κατάφερε να την… αποτελειώσει ψυχολογικά και κάποιους από τους πολίτες της και σωματικά…
Ήταν τράκα με τους εργαζόμενους, αλλά ποιος τους άκουγε, ποιος έδωσε σημασία στα όσα καταμαρτυρούσαν για τον κίνδυνο που ελλόχευε από την απουσία συστημάτων ασφαλείας στις γραμμές των τρένων… Και γιατί να δώσει; Τι είναι οι εργαζόμενοι; Μήπως πολιτικοί, επενδυτές, επιχειρηματίες, στελέχη;
Ήταν τράκα με τον θάνατο… (ουδέν σχόλιο)
Ήταν τράκα με την πραγματικότητα. Ήταν η ισχυρότερη σύγκρουση, με τις μεγαλύτερες συνέπειες. Κι οι αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση διαπιστώνονται τόσο σοβαρές, σοκαριστικές, είχαν τέτοιο βάθος και ασυνέπεια, που απογύμνωσαν συνολικά την πολιτεία. Της… χρέωσαν παντελή έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας.
Ήταν τράκες λοιπόν, από τις χειρότερες…
Πλάτωνας Τσούλος
Η Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου