Και, ξαφνικά, εκεί που όλοι έψαχναν τις πιθανές ακριβείς ημερομηνίες των δύο (πιθανών) εκλογικών αναμετρήσεων (μία με το σύστημα της απλής και μια δεύτερη με της ενισχυμένης αναλογικής), αρχίζει μια νέα συζήτηση και για πιθανή τρίτη κάλπη.
Τη συζήτηση αυτή – η οποία «σέρνεται» υπογείως εδώ και κάποιες ημέρες – πυροδότησε ο... κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα και πιεστικά αν υπάρχει ενδεχόμενο και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, δεν θέλησε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι «εμείς πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η ανάγκη για ρήξεις, για αλλαγές, είναι αυτές που ορίζουν, προσδιορίζουν την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση, για αποφασιστικές κυβερνήσεις, για συμπαγείς πλειοψηφίες, για κυβερνήσεις με ισχυρή πολιτική βούληση, με γρήγορα αντανακλαστικά, με ταχείες αποφάσεις».
Γιατί, όμως, προκύπτει και συντηρείται μια τέτοια συζήτηση; Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:
● Ο πρώτος και βασικότερος είναι η δημοσκοπική πτώση της ΝΔ μετά την τραγωδία των Τεμπών, η οποία κάνει πλέον όλο και πιο μακρινή την επιδίωξη της αυτοδυναμίας.
● Ο δεύτερος είναι οι εξαιρετικά «δύσκολες» σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορούσε να είναι το κόμμα με το οποίο θα συνεργαζόταν ευκολότερα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ειδικά μετά τη συνέντευξη Ανδρουλάκη
● Και ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός κλίματος που ενδεχομένως θα κινητοποιήσει κάποιους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν τη ΝΔ, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Επισήμως, βέβαια, συζήτηση περί τρίτων εκλογών δεν υφίσταται για την κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλίμα ηττοπάθειας σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση δεν βρίσκεται και στα «καλύτερά» της, καθώς μια τέτοια κουβέντα θα μπορούσε να ερμηνευθεί πολιτικά και ως παραδοχή ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν επιτυγχάνεται, αλλά και ότι οι πιέσεις που δέχεται ειδικά μετά το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προκαλούν μεγάλη φθορά, ενδεχομένως και μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Ούτως ή άλλως, πάντως, η συνέντευξη Ανδρουλάκη προκάλεσε έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να λέει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάει σε «άλλη πίστα» και ότι η θέση του περιγράφεται με τη φράση «ψηφίστε με και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η θέση του Ν. Ανδρουλάκη «δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας».
Μάλιστα, ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης. μάς έχει συνηθίσει όλον αυτόν τον καιρό σε επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων, σε ασάφεια. Όμως, στο ζήτημα ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί κανείς να είναι ασαφής και να παραπέμπει στον άγνωστο Χ. Εκτός, αν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη ημέρα, αν αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα κόμμα που αναζητά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας ή εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση στο μυαλό του, η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας “προοδευτικής”, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα»...
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου