3.3.23

Φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο μέλι...


Πέραν των όποιων διαφωνιών αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στις επιλογές εξοπλισμών, η αγορά... για την Ελλάδα των F-35 ίσως αποτελεί μια κρίσιμη και χρήσιμη επιλογή ειδικά βάσει των τωρινών γεωστρατηγικών συνθηκών. Ομως, για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αρνείται να δει τη συνολική εικόνα και κινείται με έναν απαρχαιωμένο τρόπο αρχοντοχωριάτη: θέλει τα αεροσκάφη, αλλά όχι την ολοκληρωμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ετσι για μία ακόμη φορά, λόγω έλλειψης πολιτικής διορατικότητας, μπορεί να μετατρέψει την ευκαιρία σε κρίση.

Φαίνεται ότι είναι στρατηγική η επιλογή για τη μη πρόβλεψη εμπεριστατωμένης, συνολικής και ουσιαστικής συμβολής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κοσμογονία που επιφέρει η αγορά του πιο σύγχρονου πολεμικού αεροσκάφους στον κόσμο. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο, άλλωστε, στην «ισχύ αποτροπής» που αποζητάει η Ελλάδα στο πλαίσιο του εγγυητή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Διαδίδεται μάλιστα ότι δεν είναι το ΥΕΘΑ, αλλά ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αυτός που προτείνει να εξαιρεθεί η χώρα και κατ’ επέκταση η εγχώρια αμυντική βιομηχανία από τη συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI) των F-35. Διαίρει και βασίλευε δηλαδή!

Τα εργαλεία και οι λύσεις υπάρχουν και είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής πλευράς. Μία συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI) μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κατασκευαστή του αεροσκάφους, στο πλαίσιο της διακρατικής σύμβασης αγοράς των F-35, θα βοηθήσει τη χώρα στην «ισχύ αποτροπής» που αποζητάει η Ελλάδα στο πλαίσιο του εγγυητή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Με αυτό τον τρόπο, και με χαμηλότερα κόστη απ’ ό,τι κάποιοι αναφέρουν, η συμφωνία θα εξασφάλιζε την ενεργοποίηση και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Εκτός και αν, πέρα από την άγνοια, κάποιοι θεωρούν ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) δεν έχει δικαίωμα να πράττει το αυτονόητο: να υπερασπιστεί την ύπαρξή της και να απαιτήσει τη συμμετοχή της όπως οι υπόλοιπες αμυντικές βιομηχανίες σε όλες τις 14 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35. Αβυσσος η ψυχή του Επιτελικού Κράτους...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: