17.3.23

Το Μαξίμου επιστρέφει στο «ανθρώπινο λάθος»...


«Εάν τα γεγονότα διαφωνούν με τους ισχυρισμούς μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα». Αυτό φαίνεται να είναι και σε αυτή την κρίση το μότο του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί η εμφάνιση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή και οι ισχυρισμοί πως «υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης και παρακολούθησης του τρένου» να διαψεύστηκαν παταγωδώς από τον πρόεδρο των εργαζομένων ΟΣΕ και τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο... Νίκος Παππάς, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε τη «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επαναφορά του αφηγήματος περί ανθρώπινου λάθους.

«Δεν είναι τηλεδιοίκηση αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα. Προφανώς επειδή ο υπουργός είναι καινούργιος στο Υπουργείο αυτοί που έπρεπε να τον ενημερώσουν, δεν το έχουν κάνει σωστά. Αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα θα ήταν από το Παλαιοφάρσαλο έως το Πλατύ που σημαίνει ότι θα είχαν εικόνα του συμβάντος, πριν συμβεί εννοείται. Θα έβλεπαν ότι το τρένο είναι σε άλλη γραμμή. Τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει. Υπήρχε και καταστράφηκε. 

Αυτό που λειτουργεί στην Λάρισα και θα είχε εικόνα ο σταθμάρχης είναι ο τοπικός χειρισμός του σταθμού. Από τα 390 χλμ. οπτικό πεδίο έχει τα 7 χλμ. του σταθμού του. Ένα δύο χλμ. πριν, και τόσο και μετά.… δεν είναι τηλεδιοίκηση». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΣΕ, Ν. Τσικαλάκη, που την Πέμπτη κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του παράτυπα εκτελούντα χρέη υπουργού Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή την Τετάρτη.

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο σταθμάρχης επέλεξε αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση, λειτουργούσε πλήρως ο πίνακας. Θεώρησε ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου ενώ δεν ήταν και δεν βρέθηκε μπροστά στον πίνακα ελέγχου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία όταν συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία, καθώς και πως όλη την ημέρα υπήρξε αυτόματη χάραξη μέσω τηλεδιοίκησης.

«Για 5,5 χιλιόμετρα είχε δυνατότητα μπροστά στον πίνακα να δει την κίνηση της αμαξοστοιχίας. Η αυτόματη χάραξη η οποία θα είχε γλιτώσει από το κακό ήταν υποχρέωση από τη στιγμή που υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, ήταν υποχρέωση που την είχε επιβάλει ο ΟΣΕ» είπε ακόμα ο «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού, σε μια ολική επαναφορά του αφηγήματος του «ανθρώπινου λάθους» του σταθμάρχη, κάνοντας λόγο για «προσωπική επιλογή».

«Είναι παντελώς ανυπόσταστατος ο ισχυρισμός ότι είχε παραδοθεί το 70% του έργου. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου, αλλά και από αυτό που παραδόθηκε, το 15% ξανάγινε από την αρχή μετά το 2021, καθώς παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα. Άρα το 2016 παραδόθηκε το 18% του έργου, στην ουσία αυτό λειτουργούσε. Από το Σεπτέμβριο 2017 και έως το 2019 δεν υπήρξε καμία απολύτως πράξη. 

Από το 2021 έως σήμερα ολοκληρώθηκε το πρόσθετο έργο με πρωτόκολλα παραλαβής σε ποσοστό 52%. Έτσι, σήμερα τυπικά έχει παραδοθεί και λειτουργεί το 70% του έργου. Άρα, έως το 2016 παραδόθηκε λειτουργικά το 18% του έργου, από το 2016 έως το 2019 μηδέν και από το 2019 έως σήμερα το υπόλοιπο 52% του έργου» ανέφερε στην εισήγησή του ο Γ. Οικονόμου, ακολουθώντας τη γραμμή του Γ. Γεραπετρίτη.

«Αναφορικά με τα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, κ. Τσικαλάκης, τον διέψευσε και είπε πως «μπέρδεψε» το σύστημα που καλύπτει από Λάρισα ως Θεσσαλονίκη με το τοπικό 2 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό. Τι απαντάτε;» ζητήσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον Γ. Οικονόμου να επιμένει, ανεξαρτήτως των όσων υποστήριξε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ.

«Αυτά που απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης χθες και που διαπίστωσε και ο ίδιος με τα μάτια του στη Λάρισα» μας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας πως «στη Λάρισα υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης και παρακολούθησης του τρένου, πίνακας, που κάλυπτε αυτή τη συγκεκριμένη απόσταση».

«Μπορούσε επί 5,5 χλμ μετά τη Λάρισα, για ένα χρονικό διάστημα δέκα λεπτών κάποιος πάνω από τον πίνακα να διαπιστώσει εάν το τρένο κινείται στη σωστή ή στη λάθος γραμμή. Υπήρχε δυνατότητα χάραξης ηλεκτρονικής. Είχε γίνει την ίδια μέρα η χάραξη αυτή με τον τρόπο που θα απέτρεπε την οποιαδήποτε σύγκρουση και το οποιοδήποτε ατύχημα. Αυτά είναι πράγματα που δεν αμφισβητούνται» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αμφισβήτηση ήρθε λίγα λεπτά αργότερα. Ο τομεάρχης Υποδομών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς, έδωσε στη δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ που επίσης διαψεύδουν τον Γ. Γεραπετρίτη, τα οποία κάνουν λόγο για «για κόκκινα φανάρια, για χειρισμό κουμπιών με το χέρι αλλά και για τη χρήση μανιβέλας».

Ήξερε τα πάντα, πλην των… βαρδιών

Άλλωστε, εκτός των αναφορών για τον Γ. Γεραπετρίτη, αίσθηση προκάλεσε και η κυβίστηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την μέχρι πρότινος… άγνοια του Κυρ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, που μέσα σε δύο ημέρες μετατράπηκε σε «άριστη γνώση».

«Και για να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο Πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο Κράτος μας, αλλά και στη χώρα μας εν γένει» είπε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου δίνοντας για ακόμη μία φορά μια αμίμητη διαβεβαίωση, συνεχίζοντας με την… προσήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Και είναι προσηλωμένος στην αντιμετώπισή τους με σχέδιο, αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση. Είτε αυτό αφορά τη θωράκιση της χώρας, είτε αφορά την οικονομία και την αγορά εργασίας, είτε αφορά τις παθογένειες του Κράτους και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, είτε αφορά τα εισοδήματα των πολιτών, την υγεία κ.α.  Ξέρει τι έγινε, τι μένει να γίνει και πώς θα γίνει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους σιδηρόδρομους. 

Ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι παραλάβαμε μια υποδομή που ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, λειτουργούσε σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%. Γνώριζε τις προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση της σύμβασης και πώς έφτασε το έργο στο 70%, για τα προβλήματα, τις αδυναμίες στο σιδηρόδρομο. Γνώριζε, λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη, έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» συμπλήρωσε ο Γ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως αυτό που εννοούσε όταν έλεγε πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε αφορούσε το… ποιος είχε βάρδια το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών.

«Δεν ξέρει όμως, και κανείς πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων, ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πως διαμορφώνονται οι βάρδιες, για το χάος που επικρατούσε στο Σταθμαρχείο της Λάρισας, για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου» περιέγραψε με περίσσευμα θράσους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία ακόμα αυτονόητη αναφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: