21.3.23

Παρασκήνιο...


Σε εκλογές και θερινή περίοδο σε «ήρεμα νερά» προχωρούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως δείχνουν όλες οι διπλωματικές... πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών Τουρκίας – Συρίας στις Βρυξέλλες, όπου και ανακοίνωσαν την αλληλοϋποστήριξη στις καμπάνιες που κάνει η κάθε χώρα για προσωρινές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς: Η Αγκυρα συμφώνησε να ψηφίσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ και η Αθήνα σε αντάλλαγμα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Πρόκειται για χειρονομίες μικρής ουσιαστικής σημασίας (καθώς η ανάδειξη της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 είναι περίπου δεδομένη, καθώς έως αυτή τη στιγμή για τις δύο θέσεις της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ανήκει η χώρα μας δεν έχει κατέλθει τρίτος), όμως τεράστιου συμβολισμού, καθώς ακολουθεί μια περίοδο πολυετούς και διαρκώς αυξανόμενης έντασης.

Εντατικές συζητήσεις
Οι συζητήσεις μεταξύ των κ. Δένδια και Τσαβούσογλου αλλά και σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα συγκεκριμένα θέματα ήταν εντατικές και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας τις προηγούμενες τρεις εβδο-μάδες, γι’ αυτό και το χθεσινό τετ α τετ των δύο υπουργών (χωρίς την παρουσία τρίτων) στις Βρυξέλλες δεν διήρκεσε παρά μόνον 20 λεπτά.

Οι συζητήσεις έγιναν σε πλήρη γνώση των δύο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι αυτού του είδους οι συμβολικές, αλλά σημαντικές σε αυτή τη φάση, επαφές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και από την Ουάσιγκτον.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την έκδοση του πατέρα ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών στην Ελλάδα.

Πρόσκληση
Ο κ. Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη και την αλληλεγγύη μετά τους σεισμούς, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του κ. Δένδια στην περιοχή του Χατάι. «Ο πρόεδρος Ερντογάν και εμείς δεν διστάσαμε για τη μεταφορά του φυλακισμένου όταν σκοτώθηκε ο γιος του, ο οδηγός του τρένου. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης», σχολίασε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος και δήλωσε «πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας».

Απηύθυνε, επίσης, πρόσκληση στον κ. Δένδια να επισκεφθεί την Τουρκία και να συναντηθούν ξανά σύντομα.

Λίγο νωρίτερα, πριν από τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα των επαφών του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, όπου από το Κάιρο τέθηκαν ορισμένα ζητήματα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. «Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές». Αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν φθάνει προς Ανατολάς στο κρίσιμο σημείο πέρα από τον 28ο μεσημβρινό όπου η Τουρκία έχει εκπεφρασμένες «κόκκινες γραμμές», γεγονός το οποίο η «Κ» έχει αναδείξει εγκαίρως.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές επαφές ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται». Συμπλήρωσε ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, εννοώντας προφανώς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ομως, αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου...

Βασίλης Νέδος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: