20.3.23

Οι πιρουέτες πριν την πτώση...


Εικόνα πλήρους διάλυσης του συστήματος Μητσοτάκη αποτυπώνεται τα τελευταία 24ωρα, ενόσω το Μαξίμου παλεύει με όλες του... τις δυνάμεις να κρατηθεί στην εξουσία λίγες εβδομάδες παραπάνω. Καθημερινά πλέον ξεπηδά και ένα νέο επικοινωνιακό αφήγημα, το οποίο λίγο μετά αναιρείται, ενώ η κυβέρνηση πελαγοδρομεί επιχειρώντας να μετριάσει την εκτεταμένη κοινωνική οργή για το σύνολο της πολιτικής της. Η απόλυτη αδυναμία του συστήματος Μητσοτάκη να ελέγξει τις εξελίξεις παράγει όμως πρόσθετη αβεβαιότητα και δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών.

Από την πρώτη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το Μαξίμου επιχείρησε να περιορίσει τη «ζημιά» με επικοινωνιακά τερτίπια και ισχυρισμούς, που δημιουργούσαν την αίσθηση πως το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες που το βαραίνουν.

Ας συνοψίσουμε τις θέσεις που έχει προωθήσει μέχρι στιγμής το Μαξίμου για την τραγωδία στα Τέμπη. Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «κυρίως ανθρώπινο λάθος». Λίγα 24ωρα αργότερα έγραψε μια «συγγνώμη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών. Κατόπιν ξεκίνησε η προσπάθεια να παρουσιαστεί το δυστύχημα ως «ατυχία» με το σκεπτικό ότι τα έργα ασφαλείας είχαν ολοκληρωθεί κατά 77%. Έπειτα επιχειρήθηκε να χρεωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η μη ολοκλήρωση του έργου στο επίμαχο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα είπε το «όλοι φταίμε», αποδίδοντας την ευθύνη ακόμα και στους εργαζόμενους. Προσπάθησε, δε, να εμφανίσει εαυτόν ως τον μοναδικό ικανό να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε για την κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ισχυρισμός που αναιρέθηκε την επόμενη μέρα.

Οι συνεχείς εναλλαγές «γραμμής» δεν είχαν αποτέλεσμα. Τουναντίον μεγέθυναν τη δυσαρέσκεια στην κοινωνία και επιβεβαίωσαν την εικόνα ενός «επιτελικού κράτους» που εντέλει αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή του δυσκίνητου και πελατειακού κράτους της Δεξιάς. Παράλληλα προκάλεσαν σύγχυση ακόμα και σε πιστούς ακολούθους της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, που αδυνατούν να ακολουθήσουν την πολλαπλή λογική του στενού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πορείες και η ένταση
Το βέρτιγκο των κορυφαίων του Μαξίμου εντάθηκε, όμως, και από την υψηλή συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα Τέμπη και γενικότερα την κυβερνητική πολιτική. Λίγο αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το «όλοι φταίμε», συμπεριλαμβάνοντας και συνδικαλιστικές ηγεσίες στους υπευθύνους της κατάστασης στον σιδηρόδρομο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα των σωματείων σιδηροδρομικών, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση, βλέποντας την αντεργατική της γραμμή να «σπάει» στον δρόμο, επιχείρησε να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση με την ελπίδα να δημιουργηθεί κλίμα φόβου στην κοινωνία. Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην πορεία της Πέμπτης στο πλαίσιο της 24ης γενικής απεργίας έδειξε ακριβώς αυτό: ότι επιθυμεί να παράξει τηλεοπτικά ενσταντανέ με επεισόδια προς τέρψη του τηλεοπτικού κοινού. Ωστόσο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να κάμπτεται η αποφασιστικότητα κυρίως των νεότερων μερίδων της κοινωνίας.

Οι δημοσκοπήσεις
Η εικόνα διάρρηξης της σχέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. με την κοινωνία αλλά και με τον πυρήνα των ψηφοφόρων του αποτυπώθηκε στις περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Είναι εμφανής η απομάκρυνση μιας κρίσιμης μερίδας ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. και η μεταφορά της στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Ορισμένοι στο Μαξίμου έδειξαν να επιχαίρουν για το (τάχα περιορισμένο) εύρος της «ζημιάς» που καταγράφεται με τη Ν.Δ., ωστόσο ψυχραιμότεροι κυβερνητικοί κρατούσαν στάση αναμονής σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Και αυτό, γιατί φαίνεται αφενός να απομακρύνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας, για τον οποίο σπαταλήθηκαν τόνοι μελάνης σε φιλοκυβερνητικά έντυπα. Και αφετέρου επειδή η τακτική πως «φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχεται ιδιαίτερη φθορά. Είναι εμφανές πως ο πολιτικός ανταγωνισμός μπαίνει πια σε νέα διάσταση και τα κόμματα θα κληθούν να πείσουν μια κρίσιμη μερίδα των πολιτών σε νέα βάση και με ισχυρό το αποτύπωμα της τραγωδίας.

Θα κληθούν, με άλλα λόγια, να παράξουν ένα πειστικό επιχείρημα για το πώς θα λειτουργήσουν ξανά με ασφάλεια οι σιδηρόδρομοι, αλλά και το ποιο θα είναι το μοντέλο λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκ των πραγμάτων φέρει μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία, προβάλλει ως απάντηση μια ακόμα πιο αυστηρή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ίδιο του το ακροατήριο γιατί μετά από τέσσερα χρόνια το μόνο που έφερε ως αποτέλεσμα είναι διάλυση και ευνοιοκρατία.

Ο Καραμανλής και οι εσωκομματικές τριβές
Η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών πάντως έφερε ήδη γκρίνια στην κυβέρνηση, ενώ το Μαξίμου αδυνατεί να ελέγξει τους υπουργούς του και τα στελέχη του. Η μείωση των ποσοστών, άλλωστε, θα σημαίνει και μείωση των εδρών της Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή. Εξού και οι «φατρίες» εντός της Ν.Δ. φαίνεται να έχουν βγάλει ήδη τα μαχαίρια για το ποια θα κυριαρχήσει στο μετεκλογικό κομματικό τοπίο.

Σε αυτό το σκηνικό, διόλου τυχαία πρέπει να θεωρείται η επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη σε «δημοφιλείς υπουργούς», τους οποίους κατηγόρησε (ΣΚΑΪ) ότι κρύφτηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επίθεση του συγκεκριμένου υπουργού, με την πρώτη να στρέφεται εμμέσως κατά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως με ανάρτησή του «αθώωσε» μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, με παράγοντες της Ν.Δ. να βλέπουν στις ατάκες του μια χοντροκομμένη προσπάθεια να πλασαριστεί ως «δελφίνος» ή εκπρόσωπος μιας ισχυρής φράξιας στη Ν.Δ.

Το θέμα πάντως που προκαλεί ιδιαίτερες τριβές στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να δικαιολογήσει γιατί θα είναι (ή όχι) ο πρώην υπουργός Μεταφορών ξανά υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις Σέρρες προκαλεί την εντύπωση πως «κάποιος κρατάει κάποιον». 

Η ημερομηνία εκλογών και οι τελευταίες διευθετήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, προκαλεί γενικότερα αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, όσο μάλιστα αρνείται να καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών. Είναι εμφανές πως η επιλογή να καθυστερήσουν οι εκλογές βασίζεται στην πίστη ότι μια «καταιγίδα» ψήφισης προεκλογικών νομοσχεδίων θα εξασφαλίσει την εκλογική στήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών κέντρων, ενώ μπορεί να φέρει τη λήθη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Αν δούμε ότι κάτι σώζεται, οι εκλογές θα καθυστερήσουν» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του Μαξίμου σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι».

Η καθυστέρηση όμως προκαλεί και εκνευρισμό στην κοινωνία, με ορισμένους στο Μαξίμου να υπολογίζουν ακριβώς σε αυτό. «Ο συνεχής εκνευρισμός κουράζει το άτομο και τελικά αυτό παραιτείται» έλεγε έμπειρος δημοσκόπος πρόσφατα. Ίσως σε αυτό ακριβώς, δηλαδή στην απομάκρυνση νεαρών ψηφοφόρων από την κάλπη, επενδύει το επιτελείο Μητσοτάκη προκειμένου να διασωθούν κάποια από τα ποσοστά της στις επικείμενες εκλογές...

Νίκος Σβέρκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: