6.3.23

Η οργή του Τσίπρα...


Αν ούτε η τραγωδία των Τεμπών δεν συνετίσει τον Παύλο Πολλάκη τότε θα το φάει το κεφάλι του. Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα... ανέβαλε, ως ήτο φυσικό, τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία και Πειθαρχικό) για την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτά εκτός της πολιτικής αποδοκιμασίας και της αποβολής του από τα ψηφοδέλτια, που είναι δεδομένη, θα αποφασιστεί και η αναστολή ή όχι της κομματικής του ιδιότητας ακόμη και η διαγραφή του αν δεν παραδεχθεί το λάθος του και δεν ζητήσει συγγνώμη. Μόνον η συγγνώμη για το γεγονός ότι με τις αναρτήσεις του έβλαψε το κόμμα μπορεί να τον σώσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι απλώς ενοχλημένος με τον βουλευτή Χανίων, αλλά και εξοργισμένος. Στα μηνύματα που αντάλλαξαν ήταν σαφής, αλλά ο Πολλάκης αμετανόητος. Ο Αλέξης του έδωσε ακόμη και χρονικό περιθώριο να σκεφθεί την βλαπτική για την Κουμουνδούρου συμπεριφορά του και να παραδεχθεί το λάθος του όμως ο «Παυλάρας» μέχρι και τώρα λέει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και επιμένει ότι αυτά που είπε ήταν σωστά και τα έχει ξαναπεί στο παρελθόν. Υπάρχει όμως μια διαφορά: Ο Πολλάκης ήταν υπότροπος. Πριν μια εβδομάδα είχε τινάξει στον αέρα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση του 75% των υποψηφίων σε όλη την επικράτεια ακυρώθηκε από τη φασαρία Πολλάκη για έναν φίλο του. Τον Χαιρετάκη. Απείλησε δημοσίως ότι αν ο φίλος του δεν είναι στο ψηφοδέλτιο των Χανίων δεν θα είναι ούτε ο ίδιος.

Η δυναμική των ψηφοδελτίων που για περίπου τρεις μήνες επεξεργάστηκαν η Ράνια Σβίγγου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου, υπό την επίβλεψη του Αλέξη Τσίπρα, εξανεμίστηκε. Όλοι ασχολήθηκαν με τον εκβιασμό Πολλάκη: Ή θα είναι υποψήφιος και ο Χαιρετάκης ή εγώ σας αποχαιρετώ. Κυβέρνηση, φιλοκυβερνητικά μήντια, άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν, ως ήταν επόμενο, την ευκαιρία να πάρει χαμένη. «Ο Πολλάκης εκβιάζει τον Τσίπρα» ήταν ο ήπιος χαρακτηρισμός, συγκριτικά με τον «εμφύλιο» που «ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών». Ο βουλευτής Χανίων ακούγοντας τον Τσίπρα να λέει ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική πράξη και σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να πάει σπίτι του, φάνηκε να ανακρούει πρύμνα και να λέει «δεν απαντώ σε πηγές, οι εξηγήσεις θα δοθούν στην Πολιτική Γραμματεία», όπου και συμμετέχει.

Πριν συνεδριάσει όμως η Πολιτική Γραμματεία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης …έκανε το λάθος(!!!) να δώσει συνέντευξη στον υπογράφοντα και στο Πρώτο Θέμα. Τι σφάλμα, τι λάθος, τι έγκλημα! Έδωσε συνέντευξη χωρίς να τον ρωτήσει. Και μάλιστα σε μια εφημερίδα την οποίαν ο ερίτιμος κύριος Πολλάκης δεν εγκρίνει. Και είπε πράγματα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέει αυτός, ο πρωτοκαπετάνιος της ΟΠΛΑ του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Αν είναι δυνατόν ο αρχηγός να έχει υποπέσει σε τέτοιο ατόπημα. Τι ατόπημα, έγκλημα καθοσιώσεως. Τι είπε ο Τσίπρας; Εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει η φράση «η δεύτερη φορά θα είναι αλλοιώς». Είπε ότι δεν επιδιώκει ρεβάνς και ότι η κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα έλθει για να δημιουργήσει και όχι για να γκρεμίσει.

Μίλησε για όλους και για όλα. Για τις εκλογές, τις δημοσκοπήσεις, την «κυβέρνηση ηττημένων», την οικονομία, τους πλειστηριασμούς, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή. Για τις «ασκήσεις θεσμικότητας» και τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ακόμη και στον Πολλάκη αναφέρθηκε. Του έδωσε συγχωροχάρτι για τον Χαιρετάκη λέγοντας: «ο Παύλος κατάλαβε το λάθος του, το θέμα έληξε, πάμε παρακάτω». Αμ δε. Ο Πολλάκης όχι μόνο δεν κατάλαβε το λάθος του, αλλά και αμφισβήτησε ευθέως και δημοσίως τον αρχηγό του.

Αρχικά, προσπάθησε να απαξιώσει και μάλιστα με χυδαίο τρόπο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα που έδωσε συνέντευξη σε «Πρώτο Φλέμα». Ο χαρακτηρισμός δεν απαξιώνει την εφημερίδα -αυτός είναι ο Πολλάκης αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί- αλλά τον Αλέξη Τσίπρα, που τόλμησε, άκουσον άκουσον, να δώσει συνέντευξη σε μια «ρυπαρή» εφημερίδα, σε μια εφημερίδα που ο ανέλεγκτος (και ανεξέλεγκτος) ιεροεξεταστής Πολλάκης δεν εγκρίνει κι ας είναι αυτή και το σάϊτ της πρώτα σε αναγνωσιμότητα. Δεύτερον, του …άναψαν τα λαμπάκια όταν ο Αλέξης είπε ότι ως πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον Στουρνάρα και το μόνο που ζήτησε ήταν οι τράπεζες να μην δώσουν φέτος μερίσματα. Αντί να πει, όπως λέει ο ίδιος στην ανάρτησή του, ότι θα πάρει το κεφάλι του κεντρικού τραπεζίτη και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, ο Τσίπρας εμφανίζεται θεσμικός και νηφάλιος. Και το τρίτο και χειρότερο: Ο Αλέξης όχι μόνον δεν υιοθετεί τις ανοησίες που λέει ο Πολλάκης για δημοσιογράφους, δικαστές και κρατικούς αξιωματούχους, για το πως «η δεύτερη φορά θα είναι αλλοιώς», αλλά και λέει ακριβώς τα αντίθετα.

Πως είναι δυνατόν ο Αλέξης να «αδειάζει» έναν Πολλάκη, έναν …ισόθεο, έναν απόγονο του Ντζερζίνσκι, έναν συνομιλητή του ..ανυπόταχτου ψαροντουφεκά Πάνου Καμμένου. Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν προγραφές και ανοιχτοί λογαριασμοί με τους …σάπιους αστούς και τις ορντινάτσες τους. Τι θα λέει ο …αρχηγός των ατάκτων στους πολλακιστές του αν η στρατηγική του κόμματος είναι πολιτική αλλαγή και μεταρρυθμίσεις και όχι αγχόνες και εξανδραποδισμός των αντιπάλων. Τέλος πάντων. Το παραλήρημα και η ευήθεια Πολλάκη, παραμονές των εκλογών, θεωρήθηκε, και ορθώς, από το σύνολο σχεδόν του ΣΥΡΙΖΑ και οπωσδήποτε της ηγεσίας του, ανεξαρτήτως κομματικής ομάδας, ως υπονόμευση του Τσίπρα και δώρο στον συντοπίτη του Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλοι οι φίλοι του από την πλειοψηφία ακόμη και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι του είπαν να τα …μαζέψει, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να καλμάρουν τον Τσίπρα και η αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, που θεωρούνται οι πιο κοντινοί του άνθρωποι προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν για να τον μεταπείσουν. Να παραδεχθεί το λάθος του για να αποφύγει τα χειρότερα. Το ίδιο και στελέχη της Ομπρέλας, όπως ο Νίκος Φίλης. Ακόμη και οι μετριοπαθείς Παπαδημούλης και Κατρούγκαλος τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της μη διαγραφής του, επειδή «ενόψει των εκλογών κανείς δεν περισσεύει». Και δεν είναι οι μόνοι.

Όπως μάς λένε προβεβλημένοι βουλευτές και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, ακόμη και οι ίδιοι, που διαφωνούν ριζικά με τον Πολλάκη, εξεπλάγησαν από την αντίδραση συντρόφων τους, κυρίως στην επαρχία. «Στην περιφέρεια μου, αριστεροί με αγώνες, μετριοπάθεια και ήθος υπερασπίζονται τον Πολλάκη», μάς λέει ένα από τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κυριολεκτικά σιχαίνεται τη συμπεριφορά και τον λόγο του Πολλάκη. Οι αντιδράσεις δεν είναι όμως αρκετές να για να μεταπείσουν τον Τσίπρα. Η απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές ο βουλευτής Χανίων δεν αλλάζει. Αν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Πολλάκης δώσει εξηγήσεις και ζητήσει συγγνώμη ενδέχεται να μην διαγραφεί, αλλά να αποδοκιμαστεί πολιτικά και να στερηθεί για κάποιο χρόνο την κομματική του ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως μάς λένε στελέχη της πλειοψηφίας, «θα γίνει αυτό που θέλει ο Αλέξης». Πλέον τα πάντα εξαρτώνται από τον Πολλάκη. Αν θέλει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δείξει τη μεταμέλειά του. «Διαφορετικά μπορεί να πάει στο Ροδάκινο να αγναντεύει το Λιβυκό Πέλαγος».

Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι πως στελέχη της αριστερής μειοψηφίας εμφανίζονται μεγάθυμοι έναντι του Πολλάκη. Αυτοί που μέχρι πρότινος δήλωναν αντίθετοι με τον πολλακισμό και έριχναν τις ευθύνες στον Τσίπρα για τη γιγάντωση του φαινομένου στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θέλουν να πέσει ο Παυλάρας στα μαλακά. Αυτοί που έλεγαν ότι η κουτσαβάκικη συμπεριφορά, ο ρατσιστικός και διχαστικός λόγος του Πολλάκη δεν έχουν σχέση με το ήθος και τις παραδόσεις της Αριστεράς, τώρα λένε ότι η διαγραφή του θα μάς κοστίσει. Αυτοί που θεωρούσαν τον Πολλάκη «μαντρόσκυλο» και «πιστόλι του Τσίπρα», τώρα ζητάνε από τον Αλέξη να μην τον πυροβολήσει. Ο Φίλης και ο Τσακαλώτος, που στο παρελθόν έχουν …πυροβοληθεί από τον Πολλάκη (ο πρώτος επειδή διαφώνησε στο συνέδριο με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και ο δεύτερος επειδή άφησε 37 δις στα κρατικά ταμεία αντί να τα μοιράσει στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους για να κερδηθούν οι εκλογές του 2019) εμφανίζονται τώρα υπερασπιστές του Πολλάκη. «Εντάξει, να μην είναι υποψήφιος, αλλά μέχρι εκεί», λένε κάποια στελέχη της Ομπρέλας, αδιαφορώντας αν αυτό θα πλήξει το αρχηγικό ιμπέριουμ του Τσίπρα. Ή μάλλον «αυτό θέλουν», κατά την εκτίμηση ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς, που ακούει Πολλάκης και βγάζει σπυράκια. Οι ίδιοι το αρνούνται αλλά η αλήθεια είναι πως σε περίπτωση που ο Τσίπρας δώσει για μια ακόμη φορά άφεση αμαρτιών στον Πολλάκη η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μήντια θα πέσουν να τον …φάνε. Θα λένε, και με το δίκιο τους, «όμηρος του Πολλάκη ο Τσίπρας» και «δεν τολμάει να τον διώξει».

Η μόνη λοιπόν οδός, στην οποίαν εμφανίζονται να συμφωνούν όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Εκτός ψηφοδελτίων ο Πολλάκης και εκτός κόμματος εάν δεν παραδεχθεί ότι έβλαψε το κόμμα του με τις αναρτήσεις και δηλώσεις του. «Χωρίς μεταμέλεια Πολλάκη ο Τσίπρας είναι λογικό να σταματήσει να τον ανέχεται», μάς λέει αντιηγετικό στέλεχος της Κουμουνδούρου και συμπληρώνει «θα πρέπει ο Παύλος να παραδεχθεί το λάθος του και δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν είναι υποψήφιος βουλευτής, εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ειδικά σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτο κόμμα. Ακόμη κι αν δεν σχηματίσουμε κυβέρνηση υπάρχουν κι άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει. Τον Οκτώβριο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και θα μπορούσε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κρήτης. Τον Ιούνιο του 2024 είναι οι ευρωεκλογές, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα είτε το 2025 είτε το 2026 να έχουμε πρόωρες εκλογές αν κυβέρνηση δεν αντέξει το βάρος των δημοσιονομικών περικοπών στις οποίες θα χρειαστεί, μετά από μια τετραετία χαλάρωσης, να προχωρήσει».

Αν λοιπόν ο Παυλής κάτσει φρόνιμα μπορεί να έχει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου κάτι άλλο δεν μπορεί να κάνει. Να κατέβει ανεξάρτητος υποψήφιος στα Χανιά απλώς για να δείξει ότι έχει δύναμη με στόχο να στερήσει την έδρα από τον «μισητό εχθρό» του Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος είναι και ο μεγάλος κερδισμένος από τσι παλαβομάρες του Πολλάκη, ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία. Να πάει συνεργαζόμενος σε κάποιο άλλο κόμμα της αριστεράς π.χ. ΜΕΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπάρχει περίπτωση αφού δεν ξεχνούν ότι τον Σεπτέμβρη του 2015 τους «πούλησε» για μια θέση υφυπουργού στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Να φτιάξει δικό του κόμμα αποκλείεται, αν και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως όλα αυτά τα κάνει επειδή ονειρεύεται να γίνει ο Καμμένος της Αριστεράς, με τον οποίον, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχίζει να διατηρεί φιλική σχέση. ΑΝΕΛ της Αριστεράς δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να δημιουργηθούν επειδή το κοινωνικό εκκρεμές ταλαντώνεται προς τα δεξιά, αλλά και επειδή πέραν του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κόμματα και οργανώσεις που εκπροσωπούν κάθε τάση στην κοινωνία και στο αριστερό κίνημα. Αν πάντως το αποτολμήσει το πιθανότερο είναι πως οι ψηφοφόροι του θα είναι λιγότεροι από αυτούς που πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενδεχομένως λιγότεροι και από του Λαφαζάνη.

Άνθρωπος που τον γνωρίζει καλά μάς λέει ότι μπορεί να υιοθετήσει την εξής συμπεριφορά: Να στηρίξει, με δημόσια δήλωσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά προτρέποντας όμως τους οπαδούς του να ρίξουν είτε ασταύρωτο ψηφοδέλτιο είτε να ψηφίσουν κάποιον άλλον, όχι όμως τον Σταθάκη, έτσι ώστε όταν ανοίξουν οι κάλπες και γίνει η καταμέτρηση να φανεί ότι αυτός είναι ο ισχυρός συριζαίος στον νομό. Το σίγουρο πάντως είναι πως η τραγωδία των Τεμπών έχει κάνει την περίπτωση Πολλάκη να μοιάζει με φάρσα. Κατά κάποιο τρόπο οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα έδωσαν κάποιες ελπίδες κομματικής ζωής στον Πολλάκη. Όχι μόνον επειδή τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν από πάνω του, αλλά και γιατί η άφατη θλίψη για τα αναγνωρισμένα μέχρι στιγμής πτώματα μετατρέπουν τον Πολλάκη και τους πολλακιστές σε ζόμπι του πολιτικού και δημοσίου βίου των Ελλήνων...

Νίκος Φελέκης

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: