3.3.23

Ποιος έχει τελικά την ευθύνη;...


Για όσα κακά συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο πάντα υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και πάντα υπάρχει η εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα. Οχι μόνο για τα ζητήματα στα οποία οι καθυστερήσεις και οι αναχρονισμοί είναι εμφανείς, αλλά και εκεί που υπάρχει συγχρονισμός με την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας.

Κάθε κυβέρνηση που έρχεται να διαχειριστεί τις... τύχες της χώρας γνωρίζει την κατάσταση που παραλαμβάνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και το μέγεθος των ευθυνών που επωμίζεται. Γι' αυτό κι όταν ζητεί την ψήφο του ελληνικού λαού τα προβλήματα που υπάρχουν προβάλλει, γι' αυτά καταθέτει προτάσεις που θα τα λύσουν και πάνω σε αυτές τις προτάσεις ζητεί να ψηφιστεί. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε κανένα κόμμα να ζητεί την ψήφο του ελληνικού λαού επικαλούμενο προβλήματα που έλυσε ο πολιτικός του αντίπαλος.

Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερον πως διαχρονικές ευθύνες μπορεί να υπάρχουν, αλλά την ευθύνη ότι συνεχίζουν να υπάρχουν την έχει εκείνος που κάνει «βάρδια» στην κυβέρνηση. Εκείνος στου οποίου τα χέρια σκάει η βόμβα, την οποία παρέλαβε με το φιτίλι αναμμένο αλλά δεν έκανε τίποτα να το σβήσει.

Για την τραγωδία των Τεμπών την ευθύνη αποκλειστικά την έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οχι γιατί επιδίωξε την τραγωδία, όχι γιατί την ήθελε, όχι γιατί τα παρέλαβε όλα τέλεια, αλλά γιατί δεν έκανε τίποτα να την αποτρέψει. Ας σταματήσει επομένως να ψάχνει τρόπους να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτό που συνέβη. Δεν κερδίζει τίποτα. Απλώς προκαλεί πάνω σε νεκρούς και σε τάφους και εντείνει την κατακραυγή. Κι αυτό είναι προσβολή και για τους νεκρούς και γι' αυτούς που έμειναν πίσω με τον ανείπωτο πόνο τους.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία στις πιο απλές εφαρμογές της διορθώνει σε χρόνο-ρεκόρ το ανθρώπινο λάθος είναι τουλάχιστον ύβρις μια ολόκληρη κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το λάθος ενός δυστυχούς υπαλλήλου, για να σκεπάσει τις δικές της εγκληματικές παραλείψεις, αβλεψίες αλλά και επιλογές που βάζουν το ιδιωτικό συμφέρον πάνω από την κρατική ευθύνη και τον κρατικό έλεγχο.

Η θεωρία του λιγότερου κράτους είναι το θέσφατο αυτής της κυβέρνησης και αυτού του πρωθυπουργού. Και έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα τόσο στα χρόνια της πανδημίας όσο και τώρα στην τραγωδία των Τεμπών. Ο σταθμάρχης του Μαξίμου θα πει κάτι γι' αυτό;...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: