8.3.23

Απούσα η κυβέρνηση, παρούσες οι Αρχές...


Mε τη σκόπιμη απουσία κυβερνητικών στελεχών συνεχίστηκαν και χθες οι εργασίες της υποεπιτροπής LIBE στην Αθήνα που... διερευνά τις συνθήκες του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα πέρασαν χθες η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ, ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος από την Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ενώ αργά το απόγευμα ενώπιον των 6 ευρωβουλευτών βρέθηκε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» στους επικεφαλής των τριών πρώτων ανεξάρτητων αρχών έγιναν ουκ ολίγες ερωτήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι οποίες εστίαζαν στο γεγονός των ερευνών τους για την παραβίαση της ιδιωτικότητας, τη λειτουργία –και όχι μόνο– της εταιρείας Intellexa στην Ελλάδα, όπως επίσης και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα.

Ειδικότερα υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις στην κ. Ρογκάκου αναφορικά με την έρευνα της ΕΑΔ στην εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, ενώ τέθηκε και ερώτημα εάν η Αρχή έχει κάνει τον οποιονδήποτε έλεγχο στις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ και πολλές εξ αυτών συνεχίζονται ώς και σήμερα με πρόσχημα την... πανδημία.

Ενδιαφέρον είχαν και οι ερωτήσεις που έγιναν στον κ. Ράμμο για την περίπτωση μεγάλης εταιρείας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας η οποία φέρεται να μην έχει σύστημα καταγραφής πρόσβασης στα αρχεία με τις κλήσεις των συνδρομητών της, όπως οφείλει από τον νόμο να έχει. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ΑΔΑΕ να μην μπορεί να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους στις δύο εταιρείες (σταθερή και κινητή).

Καταπέλτης, ειδικά στο κομμάτι της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, φαίνεται πως ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ποττάκης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην περίπτωση Ινδαρέ, τους δύο νεκρούς από την ΕΛ.ΑΣ. Ρομά, ενώ του έγινε και ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ειδικά μετά τη μεταφορά τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Βολές στη Μέτσολα
Ολα αυτά συνέβαιναν στην Αθήνα την ώρα που το Euractiv δημοσίευσε ένα άρθρο-καταπέλτη εις βάρος της Ρομπέρτα Μέτσολα, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη στάση που έχει κρατήσει αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτη την υποεπιτροπή LIBE στην Ελλάδα, μέσω της σιωπής της.

Το δημοσίευμα της καταλογίζει ότι προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στην ομάδα του οποίου ανήκει η Ν.Δ.) και το οποίο ήταν το πρώτο που τορπίλισε την επίσκεψη της υποεπιτροπής στην Ελλάδα, συντασσόμενο πλήρως με την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σάββατο με μια άκρως προσβλητική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητούσε να μην έρθει η υποεπιτροπή στη χώρα μας, κατηγορώντας την μάλιστα για ανάμειξη στα εσωτερικά μας σε προεκλογική περίοδο!

Καταπέλτης για την ελληνική κυβέρνηση είναι η Ετήσια Εκθεση των συνεργαζόμενων οργανισμών στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προώθηση της Προστασίας της Δημοσιογραφίας και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, με αιχμή του δόρατος φυσικά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που πέραν των δημοσιογράφων επεκτάθηκε σε πρόσωπα της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε χθες, γίνεται αναλυτική αναφορά στις αποκαλύψεις για παρακολούθηση δημοσιογράφων αλλά και για τις διασυνδέσεις Μαξίμου - ΕΥΠ - Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Οι πρόσφατες περιπτώσεις παρακολούθησης δύο δημοσιογράφων στην Ελλάδα από την ΕΥΠ, του Θανάση Κουκάκη και του Σταύρου Μαλιχούδη, έχουν αποκαλύψει ανεπάρκειες του ελληνικού νομικού πλαισίου για την επιτήρηση και την έλλειψη εγγυήσεων για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογραφικών ελευθεριών, υπογραμμίζει η έκθεση, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Τέλος, η έκθεση καταγράφει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων παρενόχλησης και εκφοβισμού δημοσιογράφων για το 2022 καταγράφηκε στη Ρωσία, τη Σερβία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κροατία και την Ελλάδα...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: