Σε προσπάθεια να απομακρυνθεί σταδιακά από το βάρος της τραγωδίας των Τεμπών επιδίδεται η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι όσο το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τόσο επιτείνεται η φθορά της.
Βέβαια, μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι καθόλου εύκολη: το περιστατικό είναι ακόμα πολύ «νωπό», ενώ και οι... εντάσεις που προκαλεί στην κοινωνία παραμένουν στα κόκκινα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε στην καθιερωμένη ανάρτησή του στα social media για την επισκόπηση του κυβερνητικού έργου ότι «βλέπω αυτές τις ημέρες την απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων».
Ωστόσο επιχείρησε να τη συνδέσει με το αφήγημα του «βαθέος κράτους», καθώς συμπλήρωσε ότι «ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει. Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω».
Για την ώρα, πάντως, το βάρος του ενδιαφέροντος πέφτει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η «αμαρτωλή» σύμβαση 717 περί τηλεδιοίκησης και σήμανσης των σιδηροδρόμων και στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Αχ. Καραμανλής), καθώς και ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αν και συνήθως οι συνεδριάσεις αυτές δεν καταλήγουν σε κάποιο προφανές συμπέρασμα, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι δύο:
Πρώτον, να ανατρέψει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κατά τη διακυβέρνησή του έγιναν προσπάθειες πραγματικού εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου, που σταμάτησαν από το 2019 και εντεύθεν, οπότε και υπήρξε οπισθοχώρηση και
Δεύτερον, να μην εμφανιστεί ότι αγνοούσε τις πολλές προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών του κλάδου περί κινδύνου σοβαρού ατυχήματος. Το αν θα τα καταφέρει, αναμένεται να αποδειχθεί μέσα σε μερικές ώρες.
Από την άλλη, οι δυσκολίες αλλαγής ατζέντας γίνονται εμφανείς, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού, τρίτη μέσα σε λιγότερους από 18 μήνες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «παίξει» όσο πιο ψηλά γίνεται, σύντομα… υποβιβάστηκε στην ειδησεογραφική αξιολόγηση και η τραγωδία των Τεμπών ξαναβρέθηκε στην κορυφή του ενδιαφέροντος.
Έτσι, και αξιοποιώντας τη… χάρη που δόθηκε από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μετά την επιστολή συγγνώμης για την αναταραχή που προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνεται εκ νέου στα ψηφοδέλτια του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, κυβέρνηση και ΝΔ εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά, προσπαθώντας να αναζωπυρώσουν το «αρνητικό γκελ» που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει με μερίδα των κεντρώων ψηφοφόρων, που αποτελούν και το «ιερό δισκοπότηρο» τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα η «πολακιάδα» θα συνεχιστεί – ο βουλευτής της αντιπολίτευσης ήδη δείχνει να ετοιμάζεται για επιστροφή στα social media – , ωστόσο το ερώτημα αν ένας Πολάκης μπορεί να… φέρει την άνοιξη για τη ΝΔ, η οποία δείχνει να οπισθοχωρεί διαρκώς στις δημοσκοπήσεις ακόμα (προφανώς) δεν μπορεί να απαντηθεί...
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου