13.3.23

Τρίζει το τραπεζικό σύστημα παρά την «πυροσβεστική» παρέμβαση Μπάιντεν...


Σήμα για κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank, έδωσε στη διοίκηση ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τις ρυθμιστικές αρχές να επεμβαίνουν με έκτακτα μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε... απευθυνόμενος στους Αμερικανούς ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα του έθνους είναι ασφαλή, για να αποφευχθεί ο πανικός. «Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε», είπε.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν από ένα ταξίδι στη Δυτική Ακτή, είπε ότι θα επιδιώξει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και πίεσε για καλύτερη εποπτεία και ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών. Επίσης, υποσχέθηκε ότι δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι και σημείωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

«Πρέπει να λάβουμε πλήρη απολογισμό του τι συνέβη», είπε. «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».

Σημειώνεται ότι μόνο οι καταθέτες προστατεύονται και όχι οι επενδυτές των τραπεζών, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, εξήγησε – οι επενδυτές εν γνώσει τους πήραν ρίσκο και έχασαν χρήματα επειδή ο κίνδυνος δεν απέδωσε.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Μπάιντεν ήρθε καθώς οι κινήσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εγγυηθούν τις καταθέσεις στην SVB δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τη βιωσιμότητα άλλων τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό και σήμερα οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις τραπεζικές μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. 

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια και οι τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023

AP Photo/Craig Ruttle
Το ίδιο αρνητικό κλίμα πάντως συνεχιζόταν και μετά την προσπάθεια του Μπάιντεν να καθησυχάσει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών κινούνταν πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη. Η Bank of America σημείωνε πτώση πάνω από 7%, η JPMorgan Chase & Co κατέγραφε απώλειες της τάξης του 2%, και η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab κατρακυλούσε κατά 19%.

«Καμπανάκι» όμως είναι και η κατρακύλα κατά περίπου 70% των μετοχών της μικρότερης και περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank. Οι μετοχές της τράπεζας σημειώνουν «βουτιά» σήμερα καθώς η είδηση ότι είχε λάβει νέα χρηματοδότηση απέτυχε να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών.

Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία της Wall Street να αντιδράσει στο πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε χθες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Πριν το άνοιγμα της αγοράς άλλοι μικρότεροι δανειστές παρέμειναν επίσης υπό πίεση, με την PacWest να υποχωρεί κατά περίπου 40%.

Αλλά και στην Ευρώπη ο αντίκτυπος ήταν αρκετά έντονος.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 5,8% και λίγο πριν απ' το κλείσιμο ήταν κοντά στο να καταγράψει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για ένα πιθανό φαινόμενο ντόμινο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο δείκτης CAC στο Παρίσι σημείωνε πτώση 2,79%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε απώλειες 3,03%, στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρούσε κατά 2,32% και ο γενικός δείκτης στο Μιλάνο έχανε 4,34%.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο ελβετικό χρηματιστήριο μετά την αναταραχή που επηρέασε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα. Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας υποχώρησαν περισσότερο από 8% και διαπραγματεύθηκαν στα 2,29 ελβετικά φράγκα (2,50 δολάρια) ανά μετοχή, από το προηγούμενο χαμηλό των 2,41 φράγκων ανά μετοχή που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%.

Στις χρηματαγορές, ένας προσεκτικά παρακολουθούμενος δείκτης πιστωτικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ αυξήθηκε, όπως και άλλοι δείκτες πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας (.V2TX) εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2022.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού κινήθηκε προς το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων, ενθαρρυνόμενη από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.

Το bitcoin έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 21 Φεβρουαρίου, αγγίζοντας τα 24.618 δολάρια.

Εξετάζουν συγκράτηση επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η πιθανότητα να μην αυξηθούν τα επιτόκια της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) αυξάνεται. Η Fed θα μπορούσε να κάνει μια απότομη στροφή για να περιορίσει την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τάση των swap, αναφέρει το CNBC, οι πιθανότητες η Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου είναι 66%.

Φρένο στην αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πως εξετάζει και η Ευρωζώνη. 

Το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για σήμερα θα «συζητήσει» επίσης την κατάρρευση της τράπεζας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. 

Την εκτίμησή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη από την κατάρρευση της Silicon Valley των  εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (όχι μόνο οι μεγαλύτερες) εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. Άμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

Αντίστοιχα και  ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης για τις τράπεζες της χώρας του μετά την κατάρρευση της SVB δεδομένου ότι ο κλάδος «είναι συμπαγής». Μιλώντας στο France Info, ο Γάλλος υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μοναδικό, με μια τράπεζα που είναι αποκλειστικά εκτεθειμένη στον τομέα της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος συναγερμός για τον γαλλικό τραπεζικό τομέα, σίγουρα παρακολουθούμε αυστηρά την υπόθεση» πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που επικαλείται το πρακτορείο LaPresse, αναφέρει επίσης ότι διεξάγονται έρευνες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη: «Εξετάζουμε τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είμαστε λίγο πιο προστατευμένοι επειδή δεν έχουμε περιουσιακά κεφάλαια», λέει, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «την τελευταία φορά που μια αμερικανική τράπεζα είχε κρίση, ήταν η αρχή για κάτι πιο περίπλοκο».

Στροφή στα κρατικά ομόλογα

Η κατάρρευση της SVB είχε θετικό αντίκτυπο σήμερα στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές θορυβημένοι στρέφονται στην μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα και ενισχύουν τα στοιχήματά τους ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση για νομισματική πολιτική.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές ανέμεναν άλλη μια αύξηση 0,5% του βασικού επιτοκίου από τη Fed, μετά την παρέμβαση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ για την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Καθώς οι τιμές των ομολόγων εκτοξεύονται, η απόδοση (ή το επιτόκιο) των διετών γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε κατά 43 μονάδες βάσης στο 4,16% από 4,6% το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές μειώνουν τις προβλέψεις τους για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και δεν απαιτούν τόσο υψηλό ποσοστό απόδοσης για την κατοχή κρατικού χρέους, εξηγεί ο Guardian.

Αυτές οι υψηλότερες τιμές θα πρέπει να είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς μειώνουν τις απώλειες των αποθεμάτων τους από κρατικά ομόλογα που αγοράστηκαν όταν οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες (και επομένως οι τιμές υψηλότερες).

Όμως, η αύξηση των επιτοκίων είναι επίσης καλή για τα τραπεζικά κέρδη.

Επί ποδός

Στη Γερμανία, η κεντρική τράπεζα συγκάλεσε την ομάδα κρίσης τη Δευτέρα για να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις στην τοπική αγορά, παρόλο που δεν είχε προβλεφθεί έκτακτη δράση στην Ευρώπη.

Η ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση γύρω από τις πτωχευμένες τράπεζες στις  ΗΠΑ και παρακολουθεί για τυχόν σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση των τραπεζών.

Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, νωρίς τη Δευτέρα στο Λονδίνο η HSBC ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τον βρετανικό βραχίονα της SVB. Ανέφερε ότι η Silicon Valley Bank UK είχε δάνεια περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών και καταθέσεις περίπου 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών στις 10 Μαρτίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν την Κυριακή μετά την κατάρρευση της SVB - τη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στις  ΗΠΑ από το 2008.

Οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από τη Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Federal Reserve διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: