4.3.23

Γιατί η Κομισιόν έδωσε παράταση στην Ελλάδα...


Μαρία Ψαρά

Η χώρα μας όφειλε να έχει εναρμονιστεί εδώ και τρία χρόνια με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ως προς τα αυτόματα συστήματα φωτοσήμανσης, τηλεδιοίκησης και πέδησης, όμως ζήτησε –και πήρε– πίστωση χρόνου που εν τέλει οδήγησε σε μια απίστευτη τραγωδία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Επιστολή στην Κομισιόν για την αναστολή της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας («ERTMS») απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2022, ζητώντας παράταση. Ενώ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το σύστημα αυτό –στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πολυσυζητημένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ETCS)– θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί στη σιδηροδρομική γραμμή Δομοκός-Θεσσαλονίκη εδώ και τρία χρόνια, η Κομισιόν δέχτηκε το αίτημα της Αθήνας για παράταση της υποχρέωσής της. Δηλαδή, δύο χρόνια μετά την εκπνοή της τελευταίας παράτασης, δίνει μια νέα...

Το περιεχόμενο της επιστολής του Μαρτίου του 2022 είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, εμπιστευτικό και άρα δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε τους λόγους που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό το αίτημα αλλά και η αποδοχή του από τις Βρυξέλλες συνέβαλαν σε ακόμη μία παράταση της εγκληματικής απουσίας του αυτόματου συστήματος φωτοσήμανσης, τηλεδιοίκησης και πέδησης τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος. Με απλά λόγια, η Κομισιόν καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση, αφού η Ελλάδα είχε ενημερώσει για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του συστήματος, και ουσιαστικά καθίσταται συνένοχη.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν, αντιδρώντας στα δημοσιεύματα για την υποχρέωση της Ελλάδας να έχει έτοιμο από το 2020 το ETCS, αναφέρει το εξής:

«Τον Μάρτιο του 2022, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εγκατάσταση του ERTMS και ανακοίνωσαν καθυστερήσεις. Το ERTMS ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία σε ορισμένα τμήματα του δικτύου αργότερα από ό,τι ορίζεται στον εκτελεστικό κανονισμό (Ε.Ε.) 2017/6 της Επιτροπής, της 5ης Ιανουαρίου 2017, σχετικά με την ανάπτυξη του ERTMS στην Ελλάδα, τον οποίο η Επιτροπή αποδέχθηκε καταρχήν: 1. τη γραμμή Αχαρνές - Γέφυρες από το 2020 το 2022, 2. τη γραμμή Τιθορέα - Αχαρνές από το 2020 στο 2023, 3. τη γραμμή Δομοκός - Παλαιοφάρσαλος - Θεσσαλονίκη - Σύνορα BG/EL (Κούλατα/Προμαχώνας) από το 2020 στο 2023».

Και συμπληρώνει: «Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 του Κανονισμού, τα κράτη-μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τυχόν καθυστερήσεις στη θέση σε λειτουργία του ERTMS σε συγκεκριμένο τμήμα διαδρόμου του κεντρικού δικτύου που πρόκειται να εξοπλιστεί. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4, εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, η Κομισιόν μπορεί να δεχτεί να μεταθέσει τη σχετική ημερομηνία κατά τρία έτη κατ’ ανώτατο όριο».

Οπως αποκάλυψαν η «Εφ.Συν.» αλλά και η εφημερίδα New York Times χθες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό της Κομισιόν, από το 2020 θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί στο σημείο της τραγωδίας το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας («ERTMS»). Αυτό προκύπτει από τον χάρτη που συνοδεύει τον σχετικό εκτελεστικό κανονισμό της Ε.Ε. (βλέπε «Εφ.Συν.», 3/3/2023, «Εγκληματικά εκπρόθεσμη η Ελλάδα»), που ορίζει με λεπτομέρεια τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του συστήματος για όλα τα τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών της Ευρώπης που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι κομμάτι αυτής της κρίσιμης γραμμής και το συγκεκριμένο τμήμα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Δομοκού είχε χρονοδιάγραμμα ώς το 2020.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων την Πέμπτη προς τους εκπροσώπους Τύπου για το σύστημα ETCS που συμπεριλαμβάνεται στο ERTMS, η Κομισιόν δεν θέλησε να αποκαλύψει τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και ούτε τι είχε επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση. Ισως αν η παράταση δεν είχε εγκριθεί και κυβέρνηση και εργολάβοι πιέζονταν για παράδοση του έργου, τότε να μη θρηνούσαμε σήμερα τόσα αθώα θύματα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: