Σχέδιο εθνικής αναγέννησης, δικαιοσύνη παντού, προοδευτική κυβέρνηση, μετεκλογικές συνεργασίες και σαφείς προγραμματικές... διαχωριστικές γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συζητώντας με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Impact Hub στου Ψυρρή στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, παρουσίασε τις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον αντίποδα των σχεδιασμών Μητσοτάκη αλλά και των ισχυρισμών Ανδρουλάκη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, στηλιτεύοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν.
Προβάλλοντας με σαφή τρόπο τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επικείμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κλειδί για τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι η νίκη του κόμματός του στις κάλπες της απλής αναλογικής. «Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει κυβέρνηση σταθερότητας». Στον αντίποδα των σχεδίων Μητσοτάκη για «κυβέρνηση κουρελού», όπως τη χαρακτήρισε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να εγγυηθεί μία κυβέρνηση μακράς πνοής προκειμένου η χώρα να μην μπει σε νέες περιπέτειες.
Πάντως, υπογράμμισε ότι η όποια συνεργασία πρέπει να γίνεται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τον κατηγόρησε ότι «βάζει το κάρο μπροστά από τα άλογα», σημειώνοντας ότι ζητούμενο αποτελεί το περιεχόμενο των πολιτικών και όχι γενικά τα πρόσωπα. «Έχει πρόβλημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όχι με τις πολιτικές Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι τις κυβερνήσεις και τον πρωθυπουργό τούς ορίζει η λαϊκή ετυμηγορία.
Δικαιοσύνη και αλήθεια
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις προγραμματικές αιχμές του κόμματός του στην οικονομία και την κοινωνία, σημειώνοντας ότι ζητούμενο της προεκλογικής περιόδου δεν είναι η τοξικότητα, αλλά ο διάλογος στη βάση του προγράμματος και των θέσεων. Ειδικότερα, σε αυτή την κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία συγκυρία και μετά την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος θέλει αλήθειες». Στάθηκε δε στο γεγονός ότι το σημαντικότερο επίδικο της εποχής είναι η δικαιοσύνη, της οποίας προϋπόθεση είναι η αλήθεια. Εξού και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «δικαιοσύνη παντού». Ένα αίτημα το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν αποτελεί απλά πολιτικό πρόγραμμα, αλλά και αίτημα της κοινωνίας. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι, πέρα από το πρόγραμμα χρειάζεται, μεταξύ άλλων, σχέδιο για την υλοποίησή του, αποφασιστικότητα για να εφαρμοστεί και άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της οικονομίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή εκτεθειμένες, είναι όμως τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων και της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής που θα αντιμετωπίζουν τις διογκούμενες ανισότητες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα του κράτους και της λειτουργίας του. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επί Σημίτη η τότε κυβέρνηση «επένδυε» στον λεγόμενο «εκσυγχρονισμό», η κυβέρνηση Καραμανλή στην «επανίδρυση του κράτους» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «επιτελικό κράτος». Σήμερα, σημείωσε, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα γραφειοκρατικό, πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος που δεν προσφέρει ασφάλεια, αλλά τους παρακολουθεί. «Ο πολίτης νιώθει ανασφαλής γιατί νιώθει το κράτος ως εχθρό» ανέφερε,, ξεκαθαρίζοντας ότι μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να εγγυηθεί ένα κράτος που θα δίνει ασφάλεια στον πολίτη, «ένα κράτος λιγότερο κομματικό, περισσότερο δημοκρατικό με διαφάνεια και διαδικασίες ελέγχου»...
Iάσονας-Σχινάς Παπαδόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου