Με ισχυρές δόσεις τοξικότητας και τρομολαγνίας επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καμουφλάρει τους γαλάζιους φόβους που πηγάζουν από την έλλειψη δυνητικών συμμάχων ενόψει απλής αναλογικής.
Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο αφήγημα περί... «πολιτικής τερατογένεσης», επισημαίνοντας ότι «μαθηματικά μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ηττημένων ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη». Παράλληλα, δεν έκρυψε τις θατσερικές πτυχές της ατζέντας του, καθώς προανήγγειλε συγκρούσεις με τις «κακές συντεχνίες» στο Δημόσιο και εξύμνησε τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, Ολυμπιακή, ΟΤΕ και ΟΛΠ.
Νωρίτερα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να επιχείρησαν να απαξιώσουν την απλή αναλογική τροφοδοτώντας εσωτερικούς προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής. Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι στην πρώτη εκλογή η Ν.Δ. δεν θα κάνει καμιά προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα εξ ορισμού δεν μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση.
Κλείνοντας, εντούτοις, το μάτι προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεννοηθεί με τη Ν.Δ. μετά τις δεύτερες εκλογές. Σε επιθετικούς τόνους πρόσθεσε δε ότι μετά τις δεύτερες εκλογές, «όλα τα καλάμια θα έχουν μείνει στα πάρκινγκ».
Στον ισχυρισμό πως δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για αποτελεσματικές και σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας λόγω της απλής αναλογικής προέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της Ν.Δ. χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου να ενισχυθεί η τιμωρητική ψήφος έναντι της παράταξης ή η αποχή λόγω των δηλώσεων που υποβαθμίζουν την ουσία της πρώτης κάλπης.
Γαλάζιοι προβληματισμοί
Όπως αναφέρουν μάλιστα, οι ψηφοφόροι του 2019 που έχουν χαλαρούς δεσμούς με το κόμμα, και σ’ αυτή τη φάση έχουν μετακινηθεί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, δεν θα στηρίξουν τη Ν.Δ. στην κάλπη της απλής αναλογικής αν δεν προβάλει ένα ισχυρό διακύβευμα. Υπενθυμίζεται ότι οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν θέσει τον πήχη στις επόμενες εκλογές στο 33%-34% προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος της αυτοδυναμίας.
Δίδαξε δημοκρατία και διαφάνεια
Μαθήματα δημοκρατίας και διαφάνειας παρέδωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των εργασιών της 2ης Συνόδου για τη Δημοκρατία (συνδιοργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια) και ενώ σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το επίπεδο του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Η σχετική πρόταση έγινε από τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ και εγκρίθηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew, ενώ κατά ψήφισαν το ΕΛΚ και η Ακροδεξιά.
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να υποστηρίξει μάλιστα πως η κυβέρνησή του εργάζεται ακατάπαυστα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θεωρώντας ότι η κυβερνητική λογοδοσία και η διαφάνεια, ο ελεύθερος Τύπος και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα δίκαιο και αμερόληπτο σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης...
Κώστας Σαββόπουλος
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.