6.3.23

Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί...


Στο τόπο της μεγάλης τραγωδίας, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν άδικα, μεταβαίνει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που ανέλαβε και το υπουργείο... Μεταφορών αν και έχει στενή συγγενική σχέση με τον μεγαλομέτοχο τεχνικής εταιρείας με μεγάλα έργα υποδομής στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Για σήμερα είναι  προγραμματισμένη και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την οποία η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως όχημα για απόπειρα συγκάλυψης των εμφανών ευθυνών της κυβέρνησης. Άλλωστε, η Επιτροπή για τη διερεύνηση των «συστημικών αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία, των διαχρονικών παθολογιών και αδρανειών», όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος, εγκαινιάζει πρωτοφανείς μεθόδους, παραβιάζει σειρά νόμων και αποβλέπει σε βολικούς συμψηφισμούς.

Σε έναν τέτοιο προχώρησε σήμερα το πρωί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ποτέ δεν ανέλαβε ευθύνη με παραιτήσεις» και αναφέρθηκε στην αρμοδιότητα της Επιτροπής να ερευνήσει γιατί φτάσαμε εδώ και γιατί δεν ολοκληρώθηκε νωρίτερα το επίμαχο έργο.

Παρόλο το πλήθος προειδοποιήσεων ειδικών για τη δραματική απαξίωση του σιδηροδρόμου επί Ν.Δ. ο κ. Καραγκούνης απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε σύστημα τηλεδιοίκησης υλοποιημένο στο 68% για να υποστηρίξει πως «το στήσαμε από την αρχή» επιρρίπτοντες επίσης ευθύνες και στις διαδικασίες με τις εργολαβίες. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ξηλώσει ότι είχε γίνει μέχρι το 2019 για να φτιάξει το πρόβλημα με το λάθος τρόπο, όπως παραδέχτηκε, μιας τελευταίας συμπληρωματικής σύμβασης. Και επέμεινε στα περί «μαύρης τρύπας» από το 2014 μέχρι το 2019 υποστηρίζοντας ότι «για πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτα». Μάλιστα, απέδωσε εμμέσως στην κακιά μας τύχη το δυστύχημα γιατί το έργο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί «έναν μήνα πριν το τραγικό συμβάν, όχι πέντε χρόνια».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η καθυστέρηση στην εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας δεν ήταν απλά αποτέλεσμα της συνήθους καθυστέρησης της κρατικής γραφειοκρατίας και της χρονοκαθυστέρησης εταίρων εργολάβων και προμηθευτών, αλλά εγκληματική επιλογή αυτής της κυβέρνησης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: