Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα η παράβαση καθήκοντος ορίζεται ως εξής: «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη». Μάλιστα. Ας δούμε τρεις... κραυγαλέες περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι δράστες διέπραξαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος:
● Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας με παρέμβασή του στη Βουλή προέτρεψε επί της ουσίας τους οικονομικούς εισαγγελείς να βάλουν τις υποθέσεις δύο πολιτικών που εξέταζαν για την υπόθεση της Novartis στο αρχείο. Μιλάμε για τους φακέλους του Αδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου που πήγαν στο αρχείο, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά με αδιευκρίνιστες διαδρομές (τι ωραίος όρος!).
Δεν έχουμε εδώ απόπειρα επηρεασμού των εισαγγελέων; Δεν είναι αυτό παράβαση καθήκοντος; Ουδείς από τη δικαστική εξουσία, η οποία υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητη, ενοχλήθηκε. Και, προσέξτε, δεν το έκανε ένας οποιοσδήποτε βουλευτής, αλλά ο αρμόδιος υπουργός. Ο πολιτικός προϊστάμενός του, ο οποίος διακηρύσσει urbi et orbi ότι η κυβέρνησή του σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τον άφησε στη θέση του. Δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι ήταν απολύτως σύμφωνος με την επιλογή του υφισταμένου του.
● Οταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί από το βήμα της Βουλής συμμορίτες τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς και τους εισαγγελείς που είναι κατηγορούμενοι και οι υποθέσεις τους εξετάζονται από δικαστικά συμβούλια δεν έχουμε απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης και μάλιστα από τον επικεφαλής της κυβέρνησης; Παροτρύνει, χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα, τους δικαστικούς λειτουργούς να αποφασίσουν κατά πώς αυτός επιθυμεί.
Ας αφήσουμε στην άκρη το κακοποιημένο βάναυσα τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι αυτό παράβαση καθήκοντος; Είχαμε κάποια απάντηση από το δικαστικό σώμα; Δεν εθίγησαν οι δικαστές; Είναι ο πρωθυπουργός λόγω της θέσης του στο απυρόβλητο; Αν κρίνουμε από την απουσία αντιδράσεων μάλλον θεώρησαν ότι μέσα στα καθήκοντα του σημερινού πρωθυπουργού είναι και η παράβαση καθήκοντος εν υπηρεσία.
● Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι θέλει να πάει η Τουλουπάκη φυλακή. Είναι δικαίωμά του να επιθυμεί την καταδίκη μιας εισαγγελέως για την οποία πιστεύει ότι ήταν μέλος συμμορίας, ασχέτως αν είχε διαφορετική γνώμη το δικαστικό συμβούλιο. Το θέμα είναι πώς επιχειρεί να το πετύχει.
Είναι υπουργός και οφείλει να σέβεται τους νόμους και τις διαδικασίες, οφείλει να μετράει τα λόγια του. Δεν είναι κατσαπλιάς, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι αξιωματούχος δικτατορικού καθεστώτος. Η δίκη της κ. Τουλουπάκη είναι σε εξέλιξη. Το Ειδικό Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί.
Το ταλαιπωρημένο και από τον ίδιο τεκμήριο της αθωότητας υπέστη ακόμη έναν βιασμό. Το θύμα στο κρεβάτι, ο θύτης αλωνίζει ελεύθερος. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν έχουμε και παράβαση καθήκοντος; Επανέφερε ο πρωθυπουργός στην τάξη τον υπερκινητικό υπουργό του; Αλλη ερώτηση. Του έκανε συστάσεις; Δημοσίως όχι. Ιδιωτικώς δεν ξέρουμε.
Ωστόσο, επειδή ο υπουργός είναι υπότροπος και δεν τιμωρείται μπορούμε να εικάσουμε ότι είτε οι συστάσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα είτε συστάσεις δεν είχαμε. Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης είναι χρήσιμος για τον κ. Μητσοτάκη γιατί λέει πράγματα με τα οποία συμφωνεί ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορεί να τα πει ο ίδιος για να μην εκτεθεί...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.