Η σύσταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για την τραγωδία των Τεμπών ήταν σαφής (το μεταφέρω σε ελεύθερη απόδοση):
«Ψάξε σε βάθος και βγάλε αποτέλεσμα γρήγορα». Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι σύμβουλοί του (ανάμεσά τους νομικοί και συνταγματολόγοι που υποτίθεται πως ξέρουν τους νόμους και το... Σύνταγμα) σκέφτηκαν ότι με την επιστολή του ο επικεφαλής της κυβέρνησης καταργεί στην πράξη τη διάκριση των εξουσιών (άλλος ένας πολύ διαδεδομένος μύθος), αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.
Σκέφτηκαν προφανώς ότι το μείζον στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση είναι η χαλιναγώγηση της οργής του κόσμου ακόμη και με θεσμικές αβαρίες και όχι η κριτική που κάνουν διάφοροι οι οποίοι επιμένουν ότι η αστική νομιμότητα επιβάλλει στις κυβερνήσεις να σέβονται τους νόμους και να τηρούν το Σύνταγμα. Λεγκαλισμοί φιλελευθέρων πολυτελείας, που δεν μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας και θορυβούν άνευ νοήματος στους κλειστούς κύκλους τους παρέα με τους ομοϊδεάτες τους.
Επρεπε ο… κυβερνήτης να δώσει την εντύπωση ότι έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εξεταστεί η υπόθεση σε όλες τις λεπτομέρειές της, ότι είναι έτοιμος να πάρει μέτρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το πλήθος που κατεβαίνει στους δρόμους και διαδηλώνει και κυρίως ότι δεν θα διστάσει να τιμωρήσει πολιτικά όποιους αποδειχτεί ότι έχουν και ποινικές ευθύνες.
Αλλωστε ένα πρώτο δείγμα πολιτικής γενναιότητας ήταν και η συγγνώμη του στον ελληνικό λαό για λογαριασμό όλων όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Σήκωσε αυτός μόνος του το βάρος των αμαρτιών του πολιτικού συστήματος από τότε που τοποθετήθηκαν στη χώρα οι πρώτες σιδηροδρομικές ράγες. Κανείς άλλος πριν απ’ αυτόν δεν είχε το θάρρος να το κάνει.
Μέσα σε λίγες ώρες είχαμε την αντίδραση από την πλευρά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Συνήθως καθυστερεί να ανταποκριθεί όταν καλείται να διαχειριστεί ζητήματα που έχουν πολιτικό περιεχόμενο, όμως σήμερα λειτούργησε με εκπληκτική ταχύτητα. Ο κ. Ντογιάκος θα μπορούσε αν ήθελε να επιστρέψει ως απαράδεκτη την επιστολή στον συντάκτη της, συστήνοντάς του να μην παρεμβαίνει στις διαδικασίες της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά αυτός προτίμησε να δράσει όπως τον συμβούλευσε ο πρωθυπουργός.
Ακαριαία. Ζήτησε τον φάκελο ενός σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έγινε το 2017. Εξι χρόνια δεν είναι και πολύ μεγάλο βάθος, όμως η χρονιά προσφέρεται και γιατί είχαμε δυστύχημα με νεκρούς και γιατί το τιμόνι της χώρας ήταν στα χέρια της προηγούμενης κυβέρνησης (έτσι νόμιζε η τότε κυβέρνηση).
Νομίζω πάντως ότι η έρευνα πρέπει να πάει πολύ πιο πίσω. Υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται να εξεταστούν γιατί ενδεχομένως οι συνέπειες που προκάλεσαν οι ενέργειες ορισμένων να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και να ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα θα αφήσουμε εκτός έρευνας την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942; Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος Βρετανοί πράκτορες, ο ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Ζέρβα και ο ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Αρη Βελουχιώτη. Αφήστε έξω τους Βρετανούς - αυτοί έσωσαν την Ελλάδα από τους Εαμοβούλγαρους.
Αφήστε έξω τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Αυτός ήταν εθνικόφρονας και έγινε υπουργός στις κυβερνήσεις μετά τον συμμοριτοπόλεμο. Ο Βελουχιώτης όμως, που διοικούσε το πιο πολυάνθρωπο τμήμα στην επιχείρηση και ήταν φανατικός κομμουνιστής, μήπως είχε κάνει κάτι κρυφά από τους άλλους που έβλαψε το σιδηροδρομικό δίκτυο; Φτιάξτε μια επιτροπή για να ρίξει άπλετο φως...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου