Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου αναδεικνύεται η λειτουργία του κράτους, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών...
Η συζήτηση για το τι κράτος έχουμε, τι κράτος θέλουμε και τι κράτος μπορούμε να έχουμε, εκ των πραγμάτων επιβλήθηκε στην πολιτική ατζέντα: ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει να είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στον δρόμο προς τις εκλογές το δίλημμα προς τους πολίτες για το ποιος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των παθογενειών που εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες σε παραμέτρους του κρατικού μηχανισμού και εμφατικά αναδείχθηκαν στα Τέμπη.
Αναξιοκρατία, ανεπάρκεια, αδιαφορία, απουσία αξιολόγησης, ανυπαρξία αισθήματος ευθύνης, προσπάθειες συγκάλυψης, υπηρεσίες «διακοσμητικές», μετατάξεις, βολέματα ημετέρων ξεδιπλώθηκαν μέσα από τις αποκαλύψεις για τα αίτια του δυστυχήματος, τη συμπεριφορά, τους χειρισμούς και τις επιλογές των «πρωταγωνιστών». Ο πρωθυπουργός προσδίδει χαρακτηριστικά προσωπικού αγώνα για τη διόρθωση των παθογενειών. «Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε», δήλωσε προχθές, ενώ χθες επανήλθε καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να αφήσει στην άκρη το θέμα αυτό, αλλά θα επιμείνει: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, ενδεχομένως, απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε –και το λέω ευθέως– και τον δικό μας κακό εαυτό», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μηνύματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος.
Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώνουν την κριτική τους στη λειτουργία του «επιτελικού κράτους», επιδιώκοντας, προφανώς, να αναδείξουν ως ανεπαρκές το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης και να μετατοπίσουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο τις ευθύνες. Πέρα από το προφανές, την επιδίωξη να πλήξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με «όχημα» τα Τέμπη, παράλληλα επιδιώκουν τη δύσκολη ισορροπία να αποφύγουν τη σύγκρουση με συνδικαλιστές, εργαζομένους, χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης, να μη διαρραγεί ο ομφάλιος λώρος με ένα σώμα ψηφοφόρων που ενδεχομένως αισθάνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ξεβολευτεί ή να απολέσει προνόμια.
Σε αυτό το πνεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι αντί του «επιτελικού κράτους», «έπειτα από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση κυριαρχεί το χάος, οι πελατειακές σχέσεις, η αναξιοκρατία και η απαξίωση των υποδομών και υπηρεσιών, με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν τις κινήσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του κόμματος για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο κράτος, τις μεταρρυθμίσεις όπως το ΑΣΕΠ και η «Διαύγεια». Σε αντίστιξη μιλούν για αποτυχία του επιτελικού κράτους, που έδωσε τη θέση του στο κομματικό κράτος. «Το 40% των προϊσταμένων στο Δημόσιο, ειδικά οι τμηματάρχες και λιγότερο οι διευθυντές, είναι τοποθετημένοι με ανάθεση, δηλαδή δεν έχουν κριθεί για τη θέση ευθύνης που έχουν ή είναι τοποθετήσεις μετακλητών των υπουργών. Ποιοι θα αξιολογήσουν; Αυτοί που δεν έχουν αξιολογηθεί ή αυτοί που είναι μετακλητοί;», δήλωσε χθες ο γραμματεάς Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής (ΣΚΑΪ). Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, έβαλε το θέμα στη βάση του διακυβεύματος της προεκλογικής περιόδου: «Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Το προσωπείο έπεσε για μια ακόμη φορά και φάνηκε η αδιαφάνεια, η έλλειψη λογοδοσίας, η ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι. Και τώρα έρχονται να μας πουν ότι θα εκσυγχρονίσουν το κράτος στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο τι έκαναν;», ανέφερε (Action24).
Ενώ στην αντιπαράθεση παρενέβη και το ΚΚΕ, που σε χθεσινό σχόλιο τονίζει ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης αναζητά “συντεχνίες” που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό, ας τις αναζητήσει στην κυβέρνησή του, στις προηγούμενες κυβερνήσεις και σε όλους αυτούς που υπηρετούν την παρασιτική “συντεχνία” των καπιταλιστών, των ιδιωτικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, που έφτιαξαν τις ματωμένες “ράγες” του κέρδους και ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη»...
Δώρα Αντωνίου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου