Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας χθες (και) στο υπουργικό συμβούλιο την ημερομηνία των εκλογών, προκειμένου να... προτάξει την ανάγκη της αυτοδυναμίας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα προβλήματα των πολυκομματικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις η Βουλγαρία. Αυτή τη χώρα έφερε ως μοναδικό παράδειγμα «ακυβερνησίας» όταν ακόμα και το φιλοκυβερνητικό «Πρώτο Θέμα» ανέδειξε σε ρεπορτάζ το γεγονός ότι μόνο 4 από τις 26 χώρες της Ευρώπης έχουν σήμερα μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Η συγκεκριμένη εφημερίδα πήρε την περασμένη Κυριακή τη σκυτάλη της αυτοδυναμίας και με τον τίτλο «Vertigo» διαπίστωσε ότι η μη αυτοδυναμία «μπλέκει το πολιτικό σκηνικό» ενώ η αντιπαράθεση Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη «αποκτά χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας» και συνιστά συνταγή ακυβερνησίας! Το ότι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εν γνώσει του Μαξίμου παρακολουθούσε προσωπικά τον κ. Ανδρουλάκη προφανώς δεν θεωρείται σοβαρή αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης.
Ομως ενώ η εφημερίδα βροντοφωνάζει «vertigo», είναι η ίδια που το προκαλεί στους αναγνώστες της καθώς στις ίδιες σελίδες δημοσιεύει το ρεπορτάζ για τις κυβερνήσεις συνεργασίας της Ευρώπης. Με στόχο να θέσει τον κ. Ανδρουλάκη... προ των ευθυνών του, τονίζει το γεγονός ότι σε 18 από τις 26 χώρες της Ευρώπης που έχουν συγκυβέρνηση, πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Ενώ λοιπόν το βασικό θέμα της εφημερίδας είναι η επιτακτική ανάγκη αυτοδυναμίας (της Ν.Δ.), το συγκεκριμένο ρεπορτάζ για τις ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες μία και μόνο ξεχώρισε για προφανείς λόγους χθες ο πρωθυπουργός, αναφέρει τις 23 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συγκυβερνήσεις με βάση προγραμματικές αρχές και συγκλίσεις. Πολλές δε από τις συγκυβερνήσεις συγκροτούνται ακόμα κι αν τα εκλογικά συστήματα των χωρών τους απέχουν από την καθαρή απλή αναλογική.
Οι μόνες χώρες που έχουν σήμερα αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ελλάδα. Εξάλλου τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλες οι ελληνικές συγκυβερνήσεις τα χρόνια της χρεοκοπίας οφείλονταν πρωτίστως στα μνημόνια και όχι στην αδυναμία προγραμματικών συμφωνιών. Αυτό όμως επιλέγουν να μην το θυμούνται και να μην το θυμίζουν ο κ. Μητσοτάκης και τα εξαπτέρυγά του.
Στην Ελλάδα λοιπόν, που κατά τα άλλα «μένει Ευρώπη», χωρίς αυτοδυναμία Ν.Δ.-Μητσοτάκη χανόμαστε. Οι ναυαρχίδες των μιντιακών ομίλων βιώνουν αυτό το προεκλογικό άγχος προσπαθώντας καθημερινά να μεταδώσουν τρόμο στους πολίτες ταυτίζοντας την πολιτική σταθερότητα με την αυτοδυναμία. Κι αν δεν μας βγει από την αρχή θα συνεχίζουμε τις εκλογές μέχρι να πάρουμε τον μποναμά των 50 εδρών κι ας πάει και το παλιάμπελο!
Αυτή είναι λίγο-πολύ η γραμμή του επιτελάρχη πρωθυπουργού κι αυτή τη γραμμή είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν, να δικαιολογούν και να προπαγανδίζουν οι μιντιακοί υποστηρικτές του. Κι αν οι δημοσκοπήσεις ακόμα και με τις γνωστές ερωτήσεις-παγίδα του τύπου «καλύτερα δεν είναι να έχουμε κυβέρνηση από το να μην έχουμε;» βγάζουν αποτελέσματα σαφώς υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων, τόσο το χειρότερο γι' αυτές.
Το γαϊτανάκι της μοναδικής «καθαρής» λύσης κυριαρχεί και θα μας κατακλύζει όλο και περισσότερο μέχρι τις 21 Μαΐου στα στρατευμένα πρωτοσέλιδα. Θα κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων και πάντα βέβαια με το αζημίωτο Πέτσα, με τους βολικούς διακανονισμούς δανείων, με τα «κρυμμένα» «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών μια και τους απάλλαξε η κυβέρνηση από αυτή την ενοχλητική υποχρέωση, με τις απλήρωτες δόσεις για τις άδειες κ.λπ...
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.