«Τονωτικά» λειτούργησε στη Χαριλάου Τρικούπη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την υπόθεση Γεωργίου. Δημόσιες παρεμβάσεις-σχόλια έκαναν τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και δυο κορυφαία στελέχη που διατέλεσαν πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά... και ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ενόψει εκλογών, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανιστεί ως η πολιτική δύναμη που μπορεί να υπηρετήσει το κράτος δικαίου και να εκφράσει το αίτημα για μια ισχυρή θεσμική δημοκρατία, όπως τελευταία αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αξιοποιείται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να καταρριφθεί και με τη βούλα της δικαιοσύνης ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και ότι μαγειρεύτηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009. Την ίδια ώρα, εξαπολύει πολιτικά πυρά κυρίως κατά της ΝΔ.
Η Χαριλάου Τρικούπη προέταξε ότι πρόκειται για δικαίωση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναγνώρισε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη του ανθρώπου που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «αποκάλυψε τις παθογένειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φτάνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας».
Με αναλυτική ανάρτησή του στο fb, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η απόφαση συνιστά κόλαφο και μάθημα κατά της ακατάβλητης αντιμνημονιακής συνωμοσιολογίας ως προς το ύψος του πρωτογενούς και του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων. Εξηγεί ότι το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε το 2017 τον Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος και ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης αρνούμενος να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ως προς το νόημα της κρίσιμης διάταξης του Κανονισμού που διέπει την EUROSTAT και τις εθνικές στατιστικές αρχές.
Όμως, όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αίτημα του κατηγορουμένου να απευθυνθεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία. Και τονίζει ότι το ΕΔΔΑ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, παραβίασε το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, δηλαδή το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση κόλαφο για τη λειτουργία του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος, «που εκθέτει πια και διεθνώς τη χώρα». Ταυτόχρονα, εστίασε στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα με θεσμούς που να λειτουργούν δημοκρατικά και «με σεβασμό στις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία μιας ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας».
Η Χαριλάου Τρικούπη, με ανακοίνωσή της, το μεσημέρι της Τρίτης προσδιόρισε ότι η απόφαση «συνιστά μια ακόμη ηχηρή απάντηση κατά όσων «κερδοσκόπησαν» πολιτικά καλύπτοντας τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας του 2008-2009 από την κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή».
Τονίζει ταυτόχρονα ότι ο Ανδρέας Γεωργίου στοχοποιήθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «τάχα “φούσκωσε το έλλειμμα” για να εξυπηρετήσουν το αντιμνημονιακό τους δόγμα των ανέξοδων λύσεων των Ζαππείων και του “ενός νόμου ενός άρθρου”». Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι είναι επιβεβλημένη η συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. ενώπιον του Αρείου Πάγου...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου