Βγήκε η Ελλάδα χθες στις αγορές και δανείστηκε (με το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ) 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο ελάχιστα κάτω από το 4%. Δεν είναι και προς θάνατον, αλλά ούτε δικαιολογεί την ευκολία με την οποία ο πρωθυπουργός και όλος ο κυβερνητικός θίασος έσπευσαν να πανηγυρίσουν το «επίτευγμα».
Με έναν... περίεργο συγχρονισμό, η Goldman Sachs, η επενδυτική τράπεζα που το Rolling Stone, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποκαλούσε «μεγάλη αμερικανική μηχανή παραγωγής φουσκών» και «αδηφάγο χταπόδι», προέβλεψε ότι είναι πιθανό στην αποφράδα για την Ελλάδα 21η Απριλίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο οίκος S&P να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.
Σαμπάνιες έσπευσαν, φυσικά, να ανοίξουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που τζογάρουν όλα τα προεκλογικά χαρτιά τους στο υποτιθέμενο success story της ελληνικής οικονομίας.
Πέρα από τις ασύλληπτες ανοησίες που ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό με αφορμή αυτές τις γκρίζες επιτυχίες, που επιμένουν να αγνοούν ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με 400 δισ. ευρώ χρέος, οι επικοινωνιακές ρουκέτες που εκτοξεύονται αποκαλύπτουν θεμελιώδη άγνοια για το τι συμβαίνει στις αγορές χρήματος με επίκεντρο την πληθωριστική κρίση και τη νέα τραπεζική αναταραχή.
Το έξυπνο και άπληστο χρήμα, στις πάμπολλες, οβιδιακές μεταμορφώσεις του, αγαπά ή μισεί τα κρατικά ομόλογα ανάλογα με τη συγκυρία. Ανεβάζει ή κατεβάζει τις αποδόσεις και τα επιτόκιά τους, δηλαδή κάνει τζόγο με το κρατικό χρέος που πληρώνουν ακριβά οι κοινωνίες, ανάλογα με τις ευκαιρίες κέρδους και τους κινδύνους ζημιάς.
Αυτό το έξυπνο χρήμα είναι παρκαρισμένο, κατ' αρχήν, στο επίσημο και θεωρητικά επιτηρούμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες που επενδύουν τις καταθέσεις μας σε ομόλογα, μετοχές ή εξωτικά παράγωγα προϊόντα.
Αλλά υπάρχει σε πολλαπλάσιες ποσότητες στο παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύμπαν, στον σκιώδη τραπεζικό τομέα που επενδύει σε παράγωγα προϊόντα ασύλληπτα ποσά, τα οποία στον πραγματικό κόσμο απλώς δεν υπάρχουν.
Πάνω από 600 τρισ. δολάρια αθροίζουν τα σκοτεινά ιδιωτικά επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια που στοιχηματίζουν στον κίνδυνο εταιρικών ή κρατικών χρεοκοπιών, παίζουν ακόμη και με τα ελληνικά ομόλογα και ανησυχούν πλέον ακόμη και την ηγεσία της ΕΚΤ και όλων των κεντρικών τραπεζών, γιατί εξουδετερώνουν και τη δική τους προβληματική αντιπληθωριστική πολιτική.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη χαμένη στον προεκλογικό οργασμό της κυβέρνηση...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου