21.3.23

Ο Πούτιν ανοίγει τον δρόμο σε κινεζικές επιχειρήσεις και νέο αγωγό αερίου...



Το ουκρανικό, αλλά και η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία είναι το αντικείμενο των επίσημων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν ο Ρώσος πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του στη Μόσχα. Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση, που βλέπει με καχυποψία, ακόμη και με ανησυχία τη σύσφιγξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Σι Τζινπίνγκ ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει κινεζικές εταιρείες να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία...

Η Κίνα έχει προσπαθήσει να εμφανιστεί ως πιθανός παράγοντας ειρήνης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο 12 σημείων για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η Μόσχα έχει καλωσορίσει και το Κίεβο αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, ενώ η Δύση έχει ήδη απορρίψει. Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα επιβεβαιώνει την ολοένα στενότερη σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, με δεδομένο ότι οι επαφές του Πεκίνου με το Κίεβο είναι σχεδόν υποτυπώδεις.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές επιχειρήσεις δυτικών χωρών και πολυεθνικές αποχώρησαν από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Κάποιες από αυτές σταδιακά αντικαταστάθηκαν από ρωσικές, ωστόσο το πεδίο ανάπτυξης για επιχειρήσεις χωρών που δεν εμπλέκονται στις κυρώσεις είναι ανοιχτό για μια τεράστια αγορά σαν αυτήν της Ρωσίας.


 Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι ήδη έχει συζητηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τις διμερείς συζητήσεις είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν τη Δευτέρα την κινεζική πρόταση για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

«Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση», είπε, σημειώνοντας ότι περισσότερα θα γίνουν γνωστά στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών.

ΝΑΤΟϊκές προειδοποιήσεις

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «κάποια σημάδια» ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια σε όπλα από την Κίνα. Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, σε δηλώσεις του προειδοποίησε την Κίνα να μην προμηθεύει φονικά όπλα στη Ρωσία.


«Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά είδαμε κάποια σημάδια ότι αυτό ήταν αίτημα της Ρωσίας και ότι αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται στο Πεκίνο από τις κινεζικές αρχές», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υποστηρίζει έναν παράνομο πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: