13.2.23

To εκκρεμές του Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ...


Από την Πάτρα πόλεμο, από τη Θεσσαλονίκη ειρήνη. Από το «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε προς το ΠΑΣΟΚ ότι οι... προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες. Τη «γαλάζια» Μακεδονία επέλεξε για να ρίξει τους τόνους και να κάνει σαφές πως το μέτωπο που συγκροτεί είναι μόνο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτές τις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν των συγκεντρώσεων δεν πραγματοποιήθηκε κάποια σύσκεψη ή αλλαγή στρατηγικής. Οι αψιμαχίες στη «συνοριογραμμή» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, που ψάχνουν πολιτική στέγη και καλοβλέπουν τα δύο κόμματα, προκαλούν αυτό το «σκωτσέζικο ντους». Η Κουμουνδούρου δεν θέλει καθόλου να συνεχίσει τις «αγκωνιές». Δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι εκλογές και το κλίμα έγινε πολύ βαρύ με τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε βραχύ χρόνο ενδεχομένως να ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι το μεγάλο κόμμα με τη δυνατότερη φωνή. Αν η κόντρα τραβήξει πιο μακριά, η στρατηγική των συμμαχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να συρρικνωθεί στο «χωριό» της Αριστεράς. Και τότε το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης θα θολώσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δυσκολεύεται τόσο στη συσπείρωση του κόσμου που τον ακολουθεί. Οι μετρήσεις τον δείχνουν να βρίσκεται περίπου στο 70%, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Το πρόβλημα εστιάζεται στην απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τα δεξιά του. Ολοι δείχνουν πως προτιμούν να κάνουν μια «στάση» είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Αυτό προσπαθεί να καταπολεμήσει ο Χρήστος Σπίρτζης, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναθέσει να δημιουργήσει συμμαχίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο που θα λειτουργήσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Προηγούμενος σταθμός του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη ήταν η Θεσσαλονίκη και αυτό το Σαββατοκύριακο η Αιτωλοακαρνανία.

Τρεις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη κρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση: πως θέλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, την αναφορά του σε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του ήταν προσπάθεια εκβιασμού. Η επισήμανσή του στην Κεντρική Επιτροπή για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, χωρίς κανένα παζάρι για υπουργικές θέσεις, ήταν που σήμανε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ερμήνευσαν ως «κλείσιμο ματιού» στη «γαλάζια» παράταξη για να αποφύγει τη δεύτερη, «δύσκολη» κάλπη. Υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποια συγκεκριμένη καθαρή στρατηγική.

Οσοι έχουν πρωτοστατήσει στη συμπόρευση των δύο χώρων θορυβήθηκαν όταν τις προηγούμενες ημέρες τα πράγματα έδειχναν να ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες αντεγκλήσεις. Και εύχονται, μιλώντας στην «Κ», ανάμεσα στο «κρύο και στη ζέστη» να επικρατήσει το θερμό κλίμα το επόμενο διάστημα. Παραδέχονται, ωστόσο, πως δεν είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα και ανησυχούν για τα «πέρα δώθε» του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το «σκληρό ροκ», που ξεκίνησε με αφορμή τις υπόνοιες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να είναι εκβιαζόμενος, συζητήθηκε αρκετά και μεταξύ των βουλευτών των δύο πλευρών. Οι πιο αριστερόστροφοι από τους «22» βλέπουν την ομάδα του Ανδρέα Λοβέρδου να «παίρνει κεφάλι», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το θερμόμετρο στο «κόκκινο». Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων βάζουν δίπλα την ιστορία της Novartis και τις ανοιχτές πληγές που άφησε ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στην εξίσωση έχει μπει πλέον και η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία στην τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του πρόταση που στηριζόταν στην αρθρογραφία των συνταγματολόγων Νίκου Αλιβιζάτου και Ξενοφώντα Κοντιάδη. Μίλησε με αυτόν τον τρόπο στο πιο μετριοπαθές κοινό που επιθυμεί να φέρει κοντά του. Και οδήγησε, όπως υποστηρίζουν, τον Μάκη Βορίδη να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Επαναπροσέγγιση
Θα αναδειχθούν ευκαιρίες συμπορεύσεων με τη Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα; Υπάρχουν στελέχη που βλέπουν πως για το ιδιωτικό χρέος και την καταπολέμηση της ενεργειακής ακρίβειας η Κεντροαριστερά μπορεί να βρει τα πρώτα της προγραμματικά κοινά πατήματα απέναντι στο Μαξίμου. Και από την πλευρά της Κουμουνδούρου είναι πιθανόν να υπάρξουν πρωτοβουλίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει να βρει περισσότερο ελεύθερο χώρο στο Κέντρο και αυτό έγινε φανερό από την ομιλία του στη Βουλή για το «μπλόκο» στους καταδικασμένους χρυσαυγίτες. Επιχειρώντας να «σπρώξει» τον πρωθυπουργό μακριά από τον ζωτικό μεσαίο χώρο, τον κατηγόρησε πως με την αναφορά του στον ύμνο του ΕΑΜ που ακούγεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη στροφή προς πιο ακροδεξιές θέσεις και τον ταυτόχρονο αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, επιχειρεί να εισχωρήσει στην ακροδεξιά «πολυκατοικία» που ανασυγκροτείται. Και αυτή η κόκκινη γραμμή θα μπει πιο εμφατικά όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

Καχύποπτη η Χαρ. Τρικούπη 

Ταλανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας από (προεκλογικη) κρίση άγχους; Στη Χαριλάου Τρικούπη αυτό πιστεύουν και σε αυτό αποδίδουν το μπαράζ επιθέσεων που δέχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εσχάτως. «Η επίμονη καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και η αδυναμία του να καρπωθεί οφέλη από διαδοχικές κρίσεις, με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση, είναι εμφανές ότι προκαλούν εκνευρισμό. Το άγχος του Τσίπρα είναι να καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30%. Δεν είναι άγχος επιστροφής στην εξουσία. Είναι πρωτίστως άγχος προσωπικής πολιτικής επιβίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά έμπειρο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και αναλύοντας το σκεπτικό του αναφέρει ότι η επομένη των εκλογών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα έπειτα από μια νέα εκλογική ήττα. Και θα καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής εάν η εκλογική ήττα συνοδευτεί με υποχώρηση ποσοστών.

Μπορεί στην Κουμουνδούρου, σε πείσμα των δημοσκοπικών μετρήσεων, δημοσίως να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήδη προδιαγράφεται νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτό εντάσσεται σε μια στρατηγική ντοπαρίσματος των οπαδών και σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι –μέρος των οποίων παραδοσιακά κατευθύνεται προς τον επικρατέστερο να κερδίσει– να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κινήσεις γνωρίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση. «Ολοι τις ίδιες δημοσκοπήσεις διαβάζουμε και όλοι έχουμε εικόνα. Το να επικαλείται κάποιος το παράδειγμα της Κύπρου μπορεί να είναι καλό για τους οπαδούς, αλλά δεν σημαίνει ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μετρήσεις εδώ. Αλλωστε και στην Κύπρο οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν έξω στο ποιος θα είναι πρώτος», αναφέρεται.

Με αυτά τα δεδομένα, στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί συνολικά προς τις προσπάθειες προσέγγισης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «είτε με το καλό είτε με το άγριο». Αρχικά, όταν δημοσιοποιήθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είδαν μια επίθεση φιλίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεώρησαν ότι μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης και θεώρησαν αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθούσε σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση με όρους σχεδόν ηγεμονικούς. Είναι σαν να θεωρούν ότι αποτελούν τους κατ’ εξοχήν εκπροσώπους του κεντροαριστερού, προοδευτικού χώρου και ότι οι υπόλοιποι αποτελούμε συμπληρώματα», λέει συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα μια διαρκή προσπάθεια να αναγνωριστεί ως ο κυρίαρχος πολιτικά του χώρου αυτού. Ρόλο που οι ίδιοι δεν θα του αναγνωρίσουν με ευκολία. Και το έδειξαν όταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να απαντήσει στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είδε προδοσία της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με ανάρτηση φωτογραφίας του κ. Τσίπρα αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο, ακριβώς για να καταδείξει ότι κάθε άλλο παρά προοδευτικό πρόσημο δίνει στις πολιτικές επιλογές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν να ξεδιπλώνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μια στρατηγική υφαρπαγής ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρήσει τα ποσοστά του και πιθανόν να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στις επερχόμενες εκλογές. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσουν την αναφορά της εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπης Τσαπανίδου, ότι μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. μπορεί να είναι προϊόν εκβιασμού. «Δεν ήταν μια τυχαία αναφορά, μια προσωπική εκτίμηση, κάτι που ξέφυγε. Ηταν κεντρική επιλογή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ειπωθεί και να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο», εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη αναφορά ενόχλησε πάρα πολύ προσωπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οχι απλώς γιατί εμφανίστηκε να κάνει κρίσιμες πολιτικές επιλογές με κριτήρια μη πολιτικά, αλλά διότι εμφανίστηκε ως ανοιχτός σε εκβιασμούς. «Επί της ουσίας ποιο είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι ο Ανδρουλάκης κάτι έχει κάνει, που τον καθιστά όμηρο, ότι κάπου είναι ανοιχτός και μπορεί να πιαστεί, ότι υπάρχουν γι’ αυτόν στοιχεία που τον καθιστούν χειραγωγήσιμο», λέγεται χαρακτηριστικά.

Νέα «λεηλασία»
Ετσι, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μοναδική μέριμνα του Αλέξη Τσίπρα είναι να προστατεύσει τον εαυτό του, και για να το κάνει προσπαθεί να ποδηγετήσει τους πολιτικά όμορους χώρους για να λεηλατήσει ψηφοφόρους και στελέχη. Πιστεύουν, δε, ότι δεν είναι διόλου τυχαία μια φημολογία που επίμονα επανέρχεται στο προσκήνιο για υπόγειους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη συνεργασία. Πιστεύουν ότι συνειδητά διοχετεύεται από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Για την τουλάχιστον επιφυλακτική –στα όρια της καχυποψίας– στάση τους έναντι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν στην κυβερνητική συνεργασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Οπως λένε, είναι μια επιλογή που δεν μπορεί να ξεχαστεί και που, παρά την απολογητική διάθεση, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ποτέ πειστικά εξηγήσει. «Λένε ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και ότι την κρίσιμη στιγμή πήραν διαζύγιο από τους ΑΝΕΛ. Ποιο διαζύγιο; Εμειναν βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίζουν την κυβέρνηση και κάποιους από αυτούς τους έβαλε στα ψηφοδέλτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια», επισημαίνουν με νόημα...

Αντώνης Αντζολέτος - Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: