8.2.23

Tα διλήμματα Ανδρουλάκη...


Όσο πιο κοντά έρχονται οι εκλογές, τόσο αυξάνεται η πόλωση και τα διλήμματα που... θέτουν τα κομματικά επιτελεία. «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», το δίλημμα που έθεσε πρόσφατα η Ν.Δ., «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης», το αντίστοιχο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεταφορά της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στο ΠΑΣΟΚ, αφού το αφήνει εκτός κάδρου από την πιο σημαντική μονομαχία. Αυτή για τη διακυβέρνηση της χώρας και για τα πρόσωπα που –με βάση τη λαϊκή εντολή– θα αναλάβουν να κρατήσουν το τιμόνι.

Βασικό μέλημα λοιπόν για τους ιθύνοντες νόες της Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταφέρουν να μπουν σφήνα στο δίπολο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», το οποίο εμφανίζουν ως το καθοριστικότερο της κάλπης η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη δική τους πλευρά, υποστηρίζουν ότι το δίλημμα αυτό είναι παραπλανητικό και δεν δίνει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα και τις διαχρονικές παθογένειες. Θεωρούν δηλαδή ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπούν δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης.

Το ένα με εκφραστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, «παρά τις προεκλογικές μεγαλοστομίες του» λένε χαρακτηριστικά, έχει επιδείξει μέγιστη περιφρόνηση στους θεσμούς και το κράτος δικαίου με τρανό παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει διαχειριστεί αναποτελεσματικά τις μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις, έχει αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, πολιτεύεται πελατειακά και συντηρεί την επιδοματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το δεύτερο με εκφραστή τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι φέρει εξίσου μεγάλη ευθύνη γιατί επέλεξε ως σύμμαχο τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον κ. Καμμένο, απαξίωσε και χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη, μίλησε για τους περίφημους «αρμούς της εξουσίας», υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, βασίστηκε στον διχασμό και την τοξικότητα και εξακολουθεί να ασπάζεται προσβλητικές πρακτικές για την κουλτούρα της δημοκρατικής παράταξης.

Το διακύβευμα
Για αυτούς τους λόγους ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το διακύβευμα αφορά «την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και όχι την απλή εναλλαγή ρόλων». Όπως είχε εξηγήσει ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, «ο κ. Μητσοτάκης τώρα κάνει τα χειρότερα και ο κ. Τσίπρας, που ενώ έκανε όσα έκανε, σήμερα το παίζει αθώα περιστερά».

Στο ίδιο πνεύμα ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, δίνοντας μια γεύση από τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε: «Πρώτοι καταθέσαμε το πρόγραμμά μας και ανακοινώσαμε λίστες υποψήφιων βουλευτών. Θέσαμε στον ελληνικό λαό συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα και ζητούμε να μας δώσει τη δύναμη, ώστε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Οχι να σώσουμε τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική τους».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε κατατάξει τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια όχθη, κάνοντας λόγο για ένα «αλληλοκαλυπτόμενο δίδυμο», και το ΠΑΣΟΚ στην άλλη, ενώ θέτοντας το δίλημμα των εκλογών, κατά τον ίδιο, ανέφερε ότι θα είναι: «Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να ασκούν την εξουσία, ή με αυτούς που είναι διατεθειμένοι να τα θυσιάσουν όλα για το εθνικό συμφέρον». Με άλλα λόγια, ζητά την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ως την εναλλακτική πρόταση απέναντι στις «δύο όψεις ενός ίδιου νομίσματος» και ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει θα κριθεί η δυνατότητα να επιβάλει τις θέσεις του σε κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία ή να μείνει στην αντιπολίτευση...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: