Έρμαια στις ορέξεις των τραπεζών και των funds αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται.. να φέρει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές, όπως είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά στέλνει τους δανειολήπτες κατευθείαν στα νύχια των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καστοριά για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα βοηθήσει τον συνεπή δανειολήπτη ώστε να σώσει το σπίτι του, απάντησε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, εκεί γίνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις που είναι οι ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των servicers κυρίως, που πλησιάζουν τα 30 δισ. Αφορούν σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας. Αυτοί ρυθμίζουν. Είναι πολύ σημαντικό γιατί προφανώς όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του τότε δεν υπάρχει η απειλή οποιαδήποτε πλειστηριασμού».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές), έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας. Όπως έγραφε η «Αυγή», τα ενυπόθηκα αυτά ακίνητα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθότι τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν».
Ενδεικτικά, για ιδιοκτήτη που είχε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20-30 χρόνων, η συνολική επιβάρυνση φτάνει τα 300 ευρώ ανά μήνα. Συνεπώς, πολλοί δανειολήπτες κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» και να απειληθούν με πλειστηριασμούς στην πορεία.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου