Αποκρούει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση την επίθεση αγάπης του παλαίμαχου αρχηγού του ακροδεξιού... ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος όχι μόνο τον τελευταίο καιρό όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επιδίδεται σε εγκωμιαστικές δηλώσεις για τον πρωθυπουργό, αλλά έχει αναλάβει και δράση προσέλκυσης των εκτός Ν.Δ. ακροδεξιών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε στα χρόνια της δικής του αρχηγίας έχει φροντίσει να τοποθετήσει όλα τα άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ σε κρίσιμα πόστα τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνησή του.
Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επιβεβαίωσε προ ημερών μέσω του Αttica TV (εκπομπή «Casus Belli») ότι ο Γ. Καρατζαφέρης τον προέτρεψε να στηρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή του στη Ν.Δ. Την ίδια ώρα ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι «ο κ. πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μια σωρεία ανθρώπων που τον θέλουν πιο κοντό» και ότι «εγώ πρέπει να βοηθήσω τον πρωθυπουργό για να μην είναι ευάλωτος στις ορέξεις των άλλων» (ρ/σ Alpha 989).
Μετά απ’ όλα αυτά, θέσαμε χθες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου το εξής ερώτημα: «Με δεδομένο ότι σήμερα παλιοί συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη βρίσκονται σε καίρια πόστα στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία με τον κ. Καρατζαφέρη, είτε εντός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας είτε εκτός;». Και ρωτήσαμε ακόμα αν «η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Καρατζαφέρης εκφράζει δυνάμεις εντός ή εκτός του συνταγματικού τόξου». Στη δεύτερη ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, φανερώνοντας για άλλη μια φορά τη δυσκολία της κυβέρνησης απέναντι στην Ακροδεξιά, με την οποία διαρκώς φλερτάρει.
Στο πρώτο ερώτημα απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση συνεργασίας με τον κ. Μπογδάνο ή με τον κ. Καρατζαφέρη σε κανένα επίπεδο», αποκρούοντας έτσι την προσέγγιση που επιχειρεί προς τον πρωθυπουργό ο Γ. Καρατζαφέρης και επιλέγοντας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να αρκεστεί στα πολιτικά παιδιά του κ. Καρατζαφέρη, δηλαδή στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και τον Θάνο Πλεύρη που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει σε πρωτοκλασάτους υπουργούς του. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι θέλει να αλιεύσει ψήφους στην Ακροδεξιά -όπως απέδειξαν και οι υποχωρήσεις του στο θέμα της ταφής του έκπτωτου βασιλιά που μόνο ως ιδιώτης δεν κηδεύτηκε τελικά- υπολογίζει ότι μια επιστροφή του Γ. Καρατζαφέρη στη Ν.Δ. θα ενίσχυε την αποσυσπείρωση κεντρογενών ακροατηρίων που ήδη εξελίσσεται μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν βέβαια άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά ήταν και αυτός που διέγραψε ο Κώστας Καραμανλής ως ακραίο, όταν εφάρμοζε την πολιτική του μεσαίου χώρου. Είναι λοιπόν προφανές πως ο πρωθυπουργός κάνει υπολογισμούς και με φόντο τα εσωκομματικά της Ν.Δ., ειδικά σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει βαθύ ρήγμα του ίδιου με τον Κώστα Καραμανλή λόγω των υποκλοπών. Την ώρα μάλιστα που ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και που ειδικά στο ενδεχόμενο να μην είναι, η επιστροφή Καρατζαφέρη θα έστελνε μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ακροδεξιάς στροφής του Κυρ. Μητσοτάκη.
Ερωτήματα για το Μουντιάλ 2030
Μετά τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις μυστικές συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα της κοινής διεκδίκησης φιλοξενίας του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030. Παρότι και ο ίδιος χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Politico «γεμάτο ανακρίβειες», είπε ότι «υπάρχει μια θεωρητική συζήτηση ανοιχτή, αλλά τίποτα συγκεκριμένο και, εν πάση περιπτώσει, έτοιμο να ανακοινωθεί». Τα σοβαρά ερωτήματα παραμένουν...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου